1. Home
  2. Video
  3. Snežni duel: Land Rover Defender (2016.) protiv Dacije Duster (2015.)
Snežni duel: Land Rover Defender (2016.) protiv Dacije Duster (2015.)
2

Snežni duel: Land Rover Defender (2016.) protiv Dacije Duster (2015.)

597
2
Podelite sa prijateljima:

Britanski terenac Land Rover Defender iz D90 generacije, proizveden 2016. godine, na snegu se pokazao spretnijim vozilom od krosovera iz Rumunije s francusko-japanskim genima, to jest od modela Dacia Duster iz 2015. godine.

Ništa čudno, rekli bismo. Naime, poznato je da su starije verzije Defendera koncipirane po obrascu “karoserije na šasiji”, dok Duster poseduje samonoseću karoseriju i kao takav nije ravnopravan takmac rasnim terenskim modelima.

Dacia iz ove avanture je pogonjena motorom s oznakama 1.5 dCi. Izvorno je raspolagala sa 115 konjskih snaga ali je zahvaljujući intervenciji tjunera dostigla cifru od 130 grla. Kompaktni krosover je u kontaktu s tlom preko zimskih guma koje su napumpane do pritiska od 1,6 bara.

Za razliku od Dustera, Defender leži na korejskim pneumaticima Kumho Road Venture, namenjenim terenskoj vožnji koji su izloženi manjem pritisku vazduha (1 bar). Dakle, u ovom segmentu inherentna prednost mačo četvorotočkaša je više nego udvostručena, kako zbog guma podesnije namene, tako i zbog manjeg stepena “napumpanosti”.

Pride je i (Fordov) motor, terenca iz Britanije, veće zapremine, pa iz 2,2 litra, TDCI jedinica izvlači 128 konjskih snaga.

Vozači oba vozila su pokušali da savladaju snežan uspon. Ni nakon više pokušaja, Dacia nije uspevala da se izbori sa dubokim snegom i oštrim nagibom. Iako je na trenutak izgledalo da ni Defender neće uspeti da položi ispit, to se nije dogodilo.

Tek nakon što je pravi terenac „utabao“ put Daciji i ona mu se pridružila na kraju testne deonice.

Uostalom, pogledajte i sami.

AutoRepublika

(597)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nisam znao da je duster 1,5 DCI radjen u varijanti sa 130 ks … Verovatno to ne znaju ni u Renaultu …
Vozila nemaju isti model guma.
A i razlika pritiska u gumama je golema. Doduše, nije ni ista masa vozila, a ni širina guma. Činjenica je da (razumno) „izduvane gume“ bolje „gaze teren“.

D_C

Da slazem se. Stice se utisak da su konkretno u ovom slucaju (kao sto to cesto biva u terenskoj voznji) gume najveci faktor, ali ti ces to znati bolje. Bez obzira sto Duster nije uspeo ono sto Defender jeste (nije ni realno ocekivati da bude bolji), mislim da se uopste nije obrukao. Jos jedan video koji dokazuje moju teoriju da je Renault propustio priliku da ugradi pravi reduktor i sa time pokrije trziste ozbiljnih terenskih vozila. Ono jeste jako smanjeno u odnosu na pre 20-ak godina, ali postoje sluzbe kojima je i dalje pravi terenac neophodan, a sa pristojnom cenom… Pročitaj više »