1. Home
  2. Vesti
  3. Le Figaro: Šef Seata prvi favorit za čelnu poziciju u Renaultu
Le Figaro: Šef Seata prvi favorit za čelnu poziciju u Renaultu
1

Le Figaro: Šef Seata prvi favorit za čelnu poziciju u Renaultu

175
1
Podelite sa prijateljima:

Kako prenosi ugledni francuski dnevnik Le Figaro, Luka de Meo, aktuelni šef kompanije Seat je na najboljem putu da uskoro postane generalni direktor Renaulta.

Renaultova potraga za naslednikom, od strane Žana Dominika Senara smenjenog izvršnog direktora Tijerija Bolora traje već duže od mesec dana. Prehodno je za predsednika grupe postavjen Senar kako bi se popunio vakum nastao slanjem Gona u japansku tamnicu.

Vreme provedeno u izboru odgovarajućeg kandidata koji će uskočiti na mesto direktora francuske marke i nije tako dugačko. Nedavno je na mesto vršioca dužnosti postavljena Klotil Delbo, ranije zadužena za finansije grupacije. Kako bi se u današnje doba došlo do kandidata za direktora, angažovana je čitava armija ljudi.

Naime, takva osoba mora posedovati odgovarajuće obrazovanje, zavidno iskustvo u rukovođenju, kao i dugometražnu praksu u samoj automobilskoj industriji. Čini se da će povrh svega, Renaultov direktor morati da bude i odličan diplomata ali i psiholog, pa čak i kulturolog, kako bi iznivelisao interese i francuske vlade (koja je najveći pojedinačni akcionar) ali i japanskog partnera u alijansi, kompanije Nissan.

Svojevremeno je Senar čak izjavio da je francuska strana otvorena u odnosu na mogućnost da direktor bude i lice neke druge nacionalnosti, odnosno da ne mora nužno biti Francuz.

A upravo je to ono što bi moglo da se dogodi i ono o čemu je pisao Le Figaro. Od nekoliko aktuelnih kandidata, Italijan Luka de Meo ima najveće šanse. Njemu svakako neće biti strano da vodi neitalijansku marku, s obzirom na činjenicu da i sada prima naknadu za rad od nemačkog Volkswagena. Na čelu Seata se nalazi od kraja 2015. godine.

Italijan je rođen 1967. godine a poseduje diplomu iz oblasti poslovne administracije koju je izdao Komercijalni univerzitet iz Milana Luigi Bocconi. Već duže od dvadeset godina je aktivan u svetu automobila, a za to vreme je radio u četiri kompanije. Prvo je to bila evropska divizija Toyote, pa Fiat a evo sada i Volkswagen.

Nemačkom konglomeratu se priključio 2009. godine a startovao je sa ne tako cenjene i zahtevne pozicije  direktora za marketing. Zatim je uznapredovao vanserijski i postao član odbora direktora, a bio je zadužen za prodajne rezultate i marketinša pitanja u vezi Audija. Nakon toga je imenovan za šefa Seata.

Jedna od prednosti ovog kandidata iz Italije je i ta što francuski jezik govori perfektno, pa mu ni sporazumevanje ne bi išlo teško od ruke.

Ipak, još uvek nema zvanične potvrde, a među kandidatima se još spominju i Patrik Koler, vlasnik poznate kompanije za proizvodnju komponenti Faurecia, ili na primer Đanluka de Fiši, šef evropskog odeljenja  Nissana.

Jedna od opcija je svakako i skidanje prefiksa vršioca dužnosti sa opisa radnog mesta aktuelne šefice grupe.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Don

D aje iz svake firme uzeo bez pitanja dokumentaciju , bio bi vrlo moćan i utjecajan