1. Home
  2. Vesti
  3. Aktuelno: Fabrika Tesle u Nemačkoj nailazi na novu prepreku
Aktuelno: Fabrika Tesle u Nemačkoj nailazi na novu prepreku
1

Aktuelno: Fabrika Tesle u Nemačkoj nailazi na novu prepreku

367
1
Podelite sa prijateljima:

Po ministru ekonomije pokrajine Brandenburg, Teslini planovi za izgradnju fabrike kraj Berlina bi mogli da budu ugroženi ukoliko radovi ne počnu do sredine marta.

Po nemačkoj ekološkoj regulativi, projekat u Grinehajdu bi mogao da bude odložen na devet meseci ukoliko radovi ne počnu pre perioda parenja lokalnih divljih životinja ovog proleća, rekao je Jerg Štajnbah.

„To bi bila situacija u okviru koje sam mnogo skeptičniji u vezi s tim da li Tesla može da se drži plana“, rekao je Štajnbah, dodavši da američki proizvođač treba da priloži ubedljiv predlog da bi se uklopio u lokalne ekološke zahteve i dobio odobrenje za projekat.

Šef Tesle, Ilon Mask, nedavno je pokušao da smiri zabrinute meštane  oko korišćenja vode, jer se fabrika, koja je locirana u šumi, naslanja na prirodni rezervat i njegove resurse. Upravo tu leži jedan od birokratskih izazova vezanih za predloženu fabriku, koja predstavlja prvi veliki napad američkog proizvođača na nemački automobilski establišment.

Ukoliko se reše stvari s birokratijom i osiguraju finansije, fabrika bi mogla da isporučuje 500.000 automobila godišnje, uz zapošljavanje 12.000 radnika. Ovo naravno predstavlja ozbiljan izazov igračima kao što su VW grupa, Daimler i BMW.

Radnici su već pročešljali deo šume površine 150 fudbalskih igrališta, uklonivši zaostalu municiju iz Drugog svetskog rata, sudeći po rečima gradonačelnika Grinehajda, Arnea Kristijanija. Ukoliko Tesla podnese odgovarajuću papirologiju u danima koji su pred nama, seča bi mogla da startuje sredinom februara, što je dovoljno vremena da se posao završi pre parenja životinja, rekao je Kristijani.

„Postoje pravila koje svi moraju da poštuju“, rekao je on. „Ipak, i dalje smo optimisti da će sve biti izvedeno na vreme.“

Tesla ima da preskoči još dosta prepreka, uključujući teranje ili premeštanje vukova, slepih miševa koji su u hibernaciji, kao i zmija i guštera, pre nego što izgradnja bude završena. Stanovnici će i dalje moći da prilažu prigovore, dok su neki stava da su malo toga videli od pompeznih najava.

Kako bi rešio neke od najneposrednijih problema, američki proizvođač električnih automobila je početkom ovog meseca poslao savetnike u kancelariju u centru Grinehajda, da bi odgovorili na pitanja vezana za projekat.

Tesla blisko sarađuje s grupama za zaštitu životne sredine, kako bi umanjio štetu po divlji svet, rekao je Kristijani, dodavši da nije iznenađen što se neki protive čitavoj stvari.

„Bilo bi protivljenja čak i da smo na tom mestu izgradili fabriku čokolade“, rekao je on. Tipičan odgovor političara, rekli bismo.

AutoRepublika

(367)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Koji je lik moron, to je čudo jedno, bez uvrede cijenjenom kolegi. Gradi fabriku a ne drvenu kolibu, u po šume i izvora vode, a svabe su sad ko jadni Balkanci kad čekaju švapske investicije i fabrike misleći da će od toga profitirati,s jednom razlikom a to je da svabama ova investicija ne treba, neg je politički dekret. Da ne govorimo o zagadjenju, i moronu političaru da napomenem koliko samo jedna lakirnica zagadjuje, baj baj izvori, baj baj sumo.