1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Explorer u Evropi sa zapanjujućom cenom
Ford Explorer u Evropi sa zapanjujućom cenom
4

Ford Explorer u Evropi sa zapanjujućom cenom

3.02K
4
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su pre oko godinu dana najavili povratak Explorera na evropsko tržište. Lokalnim kupcima se nudi samo hibridna verzija s dopunjivim baterijama. Treba reći da se od trenutka premijere do sada, dogodila blaga izmena u pogledu deklarisanih karakteristika Fordovog velikog SUV-a.

Verzija koja se nudi u Evropi koristi trolitarski benzinski V6 EcoBoost motor, pojačan elektromotorom. Pogonski sklop kada je na vrhuncu moći nudi 457 konjskih snaga uz 825 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta (umesto inicijalno objavljenih 450 ks i 840 Nm). Zahvaljujući uvećanom kapacitetu trakcione baterije, s 13,1 na 13,6 kWh, električna „WLTP autonomija“ velikog SUV-a je malo ubedljivija pa je sa 40 skočila na 42 kilometra.

Prodajna ofanziva ovog modela u Evropi je tek započela, i Ford je objavio, za mnoge poznavaoce prilika u automobilskoj industriji, šokantnu cenu za novitet.

Dakle, nema nikakve sumnje da „evropski“ Ford Explorer vozaču nudi obilje snage uz mogućnost prevoza do sedam obaveza i vuču prikolice koja je lakša od 2.500 kilograma, ali sve to ipak ne znači da je ovde u pitanju model koji će se u cenovnom smislu, ravnopravno takmičiti s etabliranim takmacima u premijum segmetnu. A to je izgleda upravo ona sudbina koju je Exploreru namenio Ford. Amerikanci su „odvalili“ cenu za ovaj SUV u iznosu od 76 hiljada evra!

Koliko je to, rekli bismo neodmereno, svedoče i cene nemačkih luksuznih hibrida te veličine. Tako BMW X5 xDrive 45e s rednim trolitarskim šestocilindrašem i elektromotorom (394 ks, 600 Nm) počinje s cenom negde oko 77.300 evra. Standardni Mercedes-Benz GLE 350 de koristi dvolitarski dizelaš i električni motor (320 hp, 700 Nm), pa je kao takav dostupan za 75.565 evra. Naposletku, „PHEV grdosija“ Audi Q7 55 TFSI e startuje s cenom od oko 75.700 evra. Ovaj bavarski model koristi V6 3.0 TFSI pogonsku jedinicu uparenu s električnim agregatom, što ishoduje snagom od 381 „grla“ i 600 Nm obrtnog momenta.

Bilo kako bilo, Explorer namenjen Evropljanima već od uvodne verzije poseduje ST liniju opreme (aluzija na sportski stil), klima uređaj u tri zone delovanja, multimedijalni sistem Sync 3 uz vertikalno postavljen desetoinčni ekran, virtualnu komandnu tablu (12,3 inča po dijagonali), zatim modem Ford Pass Connect modem, kao i Bang & Olufsen muzički sistem. Tu je i mnoštvo sistema elektronske asistencije vozaču.

Hm… uz svu pobrojanu opremu, cena zaista možda i nije toliko neartikulisano odmerena. Ipak, u tom slučaju bi valjalo ponuditi i nešto skromnije opremljeni SUV iz Amerike.

AutoRepublika

(3017)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Moee

Od svih navedenih ima najvecu snagu i obrtni moment. Mozda zbog toga takva cijena? Tesko je pored Njemacke trojke, ali nikom nije zabranjeno da pokusa…

Bungi

Patnja za prestižom je deformacija psihološke prirode.Mnogi će radije duplo platiti da budu viđeni u RendžRoveru nego da im neko džabe pokloni ovakvog Eksplorera iako su u suštini vozila slične koncepcije gdje razliku prave nijanse.

Sasa

Ja ne bih ni jedan ni drugi pored nemackih masina pogledao.

Privremeni francuz

Explorer je za evropsko tržište potpuno irelevantan. Ne bi se prodavao ni u pola ove cene. A realno, cene koje se navode u članku nisu za poređenje. Explorer verovatno ima sve od opreme što čoveku može da padne na pamet i još gomilu toga pride. Nemačka trojka stiže gola kao pištolj, treba proveriti dal za tu cenu dobijete točkove. Realno, MB/Audi/BMW koji se u članku spominju prebacuju 100.000 opremljeni da liče na nešto.