1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Mercedes iznenadio konkurente neočekivanom inovacijom na bolidu! (VIDEO)
Mercedes iznenadio konkurente neočekivanom inovacijom na bolidu! (VIDEO)
1

Mercedes iznenadio konkurente neočekivanom inovacijom na bolidu! (VIDEO)

2.34K
1
Podelite sa prijateljima:

Drugi dan predsezonskih testiranja doneo nam je vrlo interesantna dešavanja, ne toliko kada se gleda ono što je bilo na stazi, nego više s aspekta vrlo zanimljive inovacije koju je predstavio aktuelni šampion Mercedes.

Što se tiče samog testiranja, i ovog dana je sve teklo bez većih incidenata i prekida. Dobar deo dana Serhio Perez je držao najbrže vreme, sve do samog kraja kada je Kimi Raikonen odvezao krug za 0,256 sekundi brže od Meksikanca. Finac, koji je za danas preuzeo volan od svog klupskog kolege, Antonija Đovinacija, odvezao je 134 kruga.

Ipak najviše krugova odvezao je Roman Grožan, čak 158. Gledano timski, Mercedes je opet bio ubedljivo najaktivniji. Botas i Hamilton su zajedno odvezli čak 183 kruga. Hamilton je danas bio najaktivniji za vreme prepodnevnog programa, kada je odvezao čak 106 krugova do pauze za ručak.

Aleks Albon je nastavio gde je juče stao Maks i odvezao je 134 kruga uz 4. najbolje vreme sa 0,821 sekundu zaostatka za Raikonenom. Ferrari opet nije oduševio, pogotovo Šarl Leklerk, koji je odvezao svega 49 krugova pre pauze za ručak zbog curenja goriva.

U drugom delu testa Monačanina je zamenio Sebastijan Fetel, koji je upisao 73 kruga uz 6. najbrže vreme. Za sada italijanski tim izgleda vrlo „mršavo“, ali je Leklerk brzo izašao s izjavom kako oni imaju svoj program testiranja i neće se obazirati na druge. Po njegovim rečima tim ima vrlo oprezan pristup testiranjima, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine kada su bili šokantno spori u Melburnu.

Džordž Rasel je imao solidan dan za ekipu Williamsa, odvezao je 116 krugova uz 7. vreme kojim je razdvojio dvojac Ferrarija. Renault nije bio nešto aktivan na današnjem testu sa svega 93 kruga na stazi. Sve u svemu jedan „miran“ na stazi je iza nas.

Okrenimo se sada dešavanjima van staze. Šta je to Mercedes uradio što bi moglo da im da ogromnu prednost u odnosu na konkurente? Analizom jučerašnjih snimaka mnogi su uočili interesante pokrete vozača na volanu. Naime Mercedes je uveo sistem, takozvani DAS. Ovaj mehanizam omogućava vozaču da pritiskom na dugme dobija mogućnost pomeranja volana napred-nazad, čime podešava nagib točkova pri ulasku u krivinu i dobija prednost u odnosu na konkurente. Naravno odmah je pokrenuto pitanje legalnosti ovog sistema, ali se FIA brzo oglasila s izjavom je je sistem legalan. Postavljalo se pitanje bezbednosti. Šta će se desiti s volanom u slučaju udesa, da li postoji opasnost da volan izleti iz ležišta i udari u vozača? Ipak posle detaljnih analiza snimka utvrđeno je da se volan pomera samo nakon pritiska na dugme koje je smešteno na volanu. Sve dok se ne pritisne to dugme volan se ne može pomerati. Govoreći na temu Mercedesovog sistema, tehnički direktor Racing Pointa je istakao da je sistem legalan i vrlo težak za kopiranje.

Šta nas čeka na poslednjem danu prvog dela testiranja ostaje da se vidi, za sada sve izgleda pomalo demorališiće na Mercedesove protivnike, ali sezona još nije ni počela i ima dosta mesta za napredak, Red Bull sigurno neće ostati bez odgovora, a i dalje se čeka da Ferrari pokaže bar deo svoje prave brzine. Naravno sve su ovo samo testovi i prve prave odgovore o snagama timova dobićeno u Melburnu na prvoj trci sezone. Test se nastavlja sutra u 9.00h.

AutoRepublika

Dušan Topić

(2340)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Oduvaće ih Mercedes. Ljudski se nadati da će neko nešto da uradi, ali u ovoj sezoni Mercedes će opet da izdominira. Ferrari ništa nije promijenio u svom timu i nerealno je očekivati da im iznenada krene na bolje… Red Bull ima svoje domete, ali i ograničenja… Ostali su tu kao dekoracija…