1. Home
  2. Vesti
  3. Poslednji FIRE motor sišao s Fiatovih proizvodnih traka
Poslednji FIRE motor sišao s Fiatovih proizvodnih traka
5

Poslednji FIRE motor sišao s Fiatovih proizvodnih traka

4.76K
5
Podelite sa prijateljima:

Oznaka FIRE u stvari predstavlja skraćenicu od engleske kovanice „Fully Integrated Robotised Engine“, što bi se moglo interpretirati kao „potpuno integrisani robotizovani motor“. Akronim predstavlja oznaku za seriju termalnih motora za automobile iz FCA grupacije. Pogonske jedinice iz ove familije su se proizvodile u italijanskim pogonima Fiata u Termoliju, dok je Multiair sklop zapremine 1,4 litre silazio i sa proizvodnih traka u Dandiju.

Pogonski skop je razvila firma Rodolfo Bonetto kako bi bila zamenjena stara serija 100 Fiatovih agregata, koja je bila aktuelna do sredine osamdesetih godina prošlog veka. Proizvodnja ovih jedinica je započela od 1985. godine i one su se izrađivale sa zapreminama koje su se kretale između 0,8 i 1,4 litra. (769 do 1.368 kubnih centimetara). Pored jedinica s 8 ventila, postoje i „Super-FIRE“ verzije zapremine 1,2 i 1,4 litra (1.242 i 1.368 „kubika“) koje se od „običnih“ razlikuju po primeni 16 ventila, odnosno 2 komada po cilindru. U Brazilu su bile dostupne i ove „super“ jedinice u pakovanju od jedne litre zapremine.

Motori iz FIRE porodice su izvorno koristili karburator ali su kasnije prešli na direktno ubrizgavanje goriva u jednoj (SPI), pa u više tačaka (MPI). Neposredno pred odlazak u istoriju, korišćena je tehnologija sekvencijalnog ubrizgavanja goriva u više tačaka (SMPI), što je rešenje koje, u blago modifikovanoj formi, koristi i 750 Formula.

Tokom prethodne nedelje, pogoni grupacije FCA smešteni u pomenutom gradu Termoli, imali su tu čast da proizvedu poslednju u istoriji jedinicu „1.2 Fire“, otvarajući tako mesto za sklapanje savremenijih agregata iz porodice Firefly. U pitanju su nove jedinice s oznakomFireFly 1.0, kako potpuno konvencionalne, tako i hibridne. U početku će ih koristiti Fiatovi modeli iz A segmenta, 500 i Panda.

Novi motori, posebno oni trocilindarski zapremine od jedne litre, od strateške su važnosti za italijanskog proizvođača, pre svega jer će biti korišćeni u velikom delu game i očekuje se da budu veom traženi. Njihova ekološka podobnost takođe igra važnu ulogu. Maleni motor 1.0L je zahvalan i s mehaničke tačke gledišta, jer nudi ukupno bolje performanse uz nižu potrošnju, u odnosu na jedinice koje menja. Dugovečnost trocilindraša garantuje primena i tehnologije lakog hibrida, smatraju Italijani.

Za kraj da dodamo da se oproštajni motor 1.2 FIRE nalazio u brojnim modelima Fiata, od kojih su kod nas najpopularniji Panda, 500, Bravo/Brava, Punto, Grande Punto, Lancia Y…. Mimo FCA korporacije, pomenuti motor se nalazio i pod haubom modela Ford Ka. Na ovaj način, i naš Fiat 500L ostaje bez uvodne ponude koja je od premijere podrazumevala Fire motor zapremine 1.368 kubnih centimetara uz skromnih 95 konjskih snaga.

AutoRepublika

(4761)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Fiatovi atmo benzinci i dizelaši su se pokazali kao „nepoderivi“… videćemo šta će nove generacije doneti….

moron

Ne razumem, da li se ukida i 1,4 od 95 ks? To koriste i Tipo i 500L, a mislim da smo svi čitali da će Tipo FL imati u ponudi i taj 1,4. Ili sam ja nešto pomešao ?

Don

Mrtvoga drugara, žabarskog motora, sahranjuje četa trocilindraša…..

moron

🙂

Sale

Ja sam čitao da Tipo FL ide 2020 i tada sam prvi put čuo za FireFly od 1.0 (100 i 120 ks) i 1.3 (150 ks), kao i multimedia od 10,25″. Ali u istom članku su slike sadašnjeg Tipa i jedan od motora u ponudi je 1,4 (95). Moguće da su to zalihe ili ja ne prepoznajem FL. Možda ovo važi za motore proizvedene u Italiji, mada ne verujem, verovatno da se i za Tipo motori prave u Italiji. Bilo bi mi čudno da Tipo dobije novi motor pre FL, a opet, 500 l mora da ga dobije ako se… Pročitaj više »