1. Home
  2. Vesti
  3. Češka automobilska industrija pod pritiskom zbog virusa korona
Češka automobilska industrija pod pritiskom zbog virusa korona
0

Češka automobilska industrija pod pritiskom zbog virusa korona

338
0
Podelite sa prijateljima:

Prve najave govore o tome da će broj proizvedenih automobila ove godine u Češkoj biti za oko 20% manji nego lane. 

Češka Asocijacija proizvođača automobila u saopštenju za javnost navodi da je pomenuti procenat očekivan ako stvari ostanu na sadašnjem nivou, odnosno ako na jesen opet ne bude zatvaranja granica i proglašavanja vanrednog stanja po Evropi.

Ovakav razvoj situacije sa koronom ugrožava češku automobilsku industriju, koja je lider u privredi te zemlje i ujedno najizvoženiji produkt iz centralnoevropske države. Prošle godine su Škoda Auto, TPCA i Hyundai grupa proizveli 1,46 miliona vozila u Češkoj, ove godine će brojka biti značajno manja.

Čelnici lokalne asocijacije upozoravaju da bi se dodatno pogoršavanje prodaje odrazilo i na broj zaposlenih u ovoj grani privrede i podsetili da u češkim fabrikama automobila radi oko 180.000 ljudi, a da je ukupan broj zaposlenih u tom sektoru, zajedno sa proizvođačima komponenti oko pola miliona.

Predsednik Asocijacije proizvođača automobila, Bohdan Vojnar, kazao je da je do sada podeljeno svega nekoliko stotina otkaza, ali da će biti neophodno da država izađe sa merama podrške za ovu industriju.

„U ovom trenutku kompanije se trude da zadrže što veći broj radnika na platnom spisku. Ali, situacija je sve komplikovanija i postaje teško predvideti šta će se dogoditi“, rekao je Vojnar. On je dodao i da je zatvaranje fabrika dovelo do obustavljanja proizvodnje, pa je tako u aprilu proizvodnja opala za 88,5%, a broj sklopljenih vozila bio je isti kao daleke 1994. godine.

Češka automobilska industrija mnogo je zavisna od izvoza, pre svega na nemačko tržište, s obzirom na to da u tu zemlju odlazi najviše izveženih vozila, čak trećina! Inače, samo 16% proizvedenih vozila u Češkoj ostane u toj zemlji, dok ostatak ide u izvoz.

AutoRepublika 

(338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments