1. Home
  2. Glas Republike
  3. O budućnosti Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse
O budućnosti Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse
15

O budućnosti Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse

1.14K
15
Podelite sa prijateljima:

Nekada glavni kandidat za mesto broj 1. u automobilskoj industriji, danas je ova alijansa poljuljana pre svega odlaskom i skandalom u vezi sa Karlosom Gonom, korona virusom i drugim problemima na globalnom nivou. 

U vreme Karlosa Gona, alijansa je pod njegovom upravom funkcionisala „kao podmazana“. Međutim, nakon što se otkrio niz prevara koje je Gon izvršio, došlo je do njegovog hapšenja u Japanu, potom suđenja i holivudskog bekstva, te se ovaj nekadašnji Nissanov rukovodilac danas nalazi u Libanu.

Ovakav razvoj situacije imao je naravno uticaja i na opšte odnose između nekadašnjih skladnih partnera u alijansi. Danas je ova strateška saradnja na klimavim nogama, no stručnjaci veruju da će aktuelna kriza zapravo ojačati Renault-Nissan-Mitsubishi alijansu.

Tako veruje i Felipe Munjoz, analitičar za globalno tržište u Jato Dynamics. „Kao što je to bio slučaj sa FCA i PSA, kriza će naterati francusko-japansku alijansu da ojača saradnju. Japansko tržište ostaće snažno, dok Evropa beleži veliki pad. Za kompaniju kao što je Renault, koja se značajno oslanja na Stari kontinent, ovakvo partnerstvo naravno da ima smisla“, kaže Munjoz.

Ozloglašeni Karlos Gon

Alijansa je nedavno objavila svoj plan za restruktuiranje. Renault će napustiti kinesko tržište i fokusirati se na Evropu, Nissan će na „nišanu“ imati domaće, kinesko i američko tržište, dok je Mitsubishi zadužen za jugoistočni deo Azije.

No, mala prepreka u besprekornom funkcionisanju alijanse mogla bi da bude francuska vlada koja poseudje udeo u Renaultu od 15% i nedavno je odobrila veliki kredit ovom proizvođaču. U zavisnosti od toga kako se francuske vlasti postave prema Nissanu i Mitsubishiju partnerstvo bi moglo biti još snažnije, ili daleko slabije.

„Tek treba da vidimo kakva će biti uloga francuske države u spasavanju Renaulta i tamošnje privrede“, rekao je analitičar Munjoz. Renault neće zatvarati fabrike u domicilnoj zemlji, ali je već najavio gašenje pogona u drugim državama. Tako je proizvodna lokacija u Barseloni već predviđena za likvidaciju.

Slično je i sa Nissanom koji je u još nezgodnijoj poziciji u Evropi. Japanci su najavili da Stari kontinent više nije deo njihovog fokusa, te da će ovde isporučivati mahom SUV i električne modele. Ipak, Nissan poseduje veliku fabriku u Sanderlendu u Velikoj Britaniji.

Kako su Britanci rešili da napuste EU, ostalo je pitanje trgovinskih odnosa između UK i EU. Vlasti u Velikoj Britaniji najavile su carinu za uvoz robe sa teritorije Unije, što znači da će i komponente i delovi koji se uvoze u tu zemlju biti predmet nameta. Ovako nešto je svakako loša vest za Nissanov pogon u Sanderlendu koji je ujedno i najveća automobilska fabrika na Ostrvu.

Nissan je sredinom prošle godine obeležio 10.000.000 proizvedenih vozila u fabrici u Sanderlendu.

Nissanovo rukovodstvo više puta je isticalo da će fabrika nastaviti da radi samo ako Velika Britanija postigne dogovor o slobodnoj trgovini sa EU. Za sada se čini da dogovora neće biti, a ako do njega ipak nekako dođe, očito je da će i pogon u Sanderlendu da opstane.

Šta više, i Renault čeka ishod pregovora EU i Britanaca, jer posle ukidanja proizvodnih operacija u Barseloni, potrebna je nova lokacija za sklapanje modela Kadjar i Captur. Francuski mediji više puta su do sada pisali o zainteresovanosti Renaulta da premesti proizvodnju ova dva SUV-a u Nissanovu fabriku u Sanderlendu.

Renaultov odlazak iz Kine pokreće lavinu?

Nije nikakva tajna da se francuska marka dugo mučila na kineskom tržištu, jer očigledno nisu uspeli da shvate potrebe i želje tamošnjih potrošača. Tako je Renault predao Dongfengu svoju polovinu u zajedničkom poduhvatu, i napustio Kinu.

No, po svemu sudeći, proizvođač iz Francuske mogao bi da bude inicijalna kapisla i za druge brendove. Masa marki bila je privučena velikim potencijalom kineskog tržišta. No, ono je u poslednje vreme počelo značajno da slabi i gubi na zamahu, a ove godine će i kriza sa korona virusom ostaviti snažan udar na prodaju automobila u toj zemlji.

Koleos je trebalo da bude jedan od stubova prodaje Renaulta u Kini

General Motors, PSA grupacija i Ford su iskusili u prethodnom periodu veliki pad prodaje u Kini. Ako su i verovali da bi nekako mogli da poprave rezultat ove godine, pandemija COVID-19 im je potpuno pokvarila planove. Dakle, sasvim je moguće da i ovi proizvođači krenu stopama Renaulta i okrenu leđa kineskom tržištu. Uostalom, Suzuki je iz Kine otišao još 2018. godine.

Ovakav razvoj situacije mogao bi da pogoduje samo brendovima koji imaju izuzetno veliku prodaju u Kini. Takav je recimo Volkswagen koji suvereno vlada tamošnjim tržištem. Felipe Munjoz veruje da će od odlaska stranih brendova iz Kine posebno profitirati domaći proizvođači. „U Kini očekujem još veći fokus na električnim automobilima. Cela industrija se transformiše, i mislim da je Kina dobar primer za to“, rekao je Munjoz.

Da li će Nissan uspeti da iskoristi potencijalni odlazak drugih velikana sa pomenutog tržišta ostaje da se vidi. Ipak, uz silna obaveštenja o posvećenosti sinergiji u Renault-Nissan-Mitsubishi alijansi, i dalje nema konkretnijih planova kako to izvesti.

Čini se da je partnerstvo u ovom trenutku potpuno obezglavljeno, te da je saradnja japanskih proizvođača sa Renaultom na veoma tankom ledu.

Đorđe Platiša 

(1139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
kola

ko se god udruzio sa japancima taj uvek nadrljo. nisan je velko smece od kola taman da krpari po americi i aziji jer u evropi nema sta da traze a reno ko uvek pravi flozofju bez osnova a kad pukne francuska drzava ga krpi. i treba da ga krpi kad hje dozvolila da zutaci shebu najboljeg menadjera u istoriji renoa i sruse im kulu od karata. i dalje prihvataju pricu kako je gon zli carobnajk iz oza e sad ce da plate a zutaci trkjaju ruke

Yankee

Renault je toliko lose prosao partnerstvom sa Nissanom da je ostvario profit svake godine u poslednjih 11 godina … 😉 Eh kamo srece da svi tako lose prodju sa Japancima …

kola

kolko se secam a dobro se secam daje reno prodo industriju kamiona volvu i od toga kupio potpuno propalu zutu industrju nisan koju je ponovo digo a sad ce da plati zato ali ako ionako rade samo nasminkanu plastiku

Yankee

I u cemu je problem? Kupio, digao, i od tada pravio profit svake godine … 😉

kola

problem je sto je u pitanju cista otimacina od strane zutaca koja pokazje kolko su francuzi jadna drzava a ovaj fol pobego u liban- cirkus

Yankee

Ko je oteo sta od Francuza?

kola

reko dal se pravis ili stvarno kao neznas

Yankee

Interesuje me sta je Renaultu bilo toliko lose sa Nissanom i sta je to Renault izgubio (ili kako ti kazes, „bilo mu oteto“). Nissan je bio profitabilna kompanija poslednjih 11 godina, a ti pricas da su „nadrljali“ sa njima.

kola

bio druze al zutatci oteli ceo renaulta uzeli upravljacka prava rezj..bali firmu sciljom da se osamostale i uklone francuze u cemu su i uspeli. secas se kad jenkijevci uapsise ceo huaweija s slicnim ciljem al kina nije vrancuska

Yankee

Ili je mozda problem u tome sto je Renault hteo da vodi glavnu rec u celoj alijansi iako Renault nije vlasnik Nissana? Ista situacija kao i pre par godina kada je Volkswagen kupio neki mali deo Suzukija i onda hteo da vodi glavnu rec, samo se Suzuki nije dao pa je tuzio Volkswagen i uspeo da pobedi na sudu.

kola

kazem ti ja zutaci su zlo narod ko sa njima tikve sadi naxebe samo tako a kola su im isto tako naopaka

Yankee

Ko je to najebao radeci sa njima? Jel Ford najebao? Jel BMW najebao? Jel Daimler najebao? Jel Renault najebao? Jel GM najebao? Jel Chrysler najebao?

kola

ko god da je radio propo je sa japanerima i reno i vw i fjat a ove iz amerike neracunam jer im komnaduju u rusilackim poduhvatima. sam se setim kad je frenk wiljams rekao da vise zuto lice iz japana nece videti u svojoj garazi. ali za njih ce kina biti pepein i red je jer su ti nacisti kinu dugo fasistici jasili i ubijali. kina je resenje za sve probleme sa amerikom i japanom

Yankee

Renault nije najebao jer je Nissan profitabilan svake godine saradnje. Volkswagen je najebao jer se sluzio prljavim trikovima i zbog toga izgubio na sudu. Kako je Fiat najebao sa Japancima?

Masa

Izgleda da kia i hyndai najbolje prolazeee