1. Home
  2. Istorija
  3. Opel Rak 2 na raketni pogon i obaranje brzinskog rekorda (VIDEO I GALERIJA)
Opel Rak 2 na raketni pogon i obaranje brzinskog rekorda (VIDEO I GALERIJA)
2

Opel Rak 2 na raketni pogon i obaranje brzinskog rekorda (VIDEO I GALERIJA)

488
2
Podelite sa prijateljima:

Alternativna goriva kažete?

Opel slavi 90. godišnjicu Rak 2 „futurističkog trkačkog automobila“. Reč je o jednom o najluđih projekata u istoriji automobilske industrije. Sve je započelo 1927. godine, kada je Fric fon Opel, unuk osnivača kompanije, Adama Opela, odlučio da kreira trkački automobil na raketni pogon.

Fon Opel je projekat započeo zajedno sa austrijskim publicistom i astronomom, Maksom Valijerom i Fridrihom Zanderom, osnivačem i vlasnikom kompanije koja je proizvodila signalne rakete.

Marta 1928. godine, iza zatvorenih vrata, lansirani su prvi prototipovi sa raketama na čvrsto gorivo. Testirani su na stazi u Riselshajmu. Tokom prvih pokušaja, jedan od modela je dostigao 100 km/h za osam sekundi, ali tim nije bio zadovoljan rezultatima i odlučio je da se premesti na dužu stazu u Berlinu, te pokuša da ostvari višu maksimalnu brzinu.

Otprilike tada je rođen Rak 2. Baziran na šasiji Opela 10/40, bio je dugačak 4,88 metara. Snaga je dolazila iz 24 rakete na čvrsto gorivo, koje su generisale potisak od šest tona. Vozilo je bilo teško 560 kilograma, bez bilo kakvog SUS motora i transmisije.

Fon Opel je vozeći Rak 2, 23. maja 1928., postavio novi brzinski rekord, dostigavši 238 km/h. Rekordna vožnja se odigrala pred 3.000 gledalaca, uključujući novinare, poznate ličnosti i sportiste.

„Pritisnuo sam pedalu za paljenje i rakete su zaurlale iza mene, snažno me gurnuvši prema napred. Ponovo sam pritisnuo pedalu, pa još jednom, pa ponovo, da bi se četvrti put zalepio za sedište. Sa strane, sve je nestalo. Ubrzanje je bilo grozničavo. Prestao sam da razmišljam i oslonio sam se isključivo na istinkt sa nekontrolisanom snagom iza mene“, prepričao je fon Opel svoje iskustvo.

Inspirisani uspehom Raka 2, fon Opel i Zander su nastavili saradnju, tako da su 1928. postavili novi rekord u kategoriji šinskih vozila, dostigavši 256 km/h sa Opel Rak 3 dresinom. Nakon još jednog pionirskog poduhvata, prvog javnog leta sa raketnim pogonom u septembru 1929., Opelovi eksperimenti s raketama su ugašeni tokom „Velike depresije“.

 

(488)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Kakva neverovatna dostignuća! Opel ima slavnu istoriju, šteta što su pali na niske grane.

Ko zna možda ovo pripajanje PSA donese boljitak za Opel…

Zvezdan Božinović

Čisto sumnjam brate Pomponije. Opel je organizaciono na strašno niskom nivou godinama unazad. U Srbiji posluju preko predstavništva, a sama biznis logika je pilićarenje živo. Viši nivo poslovne svesti iskazuju brojne zemljoradničke zadruge, nažalost. Pitanje je zaista šta će Gali da urade, ali nešto ozbiljno moraju, jer se poslovna kultura prenosi sa vrha firme na niže nivoe…