1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ko je imao privilegiju da vozi zapadne automobile u Sovjetskom Savezu?
Zanimljivost dana: Ko je imao privilegiju da vozi zapadne automobile u Sovjetskom Savezu?

Zanimljivost dana: Ko je imao privilegiju da vozi zapadne automobile u Sovjetskom Savezu?

2.32K
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pogledamo vozni park Sovjetskog Saveza za vreme Hladnog rata, većina automobila na ulicama su bili domaći proizvodi ili barem proizvodi iz istočne Evrope. Lade, Moskviči, Volge i slični automobili su bili rezervisani za radničku klasu, a među njima su se mogli videti i poneki Zaporožec i Trabant dok su se političari uglavnom vozili u raznim GAZ limuzinama i po kojoj savremenoj Tatri.

Proizvodi iz zapadne Evrope su bili izuzetno retki među članicama Varšavskog pakta, ali to ne znači da se nisu mogli primetiti na ulicama. Njih su posebno obožavali policajci koji su ih koristili za jurnjave gde bi snaga dolazila do izražaja.

Prvi takav proizvod je bio BMW 340 i stigao je za upotrebu u policijske svrhe, krajem četrdesetih godina prošlog veka. Ako detaljnije pogledamo situaciju, taj 340 je bio originalni BMW-ov model koga su komunistili nastavili proizvoditi u jednoj od fabrika istočne Nemačke pa je preimenovan u EMW, a o tome smo ranije pisali i više informacija o njemu možete pronaći ovde.

Prvi potpuno inostrani automobil koji je došao u ruke sovjetskih policajaca je bio Ford Galaxie karavan krajem šezdesetih godina. On je imao kompletnu opremu kao i model za američko tržište, a u Sovjetskom Savezu je služio za prevoz policijske opreme.

Nije trebalo proći mnogo vremena pre nego što je i luksuzni Mercedes W108 stigao, a zatim se na posao bacio i BMW. Nemački gigant je 1973. godine organizovao minijaturnu paradu svojih automobila i motocikla pa je naručeno nekoliko desetina primeraka za upotrebu u policiji.

Njima se posebno dopala maksimalna brzina koja je lagano prelazila cifru od 200 km/h, dok domaća Volga, čak i sa opcionim V8 agregatom, nije mogla preko 170 km/h. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, policija je dobila dva modela jednog od najbržih automobila na svetu, Porsche 911, a počeli su pristizati i Nissan, Opel, Audi, Renault, Volvo i Ford.

Raspadom Sovjetskog Saveza, vozila iz zapadne Evropi su postali uobičajena slika na ulicama.

Zoran Tomasović

(2315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments