1. Home
  2. Vesti
  3. Porscheov šef dizajna želi novi, mali, lagani sportski model
Porscheov šef dizajna želi novi, mali, lagani sportski model
2

Porscheov šef dizajna želi novi, mali, lagani sportski model

201
2
Podelite sa prijateljima:

On smatra da je to moguće, dodajući da Porsche zapravo razmatra da li da povuče takav potez.

Sa samo 384 kilograma, 909 Bergspyder će u istoriju ući kao najlakši Porscheov model u istoriji. Zatim je tu 718 Formel 2 s 456 kilograma, a ne treba ni zaobići u tom smislu ni 356 SL s aluminijumskom karoserijom, koja je ukupnu masu automobila svela na samo 640 kilograma. Ovo su samo tri primera Porscheove ekspertize vezane za laka sportska vozila, ekspertize za koju bi šef dizajna nemačke marke voleo da se kanališe u cilju kreiranja novog modela koji bi preuzeo tradicionalne smernice.

Mihael Maurer je priznao da bi voleo da kreira novi puristički sportski automobil, ogoljen koliko je to moguće: „Videćemo, dosta se diskusija vodi. Mislim da je to moguće, posebno s novim materijalima.“ On je nastavio spomenuvši jedan od najranijih projekata kompanije, 550 Spyder, za koji smatra da bi bio sjajna osnova za modernu interpretaciju roudstera iz pedesetih.

Porsche 550 RS Spyder

Najbliža stvar tome koju Porsche ima u ponudi danas je 718 Boxster T, ali s 1.335 kilograma, daleko je od laganih modela iz prošlosti. Suvišno je reći da nema proizvođača na svetu koji bi se vratio na taj način u prošlost i kreirao takve automobile, posebno kada se u obzir uzmu obavezne bezbednosne stavke poput zona gužvanja, vazdušnih jastuka itd. Međutim, ogoljavanje Boxstera isključivo na ono što je neophodno i smanjivanje njegovih gabarita, moglo bi u velikoj meri da smanji masu.

Dok Mauer cilja na model pozicioniran ispod 718 Boxstera, s priuštivijom cenovnom etiketom, koji bi privukao entuzijaste, ne možemo a da se zapitamo na koji način bi mu to pošlo za rukom. Primera radi, još jedan član VW grupe, Lamborghini, lansirao je 2010. Sesto Elemento, koji je koštao 3 miliona dolara (999 kilograma), kreiran tako što je Gallardova standardna karoserija zamenjena onom od ugljeničnih vlakana. Dakle, zadatak nije nimalo lak.

Tema težine je veoma aktuelna u Porscheu, jer je kompanija priznala da se razvoj električnih Boxstera i Caymana odužio zbog teških baterija. Odluka o uklanjanju SUS motora iz ulaznog sportskog modela još uvek nije doneta. Porsche trenutno testira prototipove električnog Boxstera da bi saznao više šta mora da uradi. U međuvremenu, Macan se sprema da uđe u EV budućnost.

AutoRepublika

(201)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Posrche već ima 2 mala sportska automobila, Boxter i Cayman.
Meni je Cayman prava mera, 911 je već prerastao dimenzijama i težinom ono što je bio pre 15, 20 godina.

Bungi

Može se karoserija Kajmana napraviti i od kevlara, ali takvo redukovanje težine papreno košta.