1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kako je za 103% skočila vrednost akcija kompanije bez dinara prihoda
Kako je za 103% skočila vrednost akcija kompanije bez dinara prihoda
0

Kako je za 103% skočila vrednost akcija kompanije bez dinara prihoda

1.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija kompanije Tesla se nalazi na istorijskom maksimumu. Čak su i akcije kompanije Hertz Global Holding znatno iznad nivoa na kom su bile pre proglašenja bankrota, ali niti jedna hartija od vrednosti iz automobilske industrije, ne ilustruje na bolji način u kolikom zamahu je trenutno taj segment tržišta kapitala, nego što to čine akcije američke kompanije Nikola Corp.

Tako poželjan proizvođač baterijskih i vodoničnih kamiona je debitovao na njujorškoj berzi Nasdaq tokom prethodne nedelje. Prema planovima kompanije, tokom 2020. godine neće biti ostvaren ni „dinar“ prihoda, dok je prva godina u kojoj se očekuje da realizacija prevaziđe iznos od milijardu američkih dolara, biće tek 2023.

Poređenja radi, Ford Motor očekuje da sledeće godine izvesti javnost o ostvarenim prihodima tokom ove, u iznosu od oko 115 milijardi američkih dolara. Pa opet, vrednost akcija kompanije Nikola je više nego udvostručena u ponedeljak, nakon rasta od novih 30%, pre nego što je stigla do najviših 95 dolara po jednoj hartiji od vrednosti. Na taj način, tržišna kapitalizacija ove kompanije je postala značajnija suma od one koja krasi proizvođača bestselera F-150, koji pride egzistira na tržištu već 117 godina.

Skeptici su dugo pod znak pitanja stavljali tržišnu vrednost kompanije Tesla, koja uzgred budi rečeno, još uvek nije zabeležila neto dobit u svojim godišnjim finansijskim izveštajima. Ali, investitori su na specifičan način odali poštovanje firmi koja je angažovana u razvoju vozila s nultom emisijom i koja nosi ime poznatog srpskog naučnika. To su učinili time što su berzansku vrednost kapitala (tržišnu kapitalizaciju) kompanije izdigli u ponedeljak na ogromnih 26 milijardi dolara.

“Stabilan rast je primarni i dalekometražni cilj kompanije Nikola,“ tvrdi predsednik kompanije Trevor Milton, u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima elektronskim putem. Lik, koji je 38 godina star, je izjavio da više faktora stoji iza rasta vrednosti akcija kompanije, a što bi moglo da se odnosi i na njegovou objavu preko Twittera u kojoj je najavio skori početak otvaranja knjiga narudžbina za pikap kamionet Badger.

Nikola Badger iz profila

U prvih pet godina poslovanja, to jest od momenta osnivanja do poslednje objavljenih finansijskih rezultata s kraja prošle godine, kompanija koju je osnovao Trevor Milton je zabeležila gubitak od 188,5 miliona američkih dolara. Prema planovima uprave, sledeće godine bi trebalo da započne isporuka baterijskog kamiona Tre, nakon čega se u 2023. godini, očekuje debi još dva modela koji će koristiti tehnologiju vodoničnih gorivnih ćelija.

Međutim, pikap kamionet Badger možda uopšte i ne dospe na proizvodne trake, iako je uslovio toliko uzbuđenja prekjuče na njujorškoj berzi. U inicijalnoj javnoj ponudi za otkup akcija, čelnici kompanije Nikola su izjavili da su usredsređeni na razvoj i uvođenje u ponudu super-teškaša, i da ne očekuju da će Badger uopšte biti predmet proizvodnje, izuzev u situaciji da se njegovom montažom počne baviti neki etablirani proizvođač s kim bi eventualno, američka kompanija ušla u ortakluk.

Glasnogovornik društva Nikola je izjavio da će kompanija, verovatno uskoro izaći u javnost s obaveštenjem o tome ko je izabran za partnera na projektu Badger, ali više od toga nije pomenuto u saopštenju.

Milton je prošle nedelje dodelio poziciju izvršnog direktora Marku Raselu, bivšem drugopozicioniranom rukovodiocu kompanije za preradu metala Worthington Industries, a koji je bio predsednik Nikole od februara 2019. godine. VectoIQ Acquisition, kompanija s kojom se Nikola spojio, vođena je od strane Stiva Girskog, bivšeg potpredsednika General Motorsa koji je pomogao ovom gigantu da izbegne stečajnu blamažu.

Nikola je izvestio da je na kraju godine raspolagao iznosom gotovine od 86 miliona dolara. Pre nego što su se akcije kompanije našle na berzi, Nikola je privukao oko 500 miliona dolara privatnih ulagača, na šta se odnosi i investicija u stvarima, u vrednosti od 150 milina zelenih novčanica za koju se opredelio čuveni proizvođač kamiona iz Italije CNH Industrial NV, koji se povezuje s porodicom Anjeli. CNH je takođe uložio još 100 miliona dolara u gotovini, tokom prošle godine.

Uspostavljeni ortakluk s firmom CNH uključuje i osnivanje zajedničkog poduhvata u Evropi sa ravnopravnom strukturom kapitala, a koji bi se trebalo uključiti u proizvodnju baterijskih kamiona u Nemačkoj u prvoj polovini sledeće godine, kao i utemeljenje severnoameričke alijanse koja će biti u punom vlasništvu kompanije Nikola.

Nikola takođe planira izgradnju ogromnog kompleksa na površini od 23 hektara južno od američkog grada Feniksa gde je smešteno i sedište firme. Početak proizvodnje ekološki podobnih teških komercijalnih vozila je planiran da se dogodi na ovoj lokaciji tokom 2021. godine. Očekivanja se kreću ka tome da će godišnji obim proizvodnje biti na nivou od nekih 30 hiljada primeraka FCEV teškaša u 2027. godini, kao i dodatnih 15 hiljada BEV kamiona u godini koja sledi nakon pomenute.

Iako se čelnici Nikole „raspričavaju“ na temu zabeleženih 14 hiljada rezervacija za vodonične kamione, za koje tvrde da vrede 10 milijardi američkih dolara, ovo je priča koja je daleko od toga da bude nazvana kao „gotova stvar“. Nadležni u kompaniji su izvestili potencijalne investitore još u aprilu, da su pokrenuti pregovori sa strateškim partnerima, kako bi se preliminarne narudžbine konvertovale u obavezujuće kupoprodajne ugovore koji uključuju i polaganje depozita.

Pre neki dan izvestismo da je kapital Miltona procenjen na nekih 4 milijardi američkih dolara, dok je samo u ponedeljak on dostigao svih 9 milijardi zelembaća, kako tvrdi Bloomberg u svojoj „Knjizi milijardera“.

Ostaje nam da dalje pratimo zbivanja vezana za novoosnovanu kompaniju iz Feniksa.

AutoRepublika

(1275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments