1. Home
  2. Vesti
  3. EU cilja 30 miliona električnih automobila na ulicama do 2030. godine
EU cilja 30 miliona električnih automobila na ulicama do 2030. godine
1

EU cilja 30 miliona električnih automobila na ulicama do 2030. godine

156
1
Podelite sa prijateljima:

Evropska komisija želi da se na ulicama EU do kraja decenije nalazi čak 30 miliona poptuno električnih automobila, sve u okviru plana da se dodatno ubrza proces elektrifikacije na Starom kontinentu. 

Bloomberg navodi da je imao uvid u dokument koji će biti objavljen naredne nedelje. O koliko se ambicioznom planu zapravo radi govori činjenica da se u ovom trenutku na teritoriji EU nalazi nekih 1,4 miliona električnih automobila. Procene su da će se do 2028. godine u Evropi nalaziti oko 28 miliona baterijskih vozila (uključujući i plug-in hibridne modele).

No, plan Evropske komisije ne odnosi se samo na automobilsku industriju, već je ovde data jedna šira slika. Namerava se veliko ulaganje u železnički saobraćaj, pogotovo u brze vozove, sve u sklopu želje da putovanje između gradova koji su udaljeni do 300 km bude lišeno emisije štetnih gasova. Pored toga, Evropska komisija najavljuje da bi avioni i plovila sa nulta emisijom štetnih gasova trebalo da budu na tržištu do 2035. godine.

Želja evropskih birokrata je da učine sve vidove saobraćaja održivim, i sa minimumom emisije štetnih gasova, sve u cilju opšteg smanjivanja karbonskog otiska EU. Osim što se očekuje veliki plan za dalji razvoj železničke infrastrukture širom Evrope, veruje se da će se izvršiti dodatan pritisak na proizvođače automobila u vezi sa elektrifikacijom.

Čelnici Evropske komisije nezadovoljni su aktuelnim učešćem električnih automobila u prodaji i navode da ih je premalo na putevima. Oni će ujedno pozvati na novi pristup ovom problemu „koji će stimulisati kupovinu baterijskih vozila“.

AutoRepublika 

(156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Oni će ujedno pozvati na novi pristup ovom problemu “koji će stimulisati kupovinu baterijskih vozila”.“

Samo primene norveški model „stimulacije“, odnosno, drakonskog kažnjavanja SUS kupaca i – problem „stimulacije“ je rešen.