1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Kako da sami napravite parking senzore višestruko jeftinije od „kupovnih“? (VIDEO)
Kako da sami napravite parking senzore višestruko jeftinije od „kupovnih“? (VIDEO)
1

Kako da sami napravite parking senzore višestruko jeftinije od „kupovnih“? (VIDEO)

1.50K
1
Podelite sa prijateljima:

Parking senzori su u današnje vreme postali neizbežni deo opreme. Zaista, znaju da budu od velike koristi, posebno ako u obzir uzmemo da moderna vozila sve više liče na „bunkere“. Ipak, zašto biste plaćali stotine evra na njih kada ih možete napraviti kod kuće?

Upravo se neko dosetio toga na redditu, kao deo osnovne primene Arduina. Reč je o jeftinoj platformi koja može biti iskorišćena za kreiranje mnogih „pametnih“ elektronskih stvarčica, koje na kraju mogu naći primenu i u automobilima.

Dakle, ono što vam je potrebno je Arduino ploča, a jedine dodatne neophodne komponente za ovaj projekat su HC SR04 ultrasonični senzori, aktivni zvučni alarm i džamper kablovi.

Doduše, ne spominje se da je ovakva implementacija mnogo jeftinija od parking senzora koji se mogu kupiti na internetu. Ultrasonični senzor, primera radi, može da se nađe za ispod pet dolara, dok zvučni alarm ne košta više od par dolara.

S druge strane, svako može da napravi kod kuće parking senzore koristeći Arduino. U isto vreme, uz malo istraživanja i osnovnog znanja (praćenje instrukcija se podrazumeva), trebalo bi da budete kadri da kreirate ovakvu osnovnu aplikaciju, a zatim je dodatno unapredite s još nekim detaljima.

Kako kreator ovog sistema objašnjava, parking senzori mogu precizno da izmere distancu u okviru od oko dva metra, što je više nego dovoljno prilikom parkiranja.

„Princip je jednostavan: modul detektuje distancu i u skladu s tim menja frekvenciju zvučnog signala. Kako se predmet približava senzoru, frekvencija zvučnog alarma se pojačava. Kako se objekat udaljava, tako se frekvencija smanjuje“, objašnjava kreator ovog projekta u video klipu.

Na taj način čitava stvar u suštini funkcioniše kao svaki drugi regularan parking senzor, samo što ste ovaj napravili sami, koristeći ništa više od jeftinih komponenti i Arduino ploče.

AutoRepublika

(1497)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Ne bih se složio sa naslovom. Novi parking senzori se mogu naći u oglasnima već od 10€.
Arduino razvojna ploča (kopija) sa slike je kod nas oko 15€. Sam atmel čip je doduše mnogo jeftiniji ali onda je potrebno pravljenje štampane ploče, lemljenje i sl. Gde je tu još kućište, rešavanje pravilnog napajanja, zvučni senzori koji btw nisu otporni na vlagu…
Igranje radi učenja je sasvim ok.