1. Home
  2. Vesti
  3. Trozubac prekriven ševronom postaje novi Citroën SM (2021.)
Trozubac prekriven ševronom postaje novi Citroën SM (2021.)
23

Trozubac prekriven ševronom postaje novi Citroën SM (2021.)

3.30K
23
Podelite sa prijateljima:

Ne, nije san, a verujemo da nije ni novinarska, pardon, galska patka. Novi Citroën SM će se uskoro pridružiti promotivnim katalozima francuskog proizvođača, zahvaljujući sklapanju bračnih zaveta između PSA i FCA grupacije, odnosno zato što će biti u prilici da podeli tehničku osnovu koja je već implementirana kod modela Maserati MC20.

Informacija koju smo upravo preneli je zatekla automobilsku javnost. U vreme kada se marka Citroen jasno, javno i već davno odrekla svih ambicija skopčanih s premijum istupom, uprava kompanije je pronela informaciju o najmanje očekivanom povratku u istoriji automobilizma. Jasno, u pitanju je model SM.

Čuveni kupe je rođen 1970. godine, a sada, najpre zahvaljujući sinergiji koja je bila skrivena u poslovnoj kombiniciji iz koje se izrodio Stellantis, je najavljen njegov povratak, uz minimalne moguće troškove razvoja.

Oni zreliji će se odmah setiti i pomisliti kako „neko to od gore vidi sve“, a da kažemo mlađima i zašto je to tako. Naime, dva brenda Citroen i Maserati su se sada posle toliko decenija, ponovo našli pod krovom iste kompanije, kao što su to i nekada bili u doba kada je pomenuti SM silazio s proizvodnih traka. Uostalom, istoriju ovog modela već imamo pripremljenu, i objavićemo je ovih dana.

Rebrendiranje kao brza hrana – puno kalorija za puno para uz užasnu nutritivnu vrednost

Tavarezu, šefu velike grupacije se žuri da na što temeljniji i brži način iskoristi sve potencijale koji se nude u novonastaloj situaciji, pa je tako ideja da počev od sledeće godine Alfa Romeo ponudi urbani SUV utemeljen na arhitekturi Peugeota 2008, dok bi i Fiat Punto mogao biti podignut iz sopstvenog pepela, opet na temelju Opela Corse. Ipak, kako bi što pre šarmirao akcionare Stellantisa, Portugalac je posegao i za jednim brzim rešenjem. Citroenova legenda postaje rebrendirani model Maseratija.

Kako bi racionalizovao pristup, kako to psiholozi kažu, odnosno da bi opravdao ekonomski briljantan potez koji je čisto istorijsko varvarstvo, Kalos Tavarez je podsetio na istoriju dve marke koje su zajedničkim snagama tokom šezdesetih godina prošlog veka, zajedničkim snagama razvile legendarni kupe Citroen SM, koji je pogonio V6 motor s potpisom Maseratija.

Da podsetimo da je prošle godine lansiran novi, sportski Maserati MC20, pa se sada ukazala genijalna prilika da se preko trozupca nalepe ševroni, i da se od Italijana dobije jedan zgodan Francuz.

Estetska prečica

Očigledno je da novi Citroën SM nema skoro ništa sa svojim prapretkom, barem ne u estetskom smislu. Od jednog kupea izrađenog u stilu gran tourismo, dobijamo superautomobil ultra oštrih ivica, s centralno postavljenim motorom, onako, u fazonu modela Ferrari F8 Tributo.

Ubeđeni smo da su dizajneri Citroena bili pritisnuti da punom parom navale, i u kratkom roku završe posao stilizacije SM-a, jer vesti o dolasku su već tu, a prošlo je svega tri meseca od zvaničnog osnivanja Stellantisa.

Iskusna devojka

Ovaj novi Citroën SM će u potpunosti preuzeti siluetu Maseratija MC20, ali će novitet ipak biti prožet rešenjima koja su prikazana na konceptnom automobilu CXperience iz 2016. godine.

Zadnji kraj novitet ipak neće biti menjan u odnosu na italijansko vozilo, naravno izuzimajući amblem brenda po sredini poklopca prtljažnika. Bokovi galskog blizanca će biti istaknutiji nego kod blizanca s Apenina, pre svega zbog posebnih naplataka, kao i zbog prekrivki zadnjih točkova, što je verovatno jedina dizajnerska kopča s legendarnim, originalnim modelom SM.

Spram onoga što smo prošle jeseni videli na Maseratiju, razlike u odnosu na budući SM, kada govorimo o putničkoj kabini, biće minimalne. To znači da će se na obruču upravljača, opet umesto trozupca pojaviti simbol francuske marke, dok će Francuzi insistirati, za razliku od Italijana, na koži i tkaninama u crvenoj nijansi. Kao i nekad, i ovaj put će Citroen SM pogoniti Maseratijev V6 motor.

Ipak, taj pogonski blok je blago sediran, pa za razliku od Maseratijevih 630 „konja“, ovde „divlja“ do cifre od 590 konjskih snaga. Razlog degradaciji agregata na koji Francuzi računaju krije se u hijararhijskoj postavci brendova unutar Stellantisa.

Svejedno, i SM će s ovim pogonskim blokom biti zver, što se vidi po, svega trunku više od 3 sekunde koliko je neophodno da prođe od polaska iz mesta, do dobacivanja do „stotke“. Pride, najviša brzina SM-a će biti 320 km/h.

Cena novog Citroëna SM

Trenutno je ovaj model, još uvek u fazi „razvoja“, ali se očekuje da će proizvodnja malih serija započeti sledeće godine, i to posve logično, u fabričkim halama gde se sklapa Maserati, što će reći u italijanskom gradu Modena.

Niko ne sumnja da će novi SM izgledati fabulozno i da će pored konvencionalnih četvorotočkaša C4 i C5 Aircross mamiti sve poglede, ali će se oni ipak brzo vraćati na pomenuti duet, čim „citroenaši“ vide da novajlija košta od 190 hiljada evra pa naviše.

Pride, ovo izgleda kao da se Citroën odriče sebe, ma kako to paradoksalno zvučalo, s obzirom na činjenicu da se radi o legendi brenda, odnosno o SM-u. To kažemo jer je zvanični pravac i pozicija Citroena unutar Stellantisa više usmerena na obične smrtnike, one koji brižno gledaju na svaku hiljadarku potrošenu na automobil, a ne na klijentelu koja se rasipa stotinama hiljada.

Ne treba smetnuti s uma da će lansiranje novog Citroëna SM dovesti i do tenzije unutar kuće, pre svega misleći na marku s ambicijama usmerenim ka premijum segmentu, odnosno imajući na umu DS. Dakle, odluka da replika Maseratija ponese logotip Citroena, umesto DS-a, biće teško svarljiva pilula za upravu luksuznog brenda koji je navikao da polaže pravo na eksploataciju slavnih imena iz istorije francuskog proizvođača.

Ipak, ključno pitanje ovde ostaje u domenu dileme da li je mudro „potrošiti“ ep o SM-u, na preimenovan Maserati. Život nas je naučio da nije sve samo matematika, već je nužan nekakav miks cifara sa ozbiljnim učešćem proze i poezije. Zato i glasamo za to da najzvučniji preci neke marke ostanu u svetloj istoriji, ako već ne mogu da vide svetlu budućnost, već samo onu sivu, to jest rebrendiranu.

AutoRepublika

Izvor: auto-moto.com

(3299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

23 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Auuu sta je bre ovo…

Mikele

Mašala.

besevic

Mašallah, mašalah ili mašala (arapski: مَا شَاءَ ٱللَّٰهُ [mā šāʾ Allāh]) arapski izraz koji izgovaraju muslimani da izraze poštovanje prema nekoj osobi ili događaju, te da se zahvale Allahu na učinjenom dobru i znači „Ako Alah da“. E sad kakve veze ima Allah sa Citroënom SM ne znam ?

BB

Pa kupovaće šeici 😂🤣

Cuore sportivo

Prvo mašallah ne znači ako Allah da, to je inšallah, a drugo srbi vole da koriste tu riječ ostalo im od turaka i trece i najbitnije srbi itekako dobro koriste riječ mašallah jer se ta riječ koristi kad se čudiš nečem.

Cuore sportivo

Mada to ne koriste od srca nego podrugljivo, ironično ili sarkastično ovisi o osobi i situaciji.

besevic

Да у праву сте „Иншалах“ је ако „Алах да“ а „Машалах“ значи „Даће Алах“ мада није нека велика грешка јер у оба случаја би требало Алах нешто да одобри, у овом случају Citroëno SM. Мени као србину православне вере је много блискији израз „Даће Бог“ Oдрастао сам у Београду у средини где нико није спомињао Алаха када се чуди или када нешто одобрава нити је неко од моје ближе родбине и пријатеља користио турски/арапски језик, тако да су ми те речи потпуно стране у свакодневном говору. Али ако сте муслиманске вероиповести, и користите овакве изразе, извињавам се, уопште ми није… Pročitaj više »

BB

Nekako mi se čini da je taj izraz ušao u narod iz Đekne: „Krava Milava otelila vočića Zekonju, Mašala“ i onda svi horski to ponavljaju…

Karamman

Pa Allah je stvorio i Sitroena i tebe
Reci masallah u ime zahvalnosti svevisnjem sto postojis, pridji pravoj vero kao i ja .

besevic

Грешиш, мене је Бог створио као и Алаха и Мухамеда и тебе. Муслиманска вера је настала пет векова након појаве хришћанства. По том испада пре да је Бог створио Citroën-а а Алах ствара негде у Турској резервне делове за Citroën-ову другу уградњу. Машалах и други арапски изрази ми нису познати нити живим на Блиском истоку тако да нема потребе да изговарам такве глупости, могу да кажем „Даће Бог“ јер се једино тако исправно каже на српском језику у Србији, Црној Гори и Републици Српској. Православну веру сам наследио од својих предака који су одржали веру у Христа у најтежим временима… Pročitaj više »

don

sinko, mani mitomanije i lazi, nego uzmi pusku pa ko hemingvej, opali! Oslobodi ovaj svijet svoje otrovnosti! Praljkovacu na eks!

besevic

Ако не можеш да живиш са сазнањем да ти је прадеда био православни хришћанин изволи сам пушку и прекрати себи муке или се помири са чињеницама, лажи су ово што ти износиш верујем да је тешко живети са сазнањем да ти је предак био верски конвертит, а ја износим своје мишљење на основу гомиле прочитаних књига на ову тему.

Don

Šta ja to iznosim, budalo neopjevana?ti ne znaš ni s kim se svadjas, napadas svakog iz čista mira, tresni Praljkovacu pa Bog da te vidi. Budi čovjek.

besevic

Крме једно неваспитано нека будала те је направила али није научила реду. За разлику од тебе који се кријеш иза лажног профила ја на свом имам и презиме и слику. Никога ја нисам напао него износим своје мишљење то што се теби не свиђа је већ твој проблем, а ако толико волиш ту твоју пракљачу стави је себи знаш већ где и пали.

Zsphere

La perversione..

BB

Pa nije ovo luksuzno vozilo već sportsko, a onda je ipak logično da se zove Citroen a ne DS. A konkurencija neće biti nikome, jer ko ima para, on će kupiti i Maseratti i ovaj Citroen u paketu da zajedno skupljaju prašinu u nekoj staklenoj garaži…

Milan

I prvi SM je nastao u saradnji sa Maseratijem (SM-Serie Maserati)

don

Sprdnja sa maseratijem, unistice i ono malo ekskluzive, docim ovo francusko djubre niko nece kupovati. I dje sad prica o co2, kaznama, struji i ostalim palcima?
Mislim, razumijem ja zelju Francuza da se dokopaju znanja o pravljenju automobila, jer im bez obzira koliko dugo rade auta to jednostavno nije poslo za rukom do sada, ali ne brate na ovaj nacin.

Cuore sportivo

Ne brini za ovo nece ni cuti u americi koja je glavno tržište Maseratija.

Laki

Tavarez ako nastavi ovako ofanzivno lako bi mogao „belaja“privući od konkurencije.Ova njegova priča nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Cuore sportivo

Prvo je bilo preglupo sto su napravili ds brend i unistili ekskluzivitet citroena, a drugo da citroen koji nije vidio sporta, osim relija, mada ta auta nisu sportska nego obicna koja su prerađena, sada dobije sportsko auto. Da je Pezo u pitanju bilo bi ok i bas bi super bilo, al udobni citroen, katastrofa!!!

Gall

Jedna ispravka,platforma grande punta je data opelu za korsu,ne obrnuto!!!!!!!!