1. Home
  2. Vesti
  3. Evropska komisija će izvršiti pritisak na države EU kako bi se ubrzao razvoj mreže punjača za električne automobile
Evropska komisija će izvršiti pritisak na države EU kako bi se ubrzao razvoj mreže punjača za električne automobile
0

Evropska komisija će izvršiti pritisak na države EU kako bi se ubrzao razvoj mreže punjača za električne automobile

175
0
Podelite sa prijateljima:

Jedan od glavnih problema transformacije automobilske industrije u Evropi ka električnoj mobilnosti jeste nedostatak adekvatne infrastrukture odnosno javnih punjača. 

Čak ni najrazvijenije zemlje EU, poput Nemačke i Francuske, nemaju dovoljno punjača na svojim ulicama. Naš dopisnik iz Pariza, Perica Rajković, često govori o pravom haosu koji tamo vlada u vezi sa stanicama za punjenje baterija električnih automobila. Osim što je teško uopšte pronaći slobodan punjač, isti su nekad i pokvareni, a tu je i čitav „Gordijev čvor“ u vezi sa plaćanjem punjenja vozila. Neki zahtevaju nekakve prepaid kartice, drugi prihvataju plaćanje platnim karticama… Osim toga, ni cena kWh nije svuda ista, pa se mogu videti drastične razlike između „provajdera“ usluga.

Nekolicina organizacija, na čelu sa Asocijacijom evropskih proizvođača automobila, poslala je pismo na adresu Evropske komisije u kojem pozivaju ovu instituciju da upotrebi svoju moć i izvrši pritisak na zemlje članice EU i da uspostavi norme u vezi sa uvećavanjem mreže javnih punjača za električne automobile.

U pismu se predlaže brojka od tri miliona terminala do 2029. godine, uz milion stvorenih termala do 2024. godine. Pored toga zahteva se i najmanje 1.000 stanica za punjenje vozila koja koriste gorivne ćelije. Osim toga, navode da bi trebalo uvesti norme za svaku zemlju posebno, pa su tako istakli da bi pomenuta Francuska trebalo da ima 206.000 stanica za punjenje EV do 2024. godine, a pet godina kasnije čak 559.000.

Dakle, zahteva se drastično uvećavanje dostupnih punjača na evropskom tlu. U ovom trenutku u EU postoji oko 225.000 javnih punjača, od čega su 2/3 skoncentrisane u tri zemlje: Nemačkoj (42.000), Nizozemskoj (63.000) i Francuskoj (42.000).

No, pitanje je kako će Evropska komisija odreagovati na ove zahteve. Pandemija korona virusa ostavila je duboke tragove u EU, kako po pitanju njenog jedinstva, tako i na ekonomskom planu.

AutoRepublika 

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments