1. Home
  2. Video
  3. Zanimljivost dana: Električni Mercedes od pre 30 godina (VIDEO)
Zanimljivost dana: Električni Mercedes od pre 30 godina (VIDEO)

Zanimljivost dana: Električni Mercedes od pre 30 godina (VIDEO)

543
1
Podelite sa prijateljima:

Model koji svi ljubitelji nemačke marke željno iščekuju, predstojeći Mercedes-Benz EQS će možda i biti na čelu kolone kada se govori o dizajnu i primeni električnih pogonskih sklopova kod Švaba, ali elektrifikovana trokraka zvijezda bi možda blistala nešto manje jarko da nije bilo pionirskog prototipa iz segmenta EV vozila.

Još prije trideset godina, Mercedes-Benz je oduševio eksponatom predstavljenim na Salonu automobila u Hanoveru, odnosno pionirskim prototip primerkom električnog vozila.

 

U hali za inovacije na sajmu u Hanoveru u maju 1990. godine, Mercedes-Benz je izložio sedan 190E koji je pretvoren u elektromobil zahvaljujući instalaciji odgovarajućeg električnog pogonskog sklopa. Argument iz Štutgarta je iznet u javnost tada, a prema kome je upravo ta kompaktna limuzina predstavljala idealan i verovatno najbolji izbor koi bi mogao da prikaže kako i šta bi električno vozilo trebalo da bude da je komercijalizovano u to doba.

„Obična“ odnosno konvencionalna luksuzna limuzina 190E bila je teška 1.210 kilograma i dugačka oko 4,4 metara. Odbacivanjem konvencionalnog pogonskog sklopa i zamjenom s onim koji karakterišu dvostruki elektromotori i baterija, Mercedes 190E dobija oko 200 kilograma na ukupnoj masi, što nas skoro dovodi do približne težine koja odlikuje i moderni  kompaktni električni automobil Tesla Model 3 (dugačak 4,7 metara uz težinu od oko 1.609 kilograma).

Međutim, ono što čini ogromnu razliku između ova dva neuporediva četvorotočkaša jest to što Tesla nudi 190 kW snage, dok je tadašnji Mercedes 190E ispod haube imao svega 32 kW „vatre“. Da se našalimo malo, može se reći da je tehnologija baterija malo naprijedovala kroz vrijeme!

Povratne informacije o „gužvi“ u Hanoveru bile su pozitivne, pa je Mercedes stvorio 10 električnih W201 i poslao ih na ostrvo Rugen na obali Baltičkog mora, gdje su naredne četiri godine radili kao privatna i masovna vozila (uglavnom taksi vozila).

Takođe je instalirana mreža za punjenje pomocu solarnih ćelija.

Program razvoja ove verzije je bio značajan uspjeh za Nemce, jer je jedan automobil prešao čak 100.000 kilometara za samo godinu dana, što nije loše za ostrvo dugačko svega 51 kilometar!

Rezultati testiranja pružili su detaljan uvid u životni vijek baterije, uticaj ciklusa dopuna i pražnjenja i, naravno, podatke o dometu vozila i potrošnji energije. Pored toga, eksperiment u realnom saobraćaju i prikupljeni podaci su pomogli Mercedesu da s više osnova radi na održivom komercijalnom električnom automobilu, a prvi je bio krosover EQC.

Iako se 1990. godina možda ne čini tako davno, u pogledu naglog razvoja u automobilskoj industriji, priča o električnom „bejbi Benzu“ je zabavna anegdota.

AutoRepublika

(543)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Mercedesi pogodni za el. konverziju su samo oni koji imaju dupli pod pogodan za smeštaj baterija većeg kapaciteta niskog težišta:A i B klasa, Viano, Vito.