1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Sharan ostao bez vrata prilikom Euro NCAP testa sudara, uprkos tome dobio četiri zvezdice
Volkswagen Sharan ostao bez vrata prilikom Euro NCAP testa sudara, uprkos tome dobio četiri zvezdice
7

Volkswagen Sharan ostao bez vrata prilikom Euro NCAP testa sudara, uprkos tome dobio četiri zvezdice

2.59K
7
Podelite sa prijateljima:

Pomalo neverovatna vest stiže nam iz Euro NCAP-a. Prilikom testiranja VW Sharana na bočni udar u stub otpala su zadnja leva vrata, što predstavlja veliki bezbednosni rizik. 

Podsetimo, Euro NCAP u poslednjih nekoliko godina ima običaj da ponovo testira modele koji su duži period bez testiranja, a da su pri tome i dalje u ponudi na evropskom tržištu. Tako je ovaj put i Volkswagen Sharan došao na test, jer je prethodno pregledan 2010. godine.

Tada je zaradio pet zvezdica, uz 96% za zaštitu odraslih putnika, te 80% za zaštitu dece. Ovaj put, Sharan je prošao značajno lošije i čudno je da je zaradio četiri zvezdice koliko je dobio.

Naime, pri testu bočnog udara u stub prečnika 25 centimetara pri brzini od 32 km/h Sharanu su bukvalno otpala zadnja leva vrata. Euro NCAP je zaključio da ovako nešto predstavlja ogroman potencijal za ispadanje putnika iz vozila. Ipak, uprkos tome, Volkswagenov model je zaradio 89% za zaštitu odraslih putnika i 78% za zaštitu dece.

Jedan od rukovodilaca Euro NCAP-a, Metju Ejveri, nazvao je rezultat bočnog udara u stub kod Sharana „razočaravajućim“, ali to nije sprečilo ovu organizaciju da mu dodeli poprilično visoke ocene.

U ovom krugu testiranja, Euro NCAP je pregledao i druge modele. Tako je Sharanova španska sestra – Seat Alhambra takođe dobila četiri zvezdice, ali bez otpadanja vrata. Maksimalnih pet zvezdica zaradili su: Porsche Taycan, Tesla Model X, Ford Kuga, Renault Captur, Subaru Forester, Audi Q7, Ford Mondeo i Škoda Octavia u karavanskom izdanju.

No, nije Sharan jedini koji je podbacio na testu. Značajno lošiji od njega bio je restilizovani Jeep Renegade, koji je osvojio svega tri zvezdice za bezbednost. Zapravo, Renegade je tako postao jedini automobil koji je ove godine dobio manje od četiri zvezdice na testu, a kao glavna mana naveden je nedostatak AEB-a.

AutoRepublika 

(2594)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bojan

ah te nezavisne evropske institucije…

s mile

ovo će VW da upiše kao dodatnu opremu, otvaramo vam vrata posle sudara

moron

„Zapravo, Renegade je tako postao jedini automobil koji je ove godine dobio manje od četiri zvezdice na testu, a kao glavna mana naveden je nedostatak AEB-a.“ Pa, više od pola vozila u Srbiji u tom ( pa i višem ) cenovnom rangu serijski nema čak ni AEB ( npr. nema ga 3008 u donjoj polovini paketa ), a neki mogu da ga imaju samo kao opciju i ili u top izdanju to samo uz AT. Pri čemu u Srbiji postoji Renegade koji je serijski opremljen i sa ACC ( i to ne samo u najvišem paketu ), a postoje vozila… Pročitaj više »

Igor

Da li je pre 9 god udarac bocni bio pri istoj brzini ili koji god deo testiranja razlicit u odnosu na danasnje vreme?Da nisu mozda uzeli model koji je u eksploataciji 9 god?Mislim da se neko dobro namerio na vw,a zanimljivo u tekstu je da brat blizanac Seat Alhambra prodje bez otpadanja vrata,pri tome oba modela se prave u istoj fabrici u Portugalu na potpuno isti nacin.Ovde neko i nesto smrdi

Rade

Ma, opasno su se namerili. U 2019. godini opcionalno zadnji predzatezači, AEB za pešake nema i dobije četiri zvezdice kao standardno opremljen Pug 2008 bez AEB za bicikliste koji je opcija.

Neša

Ćuti i uživaj… Ti imaš ovog što mu vrata ne otpadaju ?

da11

Glupost je testirati udar u stub, a ne testirati udar u vozilo sa zadnje strane.
Kada je covjeka u Americi udario drugi sa zadnje strane, njegovo sjedalo je palo i ubilo njegovo dijete.
Ko ne vjeruje moze pogledati rear crash test.