1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler nudio nemoralnu nagodbu nemačkoj vladi – „pola“ game u problemu
Daimler nudio nemoralnu nagodbu nemačkoj vladi – „pola“ game u problemu
2

Daimler nudio nemoralnu nagodbu nemačkoj vladi – „pola“ game u problemu

861
2
Podelite sa prijateljima:

Dizel skanadal postaje sve epohalnijih razmera, a novi detalji izlaze u javnost nakon današnjeg sastanka između predstavnika Daimlera i državnih organa Nemačke. Der Spiegel i Bild am Sonntag prenose da su, prema njihovim saznanjima spornI brojni modeli iz Mercedesove game, a ne samo Vito, C i G klasa, kako se inicijalno navodilo.

Sada nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer navodi da će opozivom biti obuhvaćeno 238.000 vozila u Nemačkoj, uz 774.000 dodatnih primeraka u Evropi. Pored toga, ministar je po prvi put pomenuo da je problematičan i krosover GLC pogonjen dizel motorom.

Skandal koji se odigrava pred našim očima poprima razmere koje mogu biti vrlo dramatične. Eventualna smena prvog čoveka Daimlera, bila bi još i najbezbolnija implikacija.

Kako je jedan od advokata iz Cečeovog tima za razgovore sa državnim organima, diskretno obavestio ministra saobraćaja, ukoliko državni organi budu insistirali na nelegalnosti softvera u dizel gami marke Mercedes-Benz, onda praktično dovode u nemoguću situaciju celokupnu nemačku automobilsku industriju. Drugim rečima, implicirao je da svi nemački proizvođači koriste identičan softver, čemu je teško poverovati, s obzirom na to da je nedavno, BMW dobio zeleno svetlo od američkih vlasti za svoje dizel motore koji se prodaju u SAD.

Iz tog razloga, Daimler je izašao sa predlogom da kompanija dobrovoljno opozove, i snosi posledice nastale nelegalnim softverom, pogođene primerke modela Vito i Sprinter (koji ima posebno katastrofalne rezultate u pogledu štetnih emisija), dok je zauzvrat zatražio aboliciju za sve ostale “sporne” verzije.

Pomenuti nemački mediji navode da nelegalan softver poseduje i S klasa. Zapanjujuće je to što je kroz ovaj predlog, iz Daimlera stiglo obaveštenje o praktično svim modelima iz game koji verovatno poseduju nelegalan softver, a na koje nemački kontrolni organi nisu ni sumnjali.

Na zahtev novinara lista Der Spiegel, Daimler je odbio da pruži bilo kakav komentar i pozvao se na tajnost informacija dok pregovori traju.

Nakon što je pomenuti advokat Daimlera indikovao da svi nemački proizvođači koriste iste sisteme za prečiščavanje izduvnih gasova, ministar Šojer je shvatio da su kontrolni organi Nemačke, zapravo otkirli potpuno novu šemu prevare sa poništavajućim uređajima.

Očekujemo dalje informacije o ovom slučaju, koji po značaju i volumenu, polako sustiže čuvenu VW dizelgejt bruku.

 

(861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ode mast u propast …