1. Home
  2. Vesti
  3. Seat proizvodi respiratore uz pomoć motorića brisača vetrobrana
Seat proizvodi respiratore uz pomoć motorića brisača vetrobrana
0

Seat proizvodi respiratore uz pomoć motorića brisača vetrobrana

531
0
Podelite sa prijateljima:

Španija je treća najteže pogođena zemlja koronavirusom, nakon SAD i Italije. Registrovano je devedesetak hiljada zaraženih u ovoj zemlji, a do sada je preminulo oko 8.000 ljudi. Ono što je najgore u svemu što se ne vidi kraj nevoljama.

Kao i u slučaju drugih država koje se bore s pandemijom Covid-19, Španija ima teškoće da obezbedi sve neophodne resurse za borbu protiv virusa. Medicinske zalihe i oprema su nedovoljne a vlastima je potrebna sva pomoć koju mogu da dobiju od privatnih kompanija.

Kao jedini domaći proizvođač automobila koji operiše na Iberijskom poluostrvu, Seat je istupio i ove nedelje objavio da je zajedno s kompanijom Protofy XYZ razvio OxyGEN respirator, aparat koji ima implementirane osovine iz menjačke kutije i potrebama prilagođen motor brisača vetrobrana.

Seat kaže da su inženjeri momentalno razvili 13 prototipova koji su na kraju doveli do kreiranja OxyGena. Ovaj uređaj se trenutno testira radi dobijanja oficijelnog odobrenja.

„Motivacija svih koji učestvuju u ovom projektu je takva da s našom ekspertizom možemo masovno da proizvodimo opremu koja spasava živote“, izjavio je Nikolas Mora iz Seat Martorella.

Napori da se izađe s neophodnom aparaturom za borbu protiv pošasti su ubrzani potonjih sedmica. Juče je Ford takođe saopštio da se sprema da proizvodi respiratore u fabrici Rawsonville Components u Mičigenu.

Startujući u nedelji nakon Uskrsa, Ford će započeti ciljanu proizvodnju od 1.500 respiratora do kraja aprila, 12.000 jedinica do kraja maja i 50.000 do 4. jula. Nakon toga, američki proizvođač je saopštio da bi mogao da podrži proizvodnu seriju od oko 30.000 primeraka mesečno.

AutoRepublika

(531)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments