1. Home
  2. Vesti
  3. Prodaje se Volkswagen Golf GTI iz emisije „Wheeler Dealers“
Prodaje se Volkswagen Golf GTI iz emisije „Wheeler Dealers“
2

Prodaje se Volkswagen Golf GTI iz emisije „Wheeler Dealers“

5.49K
2
Podelite sa prijateljima:

Iako „Wheeler Dealers“ ovih dana svakako nije popularan kao iz perioda kada nas je Ed Čajna učio kako da popravimo sitne mehaničke kvarove na našim četvorotočkašima, britanska serija i dalje ima veliki broj gledalaca i pruža zanimljiv sadržaj.

U proteklih nekoliko sezona tim Majka Bruvera i Enta Ensteda je preselio na američko tlo i to u saveznu državu Kaliforniju, pa većina automobila koje su popravljali dolazi upravo „preko bare“. Tokom 15. sezone tim je izabrao Volkswagen Golf GTI iz 1983. godine za sitne popravke i modifikacije, iako nam je Majk rekao da je godinu dana mlađi.

Zapravo, reč je o modelu za američko tržište gde se Golf prve generacije prodavao pod imenom Rabbit (Zec). Automobil nije zahtevao velike modifikacije i popravke po pitanju mehanike, pa se Ent fokusirao uglavnom na stil. Primera radi, kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, „original“ je pružao kockaste farove, ali ih je Ent zamenio sa onim okruglim kao i maskom hladnjaka i branicima sa evropskog Golfa. Sa druge strane, zadnja svetlosna grupa je ostala verna tradiciji i ona je značajno duža od one sa Starog kontinenta

.

Rabbit je originalno kupljen za 2.500 dolara, a zatim u njega uloženo još 4.269 najmanjih zelenih novčanica. Prodajna cena od 9.500 dolara je omogućila timu profit od 2.731 dolara. Automobil se trenutno nalazi u Majamiju (savezna država Florida) i prešao je 114.500 milja (184.200 km). Vlasnik napominje da je stanje vozila besprekorno i da svako dugme i dalje funkcioniše bez greške. Tim je takođe osvežio i enterijer.

Za razliku od evropskog modela, američku verziju je pokretao 1,8-litarski motor sa 90 konjskih snaga zahvaljujući strožoj emisiji izduvnih gasova. Iako nije bio jednako brz kao nemački rođak, a sa masom od 953 kg i nešto teži, Rabbit GTI se mogao pohvaliti sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za oko deset sekundi kao i maksimalnom brzinom od 167 km/h. To ga je činilo jednako brzim kao i mnogi automobili sa osam cilindara, pre svega Pontiac Trans Am.

Da li zbog popularnosti Wheeler Dealersa ili nekog drugog razloga, cena ovog klasika sada iznosi visokih 18.500 dolara. On je relativno redak na američkom tržištu i retko kad se može naći u prodaji, pa samim tim smatramo da će verovatno uspeti da pronađe kupca.

AutoRepublika 

(5489)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Dobra emisija, samo mi se ne sviđa ovo što su uradili sa Golf kecom gti.Prednji ružni kraj američkog modela Rebit pretvore u evropsku verziju ali krajnje fušerski.Umjesto da zamijene oba nova blatobrana sa evropske verzije oni zakrpe rupe bočnih migavaca limom.Umjesto da promijene čitav prednji vezni lim sa evropske verzije oni samo navare gornji dio.Na to sve nakače buvljačku masku bez crnog VW znaka u sredini.I nakon svih intervencija pozadi ostaju ružna, duga, američka svjetla. Ne prevodi se džaba naziv njihove emisije kao „šverceri“.

Yankee

Moglo je biti i gore. Secam se jedne starije epizode kada je Ed China koristio valjak (isti onaj koji se koristi za krecenje kuce) da farba auto (cini mi se da je bio Fiat Panda).