1. Home
  2. Vesti
  3. Od Hyundaija do Tesle – gde sve gore baterije?
Od Hyundaija do Tesle – gde sve gore baterije?
13

Od Hyundaija do Tesle – gde sve gore baterije?

1.16K
13
Podelite sa prijateljima:

Juriš ka elektrifikaciji kod brojnih proizvođača je doveo do problematičnih baterija. Sve se češće čuju vesti o samozapaljivanju hibridnih i električnih automobila, a razlog su najčešće falične baterije. 

One su ujedno bile i predmet više opoziva, što je pogođene proizvođače koštale ozbiljne sume novca. Evo samo nekih od skandala koji su se desili u vezi sa samozapaljivanjem električnih automobila zbog baterija.

Hyundai i Kona EV

Nakon što je za dve godine prijavljeno 16 slučajeva u vezi sa požarom kod električne Kone, širom Evrope, Kanade i Koreje, Hyundai je rešio da deluje. Oko 73.000 primeraka ovog baterijskog SUV-a opozvano je u servise radi intervencije na softveru koji kontroliše baterije. U Južnoj Koreji je sproveden ovaj zahvat na 23.000 vozila, s tim da je utvrđeno da oko 800 jedinica mora dobiti nove baterije, jer postoje problemi koje nije moguće rešiti softverskim ažuriranjem.

General Motors – šta se dimi, gde se dimi?

Dimi se Chevrolet Bolt, kod kojeg je nedavno ubeleženo čak pet požara, od kojih su dva zadala lakše telesne povrede ljudima. Stoga je General Motors rešio da pozove u servise čak 69.000 jedinica Bolta, radi ažuriranja softvera za upravljanje baterijama. Nakon toga, ovi automobili neće moći da napune 100% svoju bateriju, već samo 90%. Dobavljač baterija za Chevrolet Bolt, kao i za Hyundai Konu EV jeste LG Chem.

Izgore mi Kuga…

Kuga je u Srednjem veku bila strah i trepet, a njenu ulogu u 2020. godini preuzela je korona. Ko bi rekao da Kuga može da se zapali? Može, jer kod Fordovog hibridnog SUV-a ima defektnih ćelija u baterijama koje se samozapale prilikom punjenja vozila. Ford je povukao sve primerke Kuge u plug-in hibridnom izdanju. Američka marka će pozivati vlasnike u servise, gde će im biti promenjena kompletna baterija, a do tada im je savetovano da staru bateriju ne pune i da koriste samo SUS motor.

BMW i nespretni Samsung

Plavo-beli propeler obavestio je vlasnike 26.000 plug-in hibridnih automobila da je neophodno da dođu u servis. Samsung je dobavljač baterija za ova vozila, i otkriven je problem koji bi mogao dovesti do kratkog spoja i samozapaljivanja vozila. Južnokorejski gigant je potvrdio da je interna istraga u toku, a BMW je već opozvao pogođene modele. Samsung je ujedno dobavljač i baterija za prethodno pomenutu Ford Kugu…

Tesla

Najveći proizvođač električnih automobila na svetu, i reper u ovom segmentu, ima svojih problema u vezi sa baterijama. Naime, američki NHTSA pokrenuo je istragu oko Teslinih baterija, nakon što je grupa građana podnela zajedničku tužbu protiv kompanije Ilona Maska. U tužbi se navodi da je Tesla ažuriranjem softvera umanjio kapacitet baterija, odnosno limit dokle se one mogu puniti kod starijih primeraka Modela S i Modela X, što im je dalje umanjilo autonomiju kretanja.

AutoRepublika 

(1157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„U tužbi se navodi da je Tesla ažuriranjem softvera umanjio kapacitet baterija, odnosno limit dokle se one mogu puniti kod starijih primeraka Modela S i Modela X, što im je dalje umanjilo autonomiju kretanja.“ Dopada mi se ovo. Na kraju će ispasti da „kupci“ Tesle i nisu „kupili“ vozila, već da je to kao kada „uzmeš softver“, nisi ga „kupio“, već samo platiš cenu za pravo da koristiš softwer u ugovorenom periodu i na ugovoreni način. On nije tvoj. Kao što ni ova Tesla vozila izgleda da ne pripadaju baš „u punom kapacitetu“ njihovim kupcima, čim im Tesla naknadno menja… Pročitaj više »

BB

A šta ćeš sa protokomerima, bošpumpama, katalizatorima, softverima itd.. kod „normalnih” auta?
Ne BiH ja to rekao da je problem samo u slučaju električnih auta, već je problem u prirodi kapitalizma…

moron

Koliko znam, ostali proizvodači još uvek ne rade ažuriranja softvera na daljinu. Tu je bitna razlika. ali, slažem se da mogu da te „sj.bu“ ažuriranjem.

Miki

Moguce da se preci na nesto kao SAAS – Software as a service samo sto bi u ovom slucaju bilo Car As A Service a ne da budes vlasnik istog.

BB

A zašto gori prednji lijevi kraj (naslovna slika) ako znamo da su baterije u podu Tesle?

don

dobro pitanje, kume. Nego, kako to da ovi silni opozivi nisu ni malo nastetli samsungu, ako su njegove baterije kod kuge, bmw i dje sve ne jos? medijski kontrolirana steta.
Inace, ovi gore stalno, pa ti kupi to smece, a jos kod sudara (top gear itd.).
SAcuvaj nas Boze, kuge, tesle i ostalih dilda.

sami

Odgovor je jednostavan a glasi prave se baterijaši, kao nešto što nije sazrelo, tehnički nedoraslo, opasno, nedefinisano i pod velikim pritiskom mraka i dušmana

Renault Terminator

Danas pred Becom u zaustavnoj traci stoji bijeli Porse Panamera,dignuta hauba,pusi se kao da je prokuvo.
Kada Porse crkne na putu e jebaj ga onda..

Don

😂😂😂 što nisi slikao? Panamera, kraljica zaustavnih traka Austrije.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
Renault Terminator

Nije bas pametno stati sa kamionom na auto-putu da bi se uradila koja slicica😁

Laki

👍

BB

Sva se auta kvare, ali se pominju samo ona koja u tom momentu odgovara komentatoru …

Renault Terminator

Porse,Ferrari,Meklaren i ostali maloserijski i veoma skupi modeli prosto ne smiju da se pokvare na cesti.Bar za mene.Za mene su to premijum automobili sto i ovo vrijeme koliko vec vozim dokazuje jer prvi put vidim jedan premijum da je kaput na cesti.A nagledao sam se i Alfi,VW,Mecki,Bembara,Audija i Francuza pocrkalih na cesti koliko hoces.Ovo je bio prvi put da vidim premijuma da je crko.