1. Home
  2. Vesti
  3. BMW i3 će definitivno dobiti naslednika
BMW i3 će definitivno dobiti naslednika
1

BMW i3 će definitivno dobiti naslednika

197
1
Podelite sa prijateljima:

Šef bavarske marke za Francusku, Vinsent Salimon, potvrdio je da će i3 dobiti naslednika, ali da taj model i dalje ima šta da kaže na tržištu. 

Već neko vreme se govori o budućnosti električnog mališana sa značkom plavo-belog propelera. Iako se sam i3 nije pokazao onako kao je to BMW inicijalno želeo, ne može se reći da je ovaj automobil bio potpuno neuspešan. U međuvremenu, BMW grupa se okrenula nešto drugačijem pristupu EV segmentu, te je jasno da nekonvencionalan dizajn aktuelnog i3 neće biti održiv i da će naslednik krenuti drugim putem.

Vinsent Salimon nije želeo da govori o preciznim podacima i datumu kada bismo mogli da vidimo naslednika za i3, ali je potvrdio da bi to trebalo da bude posle 2023. godine kada se očekuje novi talas električne ofanzive nemačkog proizvođača.

Salimon je ipak istakao da će BMW u prvi plan u narednom periodu istaći hibridna vozila, ali da neće zanemariti rad na električnim varijantama. Tako će vrlo brzo gama EV modela ove marke biti sačinjena od iX3, iNext i i4, s tim da i i3 još uvek ima svoj prostor u tom portfoliju.

BMW i3s

Podsetimo BMW i3 je prvi električni automobil tog proizvođača i na tržište je stigao 2013. godine. Inicijalni model raspolagao je sa 190 km autonomije, a imao je i mali benzinski motor koji je služio kao generator za električnu energiju. Prvo ažuriranje je stiglo 2016. godine kada je domet povećan na 312 km.

U 2017. godini BMW je predstavio verziju i3S koja je imala elektromotor snažniji za 10kW. Od 2018. godine je u prodaji aktuelna varijanta modela i3 koja nudi autonomiju kretanja od 310 km prema WLTP protokolu.

Krajem prošle godine, jedan od članova Upravnog odbora BMW-a, Olivije Sise, potvrdio je da će i3 dobiti još jedno ažuriranje baterije, te da bi to trebalo da mu obezbedi rok trajanja do kraja 2024. godine.

Iako BMW nije zadovoljan inicijalnim uspehom modela i3, stvari su se značajno promenile u prethodne dve godine. Veće subvencije razvijenih zemalja poput Nemačke i Francuske dovele su i do veće prodaje električnih automobila, pogotovo onih manjih gabarita. Tako je recimo prodaja modela i3 skočila za 24% u prethodnoj godini u Francuskoj.

Stoga su Bavarci radi da plasiraju zamenu, koja će očito ostati u B segmentu. Vinsent Salimon potvrdio je da će sukcesor za i3 biti „kompaktnih dimenzija uz premijum kvalitet“. Konkurencija u ovoj klasi se polako, ali sigurno zahuktava. Pored Renaulta Zoe, tu su i Honda-e, novi električni Fiat 500, kao i Mini Cooper SE. Videćemo kako će se budući EV BMW-a snaći u ovom „društvu“.

AutoRepublika 

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja ne znam koja je već ovo vest po sistemu „toplo-hladno“ kada je u pitanju aktuelni i3 i njegova „smrt“ sa ili bez naslednika … Danas ‘vako, sutra onako … I samo u krug.