1. Home
  2. Video
  3. SSC Tuatara je (navodno) novi najbrži serijski automobil na svetu
SSC Tuatara je (navodno) novi najbrži serijski automobil na svetu
0

SSC Tuatara je (navodno) novi najbrži serijski automobil na svetu

2.95K
0
Podelite sa prijateljima:

Stara izreka kaže da rekordi postoje da bi bili oboreni, a od kada je prvi automobil napravljen, postojala je želja da takvi limeni proizvodi postanu brži i bolji. Prvi rekorder je bio model Benz Velo iz 1894. godine kada je dostigao maksimalnu brzinu od 19 km/h, a vremenom se snaga otela kontroli (da se našalimo malo – baš ono na šta je Pirelli stalno upozoravao u svojoj reklami), i vozila su bila sve brža i brža.

Trenutni zvanični rekord drži model Koenigsegg Agera RS, koji je 2017. godine dostigao brzinu od 447 km/h na autoputu pod imenom State Route 160 u američkoj saveznoj državi Nevadi. Čuveni Šveđanin je zapravo još brži i vozač Niklas Lija je u jednom momentu zapravo vozio 454 km/h, ali da bi se zvanično kvalifikovao za top poziciju automobil mora da dostigne maksimalnu brzinu u dva pravca i onda se izračuna prosečna brojka.


Naravno, uvek postoji ono „ali“, a u ovom slučaju se odnosi na Bugatti Chiron. U septembru prošle godine čuveni Francuz je dostigao brzinu od 487 km/h na nemačkoj test stazi Ehra-Lessien, ali je to uradio vožnjom u samo jednom pravcu. Nepoznato je zašto vlasnik ove marke, Volkswagen nije želeo da se oproba i u suprotnom pravcu, a razlog navodno leži u jakim vetrovima zbog čega takva vožnja ne bi bila bezbedna. Uz sve to, ovaj Chiron je bio samo prototip model i na serijskoj verziji, brzina je limitirana na „samo“ 440 km/h.

Ali kako stvari stoje brzina Koenigsegga i Bugattija više nije bitna pošto svet navodno ima novog rekordera. Reč je o američkom superautomobilu SSC Tuatara, a brend je osnovao čovek po imenu Džerod Šelbi još 1998. godine.

SSC je zapravo skraćenica za Shelby SuperCars i pre nego što uopšte upitate naredno pitanje – ne, nije povezan sa legendarnim Kerolom Šelbijem. Obaranje rekorda nije baš strano SSC-u koji je i 2007. godine skinuo tadašnji Bugatti Veyron EB 16.4 sa vrha, kada je njegov model Ultimate Aero TT dostigao 412 km/h. Rekord će opstati na snazi tri godine pre nego što je Bugatti uzvratio sa novim Super Sport izdanjem Veyrona.

Vest o Tuatarinom rekordu je prvi preneo lokalni mediji KPVM-TV iz Las Vegasa, a još uvek se čeka zvanična potvrda. Ona bi navodno trebalo da stigne u roku od nekoliko dana kada ćemo saznati o kakvoj brojci je zapravo reč.

SSC je ranije izjavio da očekuje brzinu od 499 km/h zahvaljujući 5,9-litarskom turbobenzincu sa osam cilindara koji razvija čak 1.750 konjskih snaga. Tuatara je takođe izuzetno aerodinamičan, a pride je i automobil težak svega 1.238 kilograma. Nepoznato je koliko je primeraka do sada isporučeno, ali znamo da je proizvođač izjavio da će ručno sklopiti kontigent koji broji samo 100 jedinica.

Pogledajte video klip,

AutoRepublika

(2952)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments