1. Home
  2. Sajmovi
  3. Unapređena verzija E klase na koju se odnosi polovina svetske prodaje
Unapređena verzija E klase na koju se odnosi polovina svetske prodaje

Unapređena verzija E klase na koju se odnosi polovina svetske prodaje

3.77K
0
Podelite sa prijateljima:

Svojevremeno smo testirali Mercedesovu E klasu i zaista nam se izuzetno dopala. Toliko da smo testu nadenuli ime „Milokliz“, pomalo opisujući radost koju pruža u vožnji, a pomalo nagoveštavajući to, šta E klasa predstavlja za Seriju 5 iz BMW-a, koji nam se očito dopao i više. Ono što verovatno niste znali, a nismo ni mi, podrazumeva činjenicu da je čak 50% od ukupnog kontigenta prodatih Mercedesa E klase u svetu, onaj s produženim međuosovinskim rastojanjem. Kao što možete i pretpostaviti, ovaj automobil mogu da kupe samo rezidenti Kine.

Zato i ne čudi što je proizvođač, zajednički poduhvat Daimlera s kineskim partnerom, Beijing Benz s dužnom pažnjom pristupio sprovođenju procesa zatezanja bora, a ni to što je za mesto svečane premijere restilizovane verzije E klase, izabran baš Salon automobila u Pekingu, koji je od juče u žiži interesovanja globalne automobilske javnosti.

Ako želimo da ukratko opišemo šta je to zadesilo plemeniti sedan razvijen u Štutgartu, onda možemo reći da je upravo ta verzija uzeta za osnovu, pa je onda prilagođena ukusu prosečnog kineskog kupca. Idemo sada malo detaljnije.

Prvo trebamo da se podsetimo da produžena verzije aktuelne E Klase nije automobil za koji se može samo reći da je izdužen za 14 centimetara, i to bi bilo to, odnosno modifikacije su dublje. Ne, sledeći primer uspostavljen sa ultra luksuznim sedanom koji zovemo Mercedes-Maybach S Klase, trougaoni bočni prozori su izmešteni sa zadnjih vrata ka stubovima, dok su izmenjene i lokacije na kojima su smeštene kvake za otvaranje vrata.

Kada znamo da su Kinezi dobili E klasu sa preoblikovanim branicima, uz izdašniji međuosovinski razmak, nije čudo da je limuzina za Kineze duga 5.056 milimetara. Prirast u dužinu za koji su krivi branici pokriva 22 milimetra.

Čeoni greben u putničkoj kabini je identičan onom koji smo videli na verziji E Klase s uobičajenim međuosovinskim rastojanjem. Nov je obruč upravljača, baš kao i multimedijalni sistem MBUX, čije se postavke prate preko ekrana osetljivog na dodir.

Izdužena verzija E Klase i dalje koristi zadnju klupu na kojoj je moguće smestiti tri putnika, ali je na listi opcionala prikazano i centralno odmorište za ruke koje je sada masivnije i domaćin je većem ekranu. Centralna konzola je pretrpela izmene koje omogućavaju viši nivo komfora za osobu kojoj je zapalo da sedi na centralnoj poziciji zadnje klupe. Što se tiče sedišta s leve i desne strane u odnosu na „središnjeg jahača“, mogu se naručiti sistemi za ventilaciju. „Fazon“ preuzet iz S Klase!

Kinezi, i svi ostali s prijavom boravka u toj državi s najviše duša na planeti, mogu dobiti E Klasu L u standardnom izvođenju, ali i opremljenu Sport paketom opreme, onim koji koketira sa dodacima iz AMG linije.

Dostupne su tri modifikacije za ljubitelje benzinskih motora. Svi koriste četiri cilindra, a mogu nositi oznake: E 260 L (1.5 l, 184 ks); E 300 L (2.0 l, 258 ks); kao i E 350 L (2.0 l, 299 ks). Tu je i hibridni Mercedes-Benz E 300 e L sa istim dvolitarskim agregatom, ali kome u radu ispomaže električni motor kako bi ukupna zbirna moć pogonskog sklopa bila zaokružena na 211 konjskih snaga.

Pogonski točkovi mogu biti oni iza vozača, ili pak sva četiri, zavisno od volje platežno sposobnog kupca. Ko bude želeo da u Kini tera moćniju verziju E klase, moraće da pričeka na transport limenog ljubimca iz Evrope, a moraće i da se odrekne dodatnih centimetara među osovinama. Uvodna cena za revidiranu E klasu s viškom centimetara između prednje i zadnje osovine, iznosi 63 hiljada američkih dolara.

Kada već izveštavamo o pekinškim dešavanjima i o Mercedesu, onda da iskoristimo priliku i da dodamo da u Kini startuje proizvodnja minivana nazvanog Mercedes-Benz V Klase. Tokom prethodne četiri godine je u Kinu uvezeno oko 62 hiljade primeraka ovog četvorotočkaša.

Takav kontigent znači da je svaka četvrta V Klasa koju je sklopio Mercedes, završila u Kini. Brojke su bile dovoljno ubedljive za rukovodstvo Daimlera koje se opredelilo da lokalizuje proizvodnju ovog kombija. Čast da aranžiraju montažu, u Aziji popularnog kombija, pripala je zajedničkom poduhvatu koji nosi naziv Fujian Benz Automotive.

I ne samo to! Minivan je takođe specijalno prevaspitan na način da prija karakteru kupca u Kini. Tako je V Klasa dobila MBUX info-zabavni koktel elektronskih „zezalica“, kao i opciono vazdušno ogibljenje Airmatic, iako su svojevremeno konstruktori lišili ovaj model te opcije filtriranja neravnina, u korist opruga.

Eto, neku vajdu da vide i Evropljani od Mercedesovog dodvoravanja Kinezima. Naime, počev od jeseni, i kupci na našem kontinentu će moći da dobiju ovaj kombi, kako sa sistemom MBUX, tako i sa Airmatic oslanjanjem.

AutoRepublika

 

(3768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments