1. Home
  2. Vesti
  3. Renault najavio pa povukao odluku o početku proizvodnje baterijskih kamiona
Renault najavio pa povukao odluku o početku proizvodnje baterijskih kamiona
0

Renault najavio pa povukao odluku o početku proizvodnje baterijskih kamiona

112
0
Podelite sa prijateljima:

Čitali smo brojne analize i predviđanja o toku godine koja je još uvek, skoro u neokrnjenom formatu, pred nama. Sve je to sada palo u vodu i ništa od onog što je bila polazna pretpostavka više nije na snazi, a sve zbog prokletog korona virusa, koji je zatvorio ne samo pojedina preduzeća već i cele industrijske grane, a neretko i cele države, baš poput Francuske odakle nas po povratku u drugu domovinu, Perica Rajković izveštava svaki dan.

Krajem prošle nedelje, Renault Trucks je objavio početak serijske, masovne proivzodnje novih električnih kamiona iz srednje i teške kategorije, ali jednostavno nije bilo suđeno.

Proizvodnja je obustavljena i u fabrici u gradu Blenvil sur Orn, gde se već sklapa električni kombi Master ZE, i gde je adaptirana zgrada površine 1.800 metara kvadratnih, a koja je korišćena za komponente i kao magacin za deponovanje baterija, zbog temperature koja je u prostorijama održavana konstantnom.

Proizvodnja jednog električnog kamiona zahteva 50 radnih časova. Proizvođač nije objavio nikakve pojedinosti vezane za planirane količine, ali je Renault Trucks ipak izvestio o sopstvenoj prognozi prema kojoj će do 2025., električna vozila činiti 10% ukupne prodaje.

Dakle, početak proizvodnje je odložen bez navođenja novog planiranog datuma. Matična kompanija, Renault grupa je još prekjuče objavila zatvaranje svih francuskih pogona zbog infekcije koja je zahvatila i tu državu.

Međutim, postoje izvesne i racionalne sumnje o eventualnom brzom pokretanju proizvodnje električnih kamiona. Pored zdravstvenog, epidemija će ostaviti ozbiljnog traga i na ekonomsku situaciju država koje su pogođene, pa i onih koje nisu, jer je planeta jedno veliko selo. Sada je već izvesno da svet očekuje jedan opšti pad nivoa ekonomske aktivnosti, što će posebno pogoditi industriju teških komercijalnih vozila.

Povrh toga, električni kamioni će pretrpeti još teži udar prevashodno zbog toga što su skuplji od ekvivalenata s dizel motorom, uz istovremenu inferiornost u odnosu na njih, kako u smislu nosivosti tako i pogledu dometa s jednim punjenjem rezervoara/baterije.

Poznato je da se veoma mali broj entiteta, bilo da su u pitanju pravna ili fizička lica, odlučuje na kupovinu vozila tokom ekonomske krize. Pa opet, uprkos svemu, vidimo i potencijalnu šansu za uvećanje prodaje, a ona se odnosi na državne podsticaje. Jedino je pitanje hoće li države imati snage da budžetiraju ozbiljnije sume za ove namene, imajući u vidi potrebe i ostalih industrijskih sektora.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments