1. Home
  2. Sajmovi
  3. Songsan oduševio neodizajnom na Salonu automobila u Pekingu
Songsan oduševio neodizajnom na Salonu automobila u Pekingu

Songsan oduševio neodizajnom na Salonu automobila u Pekingu

235
1
Podelite sa prijateljima:

Salon automobila u Pekingu svakako nije u stanju da privuče onoliko globalne pažnje koliko to uobičajeno čini neformalni sajamski centar automobilske industrije, onaj u švajcarskoj Ženevi, a može se reći da su u ovom smislu, od Pekinga „jači“ i Frankfurt, Pariz ili Detroitu. Bez obzira na sve to, glavni grad Narodne Republike Kine, počinje da polako pravi ime za sebe.

Većina noviteta je ona koja se prodaje isključivo u najmnogoljudnijoj državi na svetu i verovatno ih nikada nećemo videti na zapadu globusa. Tokom prekjučerašnjeg dana, kolega Zvezdan nam je pisao o fantastičnom četverotočkašu pod imenom Great Walla Chaopai, koji je (skoro) sve oduševio svojim neoklasičnim stilom, a o tome ste mogli da pročitate ovde. Ali, Great Wall nije jedini koji se opredelio za takav potez, a danas ćemo posvetiti pažnje, malo poznatoj kompaniji Songsan i osmotrićemo dva modela ove marke.


Kineski proizvođači su poznati po precrtavanju dizajnerskih linija sa kreacija nastilih u studijima zapadnih giganata, ali malo kada su se usludili da to urade na račun klasičnih vozila. Songsanu je upravo tako nešto pošlo za rukom, pošto je njegov novitet pod imenom Dolphin gotovo identična kopija Chevrolet Corvette C1, odnosno konkretnije generacije koja se proizvodila od 1958. do 1960. godine.

Taj model Chevroleta se smatra jednim od najlepših u istoriji, pa je jasno zašto je Songsan odlučio da ga iskopira, a Kinezi zapravo i ne pokušavaju da sakriju vezu. Štaviše, ako posetite njihov vebsajt. videćete fotografije Breda Pita, Toma Kruza i Džordža Klunija za volanom američkog sportiste.

Ali pošto je Dolphin ipak proizvod iz 21. veka odlikuju ga neki moderni detalji koje klasični automobil nije imao, kao što su: LED osvetlenje i nešto izmenjena šoferšajbna, kako bi se zadovoljili bezbednosni standardi.

Sa dužinom od 4.800 milimetra je takođe za 30 centimetara duži od Corvette koju kopira, dok je i visina impozantnija za 94 milimetra. Na osnovu jedine priložene fotografije enterijera, možemo zaključiti da on samo donekle prati klasičnu školu, pošto je vidljiv poveći monitor.

Dok se kod „Jenkija“ očekivao veliki benzinac sa osam cilindara, Kinezi su ipak realniji u pogledu procene šta je to potrebno za svakodnevnu vožnju. U ovom slučaju reč je o 1,5-litarskom benzincu, koji funkcioniše u kombinaciji sa električnim agregatom.

Baterijsko pakovanje koje krasi kapacitet od 16 kWh je razvio jedan od najvećih kineskih proizvođača električnih vozila, kompanija BYD. Uzgred budi rečeno, ovu firmu je tokom tekuće godine, američki proizvođač Tesla skinuo s trona globalno najvećeg konstruktora električnih prevoznih sredstava.

Da se mi vratimo našem neoklasiku iz Kine. S jednim punjenjem baterija, Dolphin je u stanju da pređe oko 550 kilometara, iz mirovanja do 100 km/h može da ubrza za impresivne 4,9 sekunde. Songsan planira limitiranu proizvodnju po početnoj ceni od 86.000 američkih dolara.

Kinezi se nisu zaustavili samo na recikliranju ideje Corvette, već je svetlost dana ugledao i model Summer. Inspiraciju za njegov nastanak je dao kultni Volkswagen Type 2 Transporter iz prve generacije.

Iako je precrtavanje manje očigledno nego u slučaju spomenutog modela Dolphin, kombi Summer je definitivno pozajmio mnogo toga od popularnog „Švabe“.

Nepoznato nam je kakvih je dimenzija, a po priloženim fotografijama nam deluje kao da je manji od. da tako kažemo, uzora iz Volkswagena, iako je njegov platneni krov možda nagovestio da je reč o kamperu. To ipak nije slučaj, i Summer zapravo pruža tradicionalna zadnja sedišta koja ne mogu da se pomere, da bi se dobio krevet za spavanje ili bilo koja druga karakteristika koja je krasila nekadašnji Type 2.

Sa mehaničke 0strane, Summer pokreće identičan motor kao i spomenuti Dolphin. Songsan još uvek nije dao zeleno svetlo za serijsku proizvodnju i kaže da će odluka zavisiti od potencijalne potražnje.

 

AutoRepublika

(235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Бранило

Лепо то раде Кинези …. (а што су јој колена у модрицама ? :)))