1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani željno iščekuju novi Fiat Punto
Italijani željno iščekuju novi Fiat Punto
9

Italijani željno iščekuju novi Fiat Punto

2.90K
9
Podelite sa prijateljima:

Stručni mediji sa Apeninskog poluostrva uvereni su da će Fiat uskoro plasirati novu generaciju modela iz B segmenta.

Fiat Punto je pre dve decenije bio jedan od najprodavanijih automobila na Starom kontinentu. No, godine nemara rukovodstva italijanske marke dovele su do toga da se proizvođač iz Torina u potpunosti povuče iz ove klase, gde je ne tako davno bio „gazda“.

Danas B segmentom vladaju Francuzi, tačnije Renault i Peugeot, pa će novu uprava tek nastalog Stellantisa u mnogome nastojati da upotpuni ponudu Fiata, odnosno da vrati ovaj brend u one tržišne niše u kojima ima šta da kaže.

Gotovo je izvesno da će Fiat Punto doživeti novu iteraciju. Po svemu sudeći, osloniće se na PSA tehnologiju. Odnosno preuzeće CMP platformu koja osim SUS varijanti omogućava i potpuno električno izdanje, što smo već videli kod baterijskih izvedbi Opel Corse i Peugeota 208.

Kada je reč o tradicionalnim agregatima, i ovde se očekuje da Punto pozajmi pogonske jedinice iz PSA grupe, pre svega 1,2-litarski trocilindarski benzinski motor. Kada je reč o dizel agregatu, tu već ima razloga za sumnju zbog nadolazećih strožih emisionih normi.

Svi se i dalje dobro sećamo lepih dana za Fiatovu fabriku u Kragujevcu kada su iz nje izlazili primerci upravo modela Punto. Bilo bi lepo da se tako nešto ponovi, ali prema dosadašnjim informacijama ovaj četvorotočkaš ipak će se proizvoditi u pogonu u Poljskoj.

Automobilski novinari iz Italije navode na osnovu neimenovanih izvora da će Stellantis, odnosno Fiat potvrditi dolazak novog vozila u B segmentu u toku ove godine, a da će se novitet naći na tržištu 2023. godine.

AutoRepublika 

(2898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Pogledaš ovu fotku gore, i pomisliš kako je lep auto, fakat da je dizajniran pre 15godina, ali je i danas Veoma lep

design by Italy

Bravo

BB

Sramota je da FIAT nema predstavnika u B segmentu. Svaki Uno i Punto je bio dobar. I inače FIAT je imao dobrih modela a onda ih nenadano ukine i bez naslednika ostave

DOLF

Mene interesuje sa kim je rukovodstvo FIATa imalo dil pa da nisu smeli izbaciti automobil u B segmentu.

BB

Ako je FIAT i po čemu prepoznatljiv, onda su to odlični mali automobili. I onda nema tri tačkice na veliku tačku (Grande Punto). U pravu si, može biti i veliki kriminal u pitanju.

xtrimi

Isto se priključujem neverici da je FIAT jednostavno izbacio vozilo B i C segmenta iz portfolija.
I to uopšte ne razumem. Kontam da nisu mala fabrika i prosto mi je neverovatni da radnici razvoj i ostalo su jednostavno ili nestali ili ništa radili nisu?
Ili su im postali preskupi pa su ih liferovali ili šta.
Neverovatno mi je da opstaju samo sa Panda 500 500x i to je to.

Cuore sportivo

C ima i dere guzove u proizvodnji.
Tipo

Izmenjeno 3 godine pre od strane Cuore sportivo
Don

2023 doći će zabarska kopija sadašnjeg pezoa? Vrlo svjež auto, nema šta. Nadasve mudra odluka….na streljanje i sa njima i to jednim metkom! Bem ti takvu upravu. Biće zanimljivo vidjeti hoće li Talijani prihvatiti takav Punto. Ja čisto sumnjam, barem ne tu generaciju, ali sljedeću će morati. Pezo nije kupio Fiat, tak da sumnjam da će Fiat odustati od svojih motora, konstrukcijskih rješenja, njega ne bi smjela čekati sudbina Opela kojeg, hvala Bogu, nema, neg je samo rebrend. No,koliko su Talijani sposobni, oni sebe uvijek zajebu.

Branko

E moj Done, uzalud se nadaš. Zna se tko je šef, a to je Carlos Tavares (PSA). Tko je koga kupio nije ni bitno; bitno je tko kontrolira pare, a to je u ovom slučaju Tavares (i Kinezi u pozadini). Za 2-3 godine ionako ćeš imati samo EV u B segmentu (dildo, kako ti to voliš zvati 🙂).

Don