1. Home
  2. Vesti
  3. Ništa više nije sveto – Ford Mustang Cobra Jet na struju
Ništa više nije sveto – Ford Mustang Cobra Jet na struju
0

Ništa više nije sveto – Ford Mustang Cobra Jet na struju

180
0
Podelite sa prijateljima:

Godina je bila 1968. kada je Ford zaprepastio javnost i ponudio Cobra Jet opciju na modelu Mustang. Bio je to prvi pokušaj da se takozvani „big block“ ponudi u kompaktnom Fordovom automobilu i rezultat je bio fantastičan. Iako nije bio najmoćniji, Cobra Jet je pružao istoimeni V8 agregat zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara), olakšanu karoseriju i sportske pneumatike, što mu je omogućilo da beleži odlične rezultate u drag trkama.

Tokom naredne četiri decenije Cobra Jet je korišćena kao dragster za profesionalni auto-moto sport u NHRA (National Hot Rod Association) šampionatu. Oni nisu bili legalni za uličnu upotrebu, ali su takođe bili jedni od retkih automobila namenjenih profesionalnim sportskim takmičenjima, a koji su bili dostupni direktno iz fabrike.


Ispred nas je sada najnovija generacija za modelnu 2021. godinu, a velika izmena je ona koja omogućava da novitet bude pokretan električnim motorom. Ford se odlučio na ovaj potez nakon što se Chevrolet Camaro eCOPO sa identičnom strategijom pokazao velikim uspehom.

Dok je rival iz General Motorsa razvijao 700 konjskih snaga, Cobra Jet stiže sa čak 1.400 „grla“. Iz kompanije spominju da je, kao i kod svakog elektromotora, maksimalni obrtni moment od čak 1.491 Nm dostupan onog trenutka kada vozač dodirne papučicu gasa.

Američki gigant nije objavio nikakve druge informacije, odnosno još uvek ne znamo kolika je zapremina baterija i maksimalni domet s jednim punjenjem, ali konstruktor ipak kaže da će njegov velikan moći preći četvrtinu milje (402 metra) za oko osam sekundi pri brzini od preko 270 km/h.

Na internetu se pojavilo nekoliko fotografija dok će zvanična prezentacija stići do kraja godine. Automobil bi se trebalo početi takmičiti u NHRA tokom 2021. sezone.


Iako su mnogi razočarani što na stazama više neće biti „mirisa benzina“ kada se Cobra Jet takmiči, ovaj potez je sasvim očekivan. Prethodna generacija modela Cobra Jet je razvijala 1.000 „grla“ iz 5,2-litarskog benzinca zahvaljujući kompresoru. Cobra Jet je mogla da pređe četvrtinu milje za 8,5 sekundi pri brzini od 240 km/h. Dakle, napredak po pitanju performansi je uočljiv, a da li će to biti dovoljno pokazaće vreme.

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments