1. Home
  2. Vesti
  3. Izveštaj UN – polovni automobili značajno zagađuju vazduh
Izveštaj UN – polovni automobili značajno zagađuju vazduh
10

Izveštaj UN – polovni automobili značajno zagađuju vazduh

429
10
Podelite sa prijateljima:

Izveštaj Ujedinjenih nacija zasnovan na analizi stanja u 146 zemalja ukazuje na povezanost zagađenosti vazduha i uvoza polovnih automobila. 

UNEP (United Nations Environment Programme) navodi da polovni automobili značajno zagađuju vazduh i doprinose klimatskim promenama. Izveštaj navodi da je od 2015. do 2018. godine širom sveta izveženo više od 14 miliona polovnih automobila. Većina ovih vozila je lošeg kvaliteta i završila je u zemljama trećeg sveta. Regioni iz kojih se najčešće izvoze polovni automobili jesu Evropa, SAD i Japan.

Ujedinjene nacija navode da je oko 80% eksportovanih polovnjaka završilo u siromašnim državama, od čega najveći broj u Africi. U većini zemalja koje primaju ovakva korišćena vozila, ne postoje nikakva pravila u vezi sa emisijom štetnih gasova.

Na globalnom nivou, procena je da je saobraćajni sektor odgovoran za četvrtinu emisije štetnih gasova koji dovode do efekta staklene bašte. Dalje, polovni automobili često emituju veliko količine azotnih oksida, što je posebno opasno u urbanim sredinama.

U izveštaju UNEP-a se poziva na stvaranje novih pravila u vezi sa uvozom polovnih automobila na globalnom nivou, te da se moraju uvesti obavezni minimumi standardna kvaliteta koji će važiti na opštem nivou, a ne samo za najrazvijenije svetske zemlje odnosno regije.

Direktorka UNEP-a, Inger Andersen, nazvala je izvoz starih korišćenih vozila iz bogatih država u one koje su u razvoju „eksportom štetnih gasova“. „Razvijene zemlje moraju prestati sa izvozom automobila koji se kod njih smatraju za nebezbedne i zastarele, dok oni koji uvoze moraju primeniti strože norme pri ulasku vozila na novo tržište, kako bi se uverili da oni ispunjavaju bar neki minimum kada je reč o emisiji štetnih gasova“, navela je Andersenova.

Afrika je lokacija gde završi čak 40% od ukupnog broja izveženih polovnih automobila, dalje 24% dođe do zemalja Istočne Evrope, u Aziju ode 15%, Srednji istok postane dom za 12% i 9% odlazi u Latinsku Ameriku.

UNEP ističe da su neke afričke zemlje počele sa primenom novih propisa u vezi sa uvozom upotrebljavanih vozila. Te države su Obala Slonovače, Maroko, Alžir, Gana i Mauricijus.

AutoRepublika 

(429)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Isti problem kao Srbija, pa je i resenje isto, a uzgred vrlo prosto i jednostavno: omogucite narodu da moze da priusti kupovinu novog auomobila. NIko ne kupuje stare raspadnute krntije umesto novog (ili skoro novog auta) zato sto je mazohista i to voli.

BB

Ima to još jednu dimenziju, neko će kupiti mečku koja je prešla 600.000km (jer za mečku to „nije ništa“) da se „vozi k’o čo’ek“ . A ta ga mečka košta više nego neki obični auto ganc nov (recimo FIAT Tipo, ili 500L, Rapid, Peugeot 301, Suzuki, itd). Dakle nije problem samo u novcu (ni u Njemačkoj nemaju svi bajne/krasne automobile) nego u, što bi rekao Rambo, „nekritičkoj upotrebi tehnologije“…

D_C

Slazem se mada zivim u iluziji da bi se sa povecanjem broja novih vozila polako i taj odnos preka mecki od 600.000km menjao i da bi to vremenom postojalo vise redak izuzetak nego opste pravilo. Kljucne reci: ‘polako’ i ‘vremenom’ 😊

BojanNeki

Niko od nikoga neće ništa dobiti.
Kad budemo naučili da odmah rušimo vlast koja ne radi posao kako treba tada ćemo imati i za nove automobile. Do tada jedino motanju tuđih kablova možemo da se nadamo.

BB

Pa zar nije rušena mrska vlast i dovedena demokratska po mjeri evrope, pa ja ne vidjeh puno novih auta. Nije cilj u rušenju, cilj je u izgradnji. Ako je niska cije radne snage, okreni to u svoju korist pa ti zapošljavaj jeftine radnike. A ne, niko neće u privatnike, svi bi htjeli od8-16 radno vrijeme i da ništa ne uči ali da ima dobru platu. Neki dan sam čuo da su neki moji poznanici angažovali zavarivača, kad ga je jedan pitao: pa kad tako dobro radiš (vrhunski ekspert za te poslove) što ne ideš u Njemačku. Odgovor je stigao: pa… Pročitaj više »

BojanNeki

Mi smo okupirana zemlja a kolonizatoru nije cilj nikakva igradnja bilo čega ovde a da nije na tome napravio debeli profit. A biti privatnik u zemlji u kojoj se plaćaju hale i radna mesta kolonizatoru je rezervisan na one koji su naslonjeni na poltronsku vlast ili na sopstveno supermensko umeće prolanaženja poslova, radnika i ostajanja „ispod radara“.

BB

I, da li ti je to razlog da se boriš ili da se predaš?

BojanNeki

Pokazao narod kako i koliko su željni promena, da se reše diktatora i kolonizatora, na prošlim izborima. „Inteligencija“ izbija svuda.
I ne znam šta hoćeš da me pitaš.

moron

Ako Istočna Evropa guta 24 procenta polovnjaka, onda je realno veća deponija od Afrike.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
Vojkan

Iznajmio sam Jaguara u Limo Servis Autorent isao sam na svadbu nisam cuo zvuk motora kako je dobar auto.Kod nas se voze krsevi sa zapada zato nam je i zagadjen vazduh.