1. Home
  2. Video
  3. Mercedes-Benz 280 E Strich 8 W114 (1973.) isforsiran na autoputu (VIDEO)
Mercedes-Benz 280 E Strich 8 W114 (1973.) isforsiran na autoputu (VIDEO)
5

Mercedes-Benz 280 E Strich 8 W114 (1973.) isforsiran na autoputu (VIDEO)

3.00K
5
Podelite sa prijateljima:

Na našim prostorima pojedini modeli Mercedes-Benza uživaju kultni status. Prvenstveno mislimo na modele W123 i W124 koji važe za nenadmašne automobile. U vreme druge Jugoslavije, mnogi gastarbajteri se nisu vraćali u domovinu dok ne zarade za novi Mercedes. Ovi modeli su nekako potisnuli iz sećanja, generaciju trokrake zvezde koja je prethodila modelu W123. Ali, kao što ćemo videti na snimku, to baš i nije pravična sudbina za starije modele. 

U pitanju su generacije modela s oznakama W114 i W 115, pri čemu su modeli s prvonavedenom oznakom bili redni šestaci, dok su oni sa drugim kodom, posedovali motore s četiri, takođe linijski postavljena cilindra, poznate i pod jedinstvenim nadimkom „Minika„. Mnogi ga pamte kao auto koji vozi Herr Žika u čuvenom serijalu „Lude godine“.

Lutajući Youtube-om, naišli smo na zanimljiv video klip koji prikazuje jednu 114-ku, i to kako juri nemačkim „autobanom“ maksimalnom brzinom.

Mercedes-Benz 280 E Strich 8 W114 185 ks, na snimku „leti“ 220 km/h, a na toliko je i graviran brzinomer. Prosečna brzina je iznosila oko 200 km/h. Naravno, treba uzeti u obzir da je brzinomer podešen tako da „krade“, to jest da pokazuje par procenata višu brzinu no što ona zaista jeste. Fabrički podaci kažu da je maksimalna dostižna brzina kretanja ovog automobila (kada je nov) 200 km/h.

Mi smo oduševljeni tišinom u kabini pri tolikoj brzini, takođe, još jednom se pokazalo da Švabe prave izuzetne automobile, koji nemaju (ograničen) vek.

Video klip je objavio YouTube kanal TopSpeedGermany.

AutoRepublika

(3003)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Milina i gledati i voziti tih godina su „cajgeri“ manje pouzdani bili svejedno legendaran auto!Tih rad na vecim brzinama „rezervisan“je za sestake dok su dizeli znali klepetati ali vjecni!

Dikh tu kava

Е, да.. Имадох ја ту „минику“, исто годиште, само 220Д.. На (не)срећу, моје власништво коинцидирало је са легализацијом „пореза на луксуз“ од стране „црвеног војводе“, те се у срећи растасмо, а ја у замену поред дела у CHF добих и један Рено 6, пар година млађи, па се може и рећи да сам „добро“ прошао.. Истини за вољу, ни тај дизел у Мерцедесу није био превише бучан, посебно у компарацији са ФауВе ПД моторима. Једино је време поседовања било погрешно, па сад могу на миру да реминисцирам..

moron

Eh, ovo je bila prava mečka 😊
Mada, imala je i „minika“ čestaka lepoga zvuka ( pozadi je pisalo 230.6 )

D_C

Jednom prilikom diskutujem sa starim gastarbajterom, sada u penziji, o automobilima. I on mi prica kako je sedamdesetih imao Ford Granadu V6 a pre toga, kao mladji i jos neozenjen je vozio Capri-je. I kaze on kako u to vreme, cirka 1980, svi nasi u jugoslovenskom klubu hvale taj W123 240d, da se i on odluci da predje sa Forda na Mercedesa, jer je Mercedes ipak Mercedes. I dalje prica da mu je to najveca greska bila u pogledu automobila. Jer je 240d tvrd, krut, neudoban, motor k’o u traktoru i da je Granada V6 trosila ali bila ladja naspram… Pročitaj više »

Laki

Standardna sjedista kod 115 i 123 tih godina zaista su bila tvrda za duge relacije malo su velurna i kozna bila bolja!Granada model GHIA specijalno CX Reno 30 Senator i jos neki bili su svakako bolji po ovom pitanju!