1. Home
  2. Vesti
  3. Kako bi Jeep Wagoneer izgledao u „lamperija“ fazonu?
Kako bi Jeep Wagoneer izgledao u „lamperija“ fazonu?
1

Kako bi Jeep Wagoneer izgledao u „lamperija“ fazonu?

259
1
Podelite sa prijateljima:

U vremena kada se svi borimo sa epidemijom novog virusa korone, automobilski svet je gotovo prestao da predstavlja novitete, pa tako svaki potpuno novi proizvod, privlači više pažnje nego što bi to činio u neka lepša vremena. Uzmimo za primer Jeepov najnoviji veliki terenac Wagoneer. Nema sumnje da bi bio u centru pažnje bez obzira na aktuelne okolnosti, ali možda to ne bi bio slučaj u jednakoj meri kao što je to sada.

Na forumima se odavno nagađa kako će se pokazati u premijum svetu i da li će proći bolje nego nekadašnji model Commander, a neki ljubitelji su počeli da maštaju kako bi mogao da izgleda, kada bi bio predstavljen u takozvanom „woody“ stilu.


Sigurno se pitate šta je to woody? Pa najlakši način da prevedemo ovu reč s engleskog jezika je „drveni“ (wood = drvo), a reč je o izuzetno popularnom stilu u nekadašnja vremena. Sama priča kako i zašto su nastali takvi proizvodi predstavljala bi dugu analiza koju ćemo obraditi nekom drugom prilikom, ali ćemo ipak spomenuti nekoliko zadataka.

Naime, woody je postao popularan u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, nedugo nakon Prvog svetskog rata kada su nekadašnje firme za proizvodnju kočija tražile načine da opstanu u poslu. One su shvatile da se rad sa drvetom smatrao prestižnijim nego onaj u pogledu obrade metala, pa su modifikovale automobile tako što bi na vrata i prtljažnik postavljali fino obrađeno drvo. Na taj način je nastao takozvani woody stil.

Trend se pokazao izuzetno popularnim među surferima u Kaliforniji, a 1936. godine, Ford je postao prvi proizvođač koji je ponudio fabrički implementiran takav stil. Uskoro su se pridružili i Chrysler (današnji vlasnik Jeepa), Buick, Willys i mnogi drugi giganti koji su nudili takvu opciju na najskupljim modelima.

Proces je uglavnom bio spor i skupocen, a pravo drvo izloženo svim vremenskim uslovima naravno nije moglo dugo da traje. Iz tog razloga, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je plastika postala pristupačna, kompanije su zamenile pravo drvo, plastičnom imitacijom nalepljenom na vratima i krilima, to jest blatobranima. Jeep Wagoneer je bio jedan od takvih proizvoda, a iako danas možda deluje smešno, pa čak i neukusno, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina takav stil se zapravo smatrao privlačnim.

Pošlo je više od trideset godina od kada je poslednji fabrički woody bio u ponudi, a na priloženim slikama je zanimljivo videti kako bi savremeni Wagoneer izgledao, kada bi na njega bili nalepljena plastična imitacija drveta.

Zanimljiv je podatak da je glavni dizajner Ralf Džilet zapravo izjavio da je ekipa inženjera, tokom razvoja razmatrala i ovu opciju, ali je zaključila da bi terenac s njom, izgledao dosta jeftinije nego što će to biti slučaj u izvođenju lišenom imitacije lamperije.

Možemo se složiti sa stilistom Jeepa, ali opet ove slike prikazuju da, ako ijedan moderni model može da „pobegne sa počinjenim ubistvom“ – to je onda svakako, u konceptnoj formi, tek predstavljeni Wagoneer. Dok moderni woody definitivno deluje jeftino i neukusno, kada bi bio primenjen na način na koji je to bilo pre trideset ili četrdeset godina, svaki ljubitelj ovog terenca bi opet voleo da je vidi u serijskoj proizvodnji…

AutoRepublika

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

E to je to! Vagoner bez drvene oplate i nije Vagoner.