1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW, Daimler, Volkswagen, Audi i Porsche pod istragom
BMW, Daimler, Volkswagen, Audi i Porsche pod istragom
1

BMW, Daimler, Volkswagen, Audi i Porsche pod istragom

1.43K
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija je otvorila istragu u u vezi sa tim da li su nemački proizvođači, BMW, Daimler i VW grupa, bili u dosluhu da bi izbegli da jedni drugima budu konkurenti u razvoju ekološki podobnih tehnologija.

Komisija, koja nadgleda politiku zdrave konkurencije u Evropskoj uniji, saopštila je da će da istraži da li su se proizvođači automobila dogovorili da se „ne sukobljavaju“ jedni s drugima u razvoju i lansiranju sistema koji bi trebalo da redukuju emisiju izduvnih gasova benzinskih i dizel motora.

Konkretno, Komisija istražuje da li su kompanije u dosluhu, da bi ograničile razvoj i primenu sistema selektivne katalitičke redukcije, koji služe za smanjenje emisije azotnih oksida u dizel modelima, odnosno „Otto“ filtera čađi koji smanjuju emisiju neželjenih čestica iz benzinskih motora.

„Ove tehnologije imaju za cilj da učine putničke automobile pogodnijim za životnu sredinu. Ukoliko se ispostavi da je postojalo, ovo dogovaranje je potencijalno onemogućilo kupce da kupuju manje zagađujuće automobile, uprkos tome što je tehnologija dostupna proizvođačima“, rekla je evropska komesarka zadužena za konkurentnost tržišta, Margret Vestager.

Komisija je pretresla prostorije nemačkih proizvođača u oktobru 2017., kao deo inicijalne istrage.

Evropski funkcioneri su saopštili da je istraga fokusirana na informacijama koje sugerišu da je „krug od pet“, koji čine BMW, Daimler, Volkswagen, Audi i Porsche, imao sastanke na kojima je diskutovao o tehnologijama koje služe za ograničavanje štetnog uticaja izduvnih gasova.

Ovi proizvođači, kaže Komisija, takođe su razgovarali i o drugim temema, kao što su zajedničke potrebe za automobilskim komponentama i testnim procedurama, ali je Komisija takođe saopštila da nema dovoljno dokaza da su ove diskusije imale monopolistički karakter.

Takođe, rečeno je da su kompanije obaveštene o dešavanjima, uz potvrdu da nema zakonskog vremenskog roka, kada je reč o zaključivanju ove antimonopolske istrage.

 

(1430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Vrh ledenog brega.