1. Home
  2. Vesti
  3. Chrysler će (verovatno) biti prva žrtva Stellantisa
Chrysler će (verovatno) biti prva žrtva Stellantisa
8

Chrysler će (verovatno) biti prva žrtva Stellantisa

2.28K
8
Podelite sa prijateljima:

Približava se datum kada će se Peugeot-Citroen (PSA) i Fiat-Chrysler (FCA) grupacije udružiti i zvanično formirati Stellantis, a izgleda da će to biti 16. januar, barem po pisanju italijanskih specijalizovanih medija. Na taj način, svet će dobiti četvrtog najvećeg automobilskog proizvođača (ili trećeg, zavisno od toga da li gledate na Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu kao na jedinstvenu firmu).

Kao što je od ranije poznato, Stellantis će predvoditi sadašnji prvi čovek PSA grupe Karlos Tavarez, a jedan od prvih poslova koji će ga dočekati biće onaj vezan za dilemu kako da eliminiše vozila unutar same firme, tako da ne konkurišu jedni drugima. Mnogi mediji smatraju da će nekada legendarni brend Chrysler, koji postoji još od 1925. godine, biti prvi kome ćemo pisati čitulju.


Tavarez ima veliko iskustvo sa američkom tržištem, gde je predvodio Nissan od 2009. do 2011. godine, i poznat je kao biznismen koji nema problem da otkaže novitete koji ne ispunjavaju očekivanja. Takvu strategiju ćemo verovatno videti i sa Stellantisom, što bi moglo da označi gubitke radnih mesta u Italiji, Nemačkoj i Mičigenu, sve sa ciljem da se francuska tehnologija ponudi i na američkom tržištu.

Ali, nasuprot očekivanjima, eksperti smatraju da ipak neće požurivati sa povratkom Peugeota „preko bare“, već da će prvo morati da reši neka pitanja u Evropi gde Peugeot, Citroen, Opel i Fiat često međusobno konkurišu. Poseban „trn u oku“ su fabrike u Italiji koje imaju kapacitet za preko 1,5 miliona vozila na godišnjem nivou, ali trenutno tek nekoliko stotina hiljada modela završi na ulicama.

Najveće nade Italijana leže u onim premijum markama kao što su Maserati i Alfa Romeo, čija je budućnost svakako sigurna, ali Stellantis će morati da investira poveće sume novca u električne automobile.

Kada je reč o američkoj ponudi, Ram i Jeep su izuzetno profitabilne firme i verovatno će činiti većinski deo zarade Stellantisa. Dodge je poznat kao marka vozila visokih performansi, ali sasvim je sigurno da Chrysler odbrojava poslednje dane. I to sa opravdanim razlogom.

Kompanija u svojoj ponudi ima samo dva modela i to veoma zastarelu limuzinu 300 koja se nije značajnije promenila u poslednjih nekoliko decenija, ali i popularni minivan Pacifica. Dok čekamo prodajne rezultate za poslednje tromesečje protekle godine, spomenućemo da je Chrysler u prvih devet meseci ove godine isporučio 75.850 vozila, što je pad od 19% u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pacifica je i dalje izuzetno popularna među kupcima, pa samim tim ćemo je viđati u prodaji, samo što će verovatno nositi značku Rama.

Reći ćemo da se i Lancia Ypsilon prodaje u Velikoj Britaniji kao Chrysler, a upravo je ovaj italijanski brend takođe među onima koji je „jednom nogom već u grobu“, ma koliko to ružno zvučalo u doba pandemije novog korona virusa.

Bilo kako bilo, neki potezi Tavareza se sigurno neće dopasti svima, ali čak i sami Amerikanci smatraju da je Chrysler odavno trebalo da bude ugašen. Tako da je teško da će neko pustiti suzu za njim, iako je kroz istoriju imao neke zaista fantastične modele, o kojima ću vas definitivno obavestiti ukoliko se očekivanja medija ostvare, i oprostimo se od tog brenda.

AutoRepublika

(2276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Ko legne sa fiatom taj se budi upisanih gaca.

don

Jeepu se onda digo…jer im je prodaja nikad bolja, a i modeli im na neki k. lice napokon.

da11

Hahah gdje u Europi sigurno nije. Sve ove Fca kompanije u EU su posrnule totalno. Fiat, Alfa, Lancia itd. Ove americke ni da ne spominjem.

Yankee

Evo ti prodaja Jeepa u Evropi od kada ih je Fiat preuzeo.

comment image

da11

Hahahahha I sta je 163 000 auta pa vw samo golfa proda u 400 000 primjeraka. To govori koliko su uspjesni. Cak i bmw 3 se proda oko 130 000 komada.
Pravite od fca nekog giganta sam Renault isporuci 300 000 auta vise. Jedna marka proda vise nego Fiat, Alfa, Chrysler, Dodge, Jeep, Lancia, Maserati, Ram itd.
NIJE MI JASNO ZASTO LAZETE da se dobro prodaju kad to nije istina.
LAND ROVER koji nema terenca ispod 40000 Eura proda oko 140 000 i ti ovdje prikazujes kao da se jeep dobro prodaje.

Yankee

Poenta price je da tvoj komentar kako „ko legne sa Fiatom se budi upisanih gaca“ nije istinit, jer je Jeep u Evropi sa Fiatom podigao prodaju sa 18.778 na 163.169 u zadnjih 10 godina.

Nije bitno toliko koliko prodas vec koliko zaradis po vozilu. Jedan Ram ima vecu zaradu na jednom svom pikapu nego Renault na 50 Clia.

Dalje, FCA je prosle godine prodao 4,8+ miliona vozila, sto ga stavlja na 8. mesto na svetu, a samim tim definitivno jeste gigant. Sam Jeep je prosle godine prodao 1,5 miliona vozila u svetu.

Branko

A druga Fiat… 🙂

BB

A kako Lancia Y da se prodaje kada je nigdje i ne nude, a nije da se ne može toga prodati, nije to Giulia pa da ima visoku „etiketu“ i par specifičnosti (manje prostora, zadnja vuča itd..). Y bi trebala da odgovara značajno širem krugu kupaca… A koliko sam razumio, u Italiji joj nije loša prodaja.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BB