1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto će novi Toyota Yaris GR promeniti pravila igre u „hot heč“ segmentu?
Zašto će novi Toyota Yaris GR promeniti pravila igre u „hot heč“ segmentu?
1

Zašto će novi Toyota Yaris GR promeniti pravila igre u „hot heč“ segmentu?

314
1
Podelite sa prijateljima:

Za očekivati je da novo „hot heč“ izdanje Toyote Yaris bude bolje nego što je to iko očekivao.

Japanska marka ima lepu istoriju „naoštrenih“ kompakta, ali se ispostavlja da su planovi vezani za novi model ambiciozniji. Navodno, imaćemo posla sa dve verzije Yarisa, bazirano na informacijama sakupljenim iz špijunskih fotografija, „tizera“ i dostupnih oficijelnih informacija. Prvi model će verovatno biti nazvan Yaris GR Sport, a reč je o „začinjenoj“ verziji regularnog Yarisa s petoro vrata, koja će se staviti naspram imena kao što su Renault Clio RS i VW Polo GTI.

Čak i sam po sebi, ovaj model je interesantan. Toyota je definitivno naučila mnogo iz kreiranja prvog Yarisa GRMN, tako da će ovoga puta biti primenjena poboljšana formula. Japanski proizvođač će verovatno prodati mnogo više GR Sport primeraka nego što je to bio slučaj sa GRMN-om, koji je u Evropi plasiran u samo 400 primeraka.

Činjenica da će Toyota na tržišti isporučiti „mejnstrim“ hot heč varijantu novog Yarisa je zaista lepa, ali drugi model je onaj koji je mnogo interesantniji i za nas privlačniji. Naime, Japanci će lansirati Yaris GR-4 s pogonom na sve točkove, inspirisan reli trkama.

Novi Yaris GR-4 je čak i posebniji zbog činjenice da će doći ekskluzivno u konfiguraciji s troje vrata. Povrh svega, ovaj automobil će imati jedinstven prednji i zadnji deo, „nabildovane“ lukove točkova i padajući krov u „fastback“ stilu, tako da će biti prilično vizuelno prepoznatljiv.

Neke fotografije GR-4 su nedavno „procurele“ na internet, i čini se da ćemo zaista dobitii „pravu stvar“. Kada svemu dodamo „famoznih“ troje vrata, dobijamo automobil koji je retkost u današnje vreme.

Ono što ne znamo je da li će GR-4 stići isključivo kao dvosed, jer na dostupnim fotografijama su stakla do te mere zatamnjena da ne možemo da provirimo u unutrašnjost. Ipak, ne treba odbaciti ovu mogućnost, jer uz dvoje zadnjih vrata, Toyota bi lako mogla da se odrekne i zadnjih sedišta, posebno uzimajući u obzir da će GR-4 biti dostupan u ograničenoj seriji, što znači da će veći deo primeraka završiti u rukama kolekcionara i automobilskih entuzijasta, koje baš briga da li je vozilo „praktično“ ili ne.

Toyota je lansirala tizere Yarisa GR-4 u nekoliko navrata, ali tek treba da pruži informacije vezane za pogon. Najverovatniji kandidat je isti 1,8-litarski agregat koji pogoni Yaris GRMN, mada postoji verovatnoća da kompresor svoje mesto ustupi turbopunjaču, da bi se u potpunosti ostvario „reli“ osećaj.

Za šta god da se Toyota odluči, GR-4 će isporučivati više od 212 ks GRMN-a, a ono što očekujemo je sprint do „stotke“ za oko pet sekundi.

Samim tim, ne treba očekivati da novajlija bude jeftin. Kada je Toyota lansirala GRMN kao model u limitiranoj seriji, pobrinula se da kupcima naplati u skladu s tim. Cena GRMN-a u Evropi startuje od nešto manje od 30.000 evra. GR-4 će verovatno koštati više, negde bliže 40.000 evra.

Međutim, ukoliko se bude pokazao onako kako se nadamo da hoće, Toyota neće imati problema s prodajom, koliko god „stotina“ primeraka ovog modela bude proizvela. Biće unikatan, jer na tržištu nećemo imati ništa slično, a članovi „hot heč“ automobilske subkulture će verovatno „poludeti“ za njim, uz adute kao što su Reli DNK, pogon na sve točkove, male dimenzije…

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Samo da mu ostave kompresor da ne ubacuju jeenu turbinu.