1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Budućnost retrovizora leži u kamerama
Budućnost retrovizora leži u kamerama
2

Budućnost retrovizora leži u kamerama

517
2
Podelite sa prijateljima:

Često je dug put od kreiranja neke tehnologije do njenog opšteg prihvatanja. „Zastoji“ se ovde tiču pravne regulative, a sada konkretno govorimo o kamerama koje treba da zamene konvencionalne retrovizore. Kada se to bude desilo, Magna International želi da uzme velik deo tržišnog kolača.

„Dobro smo pripremljeni za budućnost, kada taj trend bude stupio na snagu, ali trenutno je proces usvajanje veoma spor“, rekao je Kit Fut, potpredsednik inženjeringa Magna Mirrorsa u Americi.

Ova kompanija sa sedištem u Kanadi, uz snabdevača u oblasti napredne elektronike, Gentex, krajem oktobra je predstavila retrovizore koji prikaz mogu prebaciti iz tradicionalnog odraza u panoramski video displej.

Godinu dana je prošlo otkada je Lexus saopštio da tradicionalne retrovizore zamenjuje elegantnim digitalnim kamerama, u nečemu što je nazvao prvim industrijskim potezom ka poboljšanju bezbednosti i preglednosti, i redukovanju buke u kabini i odvraćanja pažnje vozača.

Tehnologija je debitovala, ali samo u Japanu, i to na redizajniranom Lexusu EX, koji je krenuo u prodaju u oktobru 2018. Evropska verzija Audi e-trona 2019., koja koristi tehnologiju španske firme Ficosa, takođe poseduje digitalne retrovizore. Pored toga, Honda će sistem monitoringa uz pomoć spoljnih kamera inkorporirati u „e“ elektromobil 2021.

Lexus EX kamera-retrovizor

Vozila bez staklenih ogledala  već odavno predlažu dizajneri i inženjeri, želeći da pored boljeg izgleda poboljšaju i bezbednost. Eliminacija ogledala takođe doprinosi gorivnoj efikasnosti, jer su komponente manje i bolje „seku“ vazduh.

Takozvani sistem kamera za monitoring predstavlja tehnologiju u usponu, koja bi na kraju mogla da zameni tradicionalna ogledala. Međutim, ona još uvek nije u potpunosti dobrodošla u nekim regionima, poput Severne Amerike. Gentex i Magna sistemi nude kompromis po tom pitanju.

Neke zemlje u Evropi i Aziji dozvoljavaju da sistem kamera zameni ogledala, ali regulativa u SAD i Kanadi zahteva da automobili poseduju klasičan unutrašnji retrovizor i spoljno ogledalo s vozačke strane kao dopunu sistemu kamera.

Zakonodavci u Severnoj Americi „zauzimaju veoma konzervativan pristup promenama za uređaje koji se tiču bezbednosti“, rekao je Bred Bosma, potpredsednik Gentexa za optičke sisteme.

Dok bi ovakav stav mogao da uspori usvajanje digitalnih „ogledala“, Magna, najveći snabdevač spoljnih retrovizora i kamera na svetu, spremna je za tranziciju, kaže Fut.

Clearview sistem ove kompanije se sastoji od dva retrovizora. Prvi je unurašnji, koji poput Gentexovog Full Display Mirrora može da se prebaci u video režim. Spolja, tu je bočni retrovizor s kamerom koja šalje prikaz na displej u kabini, lociran na A stubu s vozačke ili suvozačke strane. Kamera je postavljena iza najšire tačke vozila da bi se neutralisali „mrtvi“ uglovi.

 

Magna takođe poseduje verziju ove tehnologije pod imenom Clearview Camera Wing, koja je u skladu s regulativom u Japanu i Evropi. Ona u potpunosti eliminiše bočni retrovizor u korist prikaza kamere koji se šalje na ekran.

Magnina Clearview tehnologija nije još uvek u serijskoj proizvodnji. Gentex kaže da će njegov Full Display Mirror dostupan za 27 modela pet proizvođača automobila, kao i da je firma u razgovoru s drugim kompanijama na planu istraživanja mogućnosti, kada je reč o monitoringu uz pomoć kamera.

Zakonska ograničenja

Magna je procenila da će samo 0,5 odsto vozila na globalnom planu posedovati ovu tehnologiju do 2025. Razlog prvenstveno leži u tome što je sistem još uvek legalan u malom broju zemalja.

Oktobra 2016. Transport Canada je objavio predloženi amandman saobraćajnim organima, tražeći povratnu informaciu u vezi s potencijanim usklađivanjem sa UN regulativom 46, koja dozvoljava da bočne retrovizore zamene kamere.

„Nijedan akter nije podržao ovaj predlog, tako da ta opcija nije uključena u regulatorno ažuriranje departmana“, saopštio je Transport Canada. Bezbednosna agencija je izjavila da nastavlja da analizira situaciju. „Biće izazova s aspekta legalizacije još nekoliko godina, bar u Severnoj Americi“, rekao je Fut.

Tokom 2013., Transport Canada je otkrio da instaliranje digitalnih retrovizor-kamera može da dovede do „značajnog smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2 u sektoru radnih vozila.“

Na spoljne retrovizore se odnosi dva do pet odsto ukupnog otpora vazduha vozila. Ipak, treba imati u vidu da je sistem kamera skup, jer košta pet do sedam puta više od konvencionalnih retrovizora.

„Vremenom, verovatno će vam se to isplatiti“, rekao je Fut. „Ipak, kamera i dalje treba da je podržana rukom koja je spaja s vozilom, tako da mada redukujete otpor, nećete ga u potpunosti eliminisati.“

Digitalna tamna strana

Kamere nude neke bezbednosne prednosti, rekao je Fut. „One su definitivno bolje na planu bezbednosti s tačke gledišta preglednosti. Dobijate šire polje pogleda.“

Staklena ogledala pružaju vidno polje od 12 stepeni, dok sistem kamera obezbeđuje ugao od 50 odsto. Međutim, tu je „kvaka“.

„Generalno, kamere ne donose bilo kakvu prednost noću“, kaže Fut.

Digitalna slika je nešto bolje osvetljena od odraza u ogledalu, ali kvalitet slike nije tako dobar kao onaj koji pruža ogledalo.

Takođe, kamera mora biti sačuvana od prljavštine, krhotina, pa čak i kapljica vode, koje će iskriviti sliku.

„Magna vredno radi na tom planu, jer mi to vidimo kao jednu od glavnih prepreka koje sprečavaju da ova tehnologija postane ’mejnstrim’“, rekao je Fut.

AutoRepublika

(517)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Jeo te kolač ovo sam predlagao 1991.

s mile

kamere će uskoro dobiti svoje mesto u vozilima, ima ih raznih…. setih se filma Predator… kada Predator prebacuje nekoliko modova / načina pregleda da bi dobio odgovarajući pogled, slično u Trerminatoru. Znam sve su to filmovi, ali kako cena pada ili popularnost raste…doći će i do toga…

trenutno dobri farovi / svetla na nekim automobilima su cca 2000eur… po meni ludo….ali ima kupaca za tu opciju, biće sličnog i sa retrovizorima / kamerama