1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Highlander stiže u Evropu
Toyota Highlander stiže u Evropu
17

Toyota Highlander stiže u Evropu

650
17
Podelite sa prijateljima:

Cene tek treba da budu objavljene.

Evropska publika je već izvesno vreme zainteresovana za Toyotu Highlander, koja je bila poslovično rezervisana za američko tržište. Sada je japanski proizvođač predstavio ovaj sedmosed za Stari kontinent, na čije će tržište pristići početkom sledeće godine.

SUV s tri reda sedišta se pridružuje lepoj ponudi modela s povišenim klirensom u Evropi, gde već obitavaju C-HR, Land Cruiser, RAV4 i nedavno lansirani Yaris Cross. Novajlija počiva na GA-K platformi i izgleda praktično identično kao model za severnoameričko tržište.

Toyota je navela neke specifikacije koje se tiču japanskog SUV-a, koje su uglavnom identične kao kod američkog modela, poput prtljažnika zapremine 658 litara, koji se može proširiti do čitavih 1.909 litara.

Kupcima u Evropi će ekskluzivno biti ponuđen hibridni Highlander. Ispod haube nosi 2,5-litarski benzinac u Atkinsonovom ciklusu, uparen s prednjim i zadnjim elektromotorom, koji energiju dobijaju iz nikl-metal hidridne baterije. Snaga koju ovaj sklop pruža iznosi 248 ks, uz emisiju CO2 od 146 g/km i prosečnu potrošnju goriva od 6,6 l/100 km (WLTP). Po Toyoti, ove brojke predstavljaju najbolji odnos snage i emisije u segmentu.

U smislu bezbednosti, Highlander će biti u prodaji s Toyotinim Safety Sense kompletom sistema asistencije. Za Evropu, ovaj paket se sastoji iz sistema za preveniranje čeonog sudara s aktivnom asistencijom na volanu, aktivnog tempomata, detekcije saobraćajnih znakova, automatskih dugih svetala i tako dalje.

Za očekivati je da cenovnik bude objavljen pred početak prodaje.

(650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za razliku od aktuelnog RAVa, Highlander mi se jako dopada.
I nikada mi nije bilo jasno zašto se ne nudi u Evropi. Kao i još neki japanski modeli (ili verzije pogona) koji se nude u USA.

s mile

cenim da bi mogao da daš komentar na CRV vs RAV4….. osim naravno estetike….

moron

Pa, da zanemarim: 1/ estetiku (subjektivna stvar, nebitno), 2/ cene i oprema (smarajuće čak i meni), ono što je meni odmah upalo u uči, kao osobi od 192 cm, ali sa telom jazavičara ( a što će biti nebitno svima koji nisu tih proporcija), jeste to da je meni u RAVu napred „tesno“. Naizgled neverovatno, ali, nisko mi je za glavu napred, na mestu vozača i to sa potpuno spuštenim sedištem (dok pozadi, pak, imam jedno 5 cm iznad glave). „Nebo“ RAVa u zoni glava vozača i suvozača je dosta spušteno, kao da tu ima neka poprečna „greda“, širine oko… Pročitaj više »

s mile

ok, tebi lično ne odgovara, zbog tvoje visine….

moron

A, nezavisno od visine potencijalnog kupca, svako na sajtu srpskog uvoznika Toyote i Honde može da vidi koliko košta NAJJEFTINIJI zimski alu set od 18″ za RAVa (2.061e), a koliko za CRVa (oko 1.100). Razlika je fascinantna. I ne samo to. Ako odete na sajt Toyota Slovenija (odakle sve dolazi u Srbiju), onda vidite da se kod njih taj zimski set od 18″ sa srpskom cenom od 2.061 € prodaje za 1699 € 🙂 Pa se upitate da li oni svaki taj točak dovoze avionom iz Slovenije do Srbije, i to pojedinačno, po sistemu – jedan točak na jedno putničko… Pročitaj više »

moron

A na sličan način mogu da se uporede i cenovnici održavanja. Ne znam zašto je sada sa sajta srpske Toyote „sklonjen“ cenovnik za održavanja RAVa, ali,npr, ima cenovnik za CHR i za njega sa motorom 1,2T od 116 ks redovni servisi sa 120km koštaju 1.842 (a na sajtu Toyota BiH možete videti da je za RAV 2,0 benzin održavanje skuplje oko 10% nego za CHR 1,2T, tako da možemo razumno da pretpostavimo da je i u Srbiji redovno održavanje za RAV sa 2,0 benzincem za 120 kkm preko 2.000 evra ( 1.842+10%)). Za CRV 1,5T redovni servisi za 120 kkm… Pročitaj više »

Yankee

Kad kazes da servis sa 120k km kosta 1840 evra, jel se to odnosi da ce vlasnik u prvih 120.000 km potrositi 1840 evra na odrzavanje vozila? Ili nesto drugo?

Vla-do

@moron
Gde je onda najpovoljnije da radim servis za svog Aurisa? U Sloveniji nije, jer će mi cestarine u HR pojesti razliku u ceni. 😄

moron

Na žalost, ne znam kakav bih ti pametan savet dao.
Možda na spskom forumu Toyote nadješ odgovor na to pitanje – osim ako iza tog foruma stoje neki serviseri i slični pružaoci usluga 🙂
Npr. forumaši „Žika“, „Mika“ i „Pera“ … , koji će te u odgovoru na svako tvoje pitanje „neprimetno savetovati“ šta je za tebe „najbolje“ 🙂
Pa će ti tako „Mika“ za tvoj problem X spontano preporučiti „Žiku“, a za problem Y „Pera“ će te uputiti na „Miku“…
Tako uglavnom funkcionišu srpski forumi. Čini mi se…

moron

Evo ga link za (srpski) cenovnik redovnog održavanja za C-HR sa 1,2 T, pa se iz njega vidi struktura za 1.842 evra za 120 kkm ( ulje, filteri … a sve bez troška kočionih elemenata )
http://www.toyotaadria.com/rs/pdf/cenovnik_odrzavanje/chr.pdf

Vla-do

https://postimg.cc/cKZV1HPN
Za Auris (Corolla 1.6) izađe dosta jeftinije. 😁

Slikano 11. 05.2019. Cena je skoro u euro. Razliku pravi njihova preporuka da se uzme novi filter za vazduh i aditiv za čišćenje brizgaljki pri svakom servisu (zbog prljavijeg vazduha i goriva kod nas), što diže cenu za oko 4-5000 dinara.
Nisam uzeo aditiv, ali jesam filter, jer jeste bio prljav. Nisam morao, garancija bi važila i bez toga. 🙂

Sad da li je ovo stvarno potrebno i dalje nisam siguran…

moron

Toyota planovi održavanja su pisani pametno, „minimalistički“. Tj, ako npr. filter klima uredjanja menjaš svake dve godine 🙂

Djordje

Vec pisah na drugom clanku, ali izgleda niko nije video. Posto sajt nema forum ili nesto slicno, da li bi komentatori sa sajta (@moron i jos ko bude zeleo) hteli da popricaju sa mnom oko cene novog auta, kada budem dosao do kupovine? Ako neko zeli, molim da se javi na djpesic@yahoo.com 🙂 Hvala unapred 🙂

moron

Poslah ti poruku, nisam video ranije 🙂

Vla-do

Greška.

moron

Ako nekoga interesuje, Highlander je stigao kod nas.
Juče sam gavideo na ulici i bio sam najpre u neverici, ali, posle ga videh i na sajtu Toyote.
„Sa bojom“ baznjak startuje sa 54.100 …

moron

Ja teško da mogu da iskažem rečima koliko mi se u smislu dizajna dopada ova Toyota …
Za mene, Highlander za dizajn ima „desetku“ (kao i corolla i yaris), dok RAV4 ima čistog „keca“ (pretpostavljam da „nula“ kao ocena nije predvidjena )