1. Home
  2. Industrija
  3. Šta će biti sa Alfa Romeom i Maseratijem nakon spajanja FCA i PSA?!
Šta će biti sa Alfa Romeom i Maseratijem nakon spajanja FCA i PSA?!
27

Šta će biti sa Alfa Romeom i Maseratijem nakon spajanja FCA i PSA?!

7.86K
27
Podelite sa prijateljima:

Glavna vest svih globalnih stručnih medija jeste spajanje PSA grupe i FCA alijanse u novi entitet. Iako se o ovome govorilo nekoliko meseci, očito je da su rukovodioci francuske grupacije preuzeli „uzde u svoje ruke“, te kako će Karlos Tavarez biti izvršni direktor nove kompanije, za očekivati je da Francuzi budu nešto dominantniji u ovom novoj automobilskoj uniji. 

A zašto i ne bi bili? PSA je po svim merilima uspešnija grupacija od FCA, u potpunosti spremna za nove emisione izazove, tehnološki veoma napredna i u velikom naletu. Italijansko-američka alijansa je u velikom problemima već nekoliko godina. Fiat koji im je glavni adut u Evropi, trenutno se bori sa zastarelom gamom, isto tako ostarelim fabrikama, kao i sa pritiskom normi povodom flotne emisije.

Ništa nije bolje ni kod zvučnijih italijanskih marki. Alfa Romeo je u krizi po ko zna koji put u svojoj bogatoj istoriji, a Maserati je već godinama potpuno zapostavljen.

No, sve to bi se lako moglo promeniti pod dirigentskom palicom sposobnog Karlosa Tavareza. Prema svemu sudeći, PSA nema nameru da digne ruke od dva perspektivna brenda kao što su Alfa i Maserati.

Tekuća godina mogla bi se opisati kao tragična kada se govori o Alfa Romeu. U prva tri kvartala ove godine u EU ova marka prodala je samo 41.378 automobila, što je pad od ogromnih 41%! Očigledno da plan pokojnog Markionea nije bio dobar od samog početka, jer je Alfa gurnuta u premijum segment, a tamo vladaju neke druge zveri.

Sasvim je realno da se nakon spajanja sa PSA donesu neke drugačije odluke. Izgledno je da će Alfa Romeo biti italijanski „brat“ Peugeota. Odnosno da će ući u tzv. subpremijum klasu, što je sasvim logičan potez. Na taj način Alfa bi mogla da dođe do neophodnog prostora za svoje proizvode.

Karlos Tavarez ne bi napravio od PSA to što je danas da je dozvolio supstituciju u okviru same grupacije. Tako bi trebalo da bude sa Peugeotom i Alfa Romeom, s tim da će francuski brend zadržati sadašnji pravac, dok će italijanska marka prelaskom u subpremijum promeniti ciljanu grupu, ali će zadržati distancu u odnosu na Peugeot. Kako? Tako što će modeli Alfe biti značajno sportskiji nego što su to vozila koja dolaze iz Francuske.

Ono što bi se dodatno moglo očekivati od italijanskog proizvođača jeste rapidno uvećanje game. Očekujte još najmanje dva SUV modela, a sasvim je realno i da Alfa još snažnije nastupi u C segmentu. Sve naravno u cilju da se Švabama „otkine“ što veći broj kupaca, pogotovo u zemljama van nemačkog govornog područja.

A šta bi moglo biti sa Maseratijem? FCA je najavila veliku revitalizaciju ovog brenda, koja bi trebalo da počne naredne godine. Dakle, 2020. godine Maserati će uvećati svoj portfolio za novi sportski automobil, kao i da će biti plasiran prvi hibridni model te marke – plug-in varijanta Ghiblija.

Verovatno će se za početak nastaviti sa prvobitnim planom FCA, ali će kasnije doći do sinergije sa PSA. U ovakvim uslovima, Maserati bi mogao odigrati kraljevsku ulogu, odnosno da mu pripadne pozicija krune ponude što se tiče novonastalog automobilskog giganta.

U tom slučaju ova marka trebalo bi da predvodi kompletnu grupaciju kada su u pitanju tehnologija, performanse i luksuz. Zapravo, lično verujem da će Maserati još kratko vreme opstati kao brend sa SUS motorima, verujem da će barjak elektrifikacije spojenih proizvođača poneti upravo ova marka.

Maserati ima neophodan legitimitet, fenomenalan dizajn i uz tehnologiju kojom raspolaže PSA mogao bi da ugrozi sve druge takmace u luksuznom i sportskom segmentu. Šta više, verujem da će Maseratijev cilj biti plasiranje isključivo hibridnih i električnih modela, a kasnije i samo električnih automobila.

Elektrifikacija će stići sigurno i do Alfe. Stoga ne bi bilo čudno da za nekoliko godina vidimo i prvi potpuno električni model iz Alfa Romea.

Na pomolu su tektonske promene u automobilskoj industriji, ostaje da se vidi ko će propasti u „rupe“ koje će usled njih nastati.

Đorđe Platiša 

(7861)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
SemŠali

Hoce li Alfa da rdja ko Opel ili ce Opel da rdja ko Alfa,pitanje je sad ?

Ercegovac

Џаба се ти шалиш, попио си минуса више него што је јутрос било на планини.
Да знаш да ове друмине слабо за шалу знају .

SemŠali

U pravu si prijatelju,ali koliko vidim i ti lance polako pocni da spremas ?
I kod tebe udario mraz ?

Ercegovac

Брате ја их нисам ни скидао 🙂 .

Dikh tu kava

„Zašto kažeš Alfa, a misliš na Mazdu“…

s mile

Tako jaka imena treba negovati, ulagati u njih, jer nisu konfekcija, ipak se razlikuju,i imaju dušu / šmek….

Reprezentativni su, i treba da ostanu

Dikh tu kava

Mnogo toga je bilo „reprezentativno“ u SFRJ, pa ničeg više nema. Ne zađem često u neke delove (Beo)grada, baš mi se prijede nešto što sam ranije tamo jeo, ali restorana više nema. Rešim da kupim neku garderobu, setim se jedne radnjice u Balkanskoj, odem, ali, pogađate, radnjice više nema… Na ženinom Mercedesu na etiketi piše „DaimlerChrysler AG“, a toga više nema.. I tako.. Jako, ali jako teško je zadržati bilo kakvu vrstu identiteta/integriteta u 21. veku. Zato sam ja uvek fasciniran engleskim „ludilom“ glede tradicije (iako su i oni malo „pukli“ – Jaguar, LR..). Postoje u Londonu (pa i u… Pročitaj više »

Zoca

Mozda Ipak ima nade za Kragujevac,Alfa i Maserati ce se snaci.

moron

Ne znam samo kome je palo na pamet na istu sliku staviti Giuliu i 508. To su za mene ipak dva sveta. Ili možda PSA ima neki motor za 508 od 510 konja, a da ja to ne znam …

Japanautofan

Dva razlicita sveta.
Mozda narednih godina pocnemo da primecujemo zajednicke komponente na bas tim modelima ??

Лазар

Прика није свака Алфа Квадрифолио

Zoca

To je bio uporedni test koji je odradio Francuski L’Argus.Odatle fotografija bar ova srednja.Ishod poredjenja nije potrebno objasnjavati.Nije verzija QV .

moron

„Snila baba šta bi bila rada“ … Zato su Francuzi poredili 508 sa Giuliom 🙂

Rade

Na stranu vozne osobine… na slici se Đulija ne primećuje pored 508. 🙂

Jara

Pežo ima 1.6 turbo od 200konja plus elektro motor sa 110 konja koji pokreće prednju osovinu a zadnju osovinu pokreće jos jedab elektro motor od ravno 200konja. Od 0-100 4.3 sekunde a od 80 do 120 2.5 sekunde! Šta ćemo sad a bato?

bakica

Videces kroz pola godine motor od 480ks u 508

Rikošet

Ovo je kao kad dođeš na svadbu, a vidiš odmah da od te ljubavi nema ništa… Ko oni se vole, a kod oboje puni džepovi klikera…

Volio bih da nam Peki iz svog ugla apsolvira zašto recimo nije buknula „patriotska“ ljubav između PSA i Renault/Nissan/Mitsubishi grupe, već smo dobili ovaj bućkuriš?

Bojim se da iz ove naše balkanske perspektive ne mogu da razumijem te francuske automobilske antagonizme dovoljno dobro da bih svario ovo bacanje PSA grupe u zagrljaj Fiata i ekipe…

Igor

Koliko lupetanja i netacnih informacija u ovom tekstu, neverovatno…

Don

Katastrofa…ne mogu da vjerujem….treba kupit djuliju…posljednja alfa.
Jebli ih elektromotori..gamad preplavila svijet sa em zračenjem koje je 1000000 gore od nox, a onda kenjaju o zonskim rupama koji je ionako stvoren sa njima a kojeg jedu freoni itd al on se i obnavlja, glupostima tipa globalnog zatopljenja, i još nas pumpaju sa tim motorima, 5g mrežama, kako dvolicno.

Mustang

u celu priču je uključen i jedan kinez – dong feng koji drži 20% peugeota, ovakve alijanse ne nastaju zbog elektrifikacije i drugih gluposti već zbog suprostavljanja vw grupaciji koja neprestano raste i preti da sve proguta

Bakica

Dong feng ima 10% vlasnistva u PSA

BojanNeki

Izgleda da FCA za Alfu i Maserati uopšte nisu imali neki poseban plan koji se tiče potpune elektrifikacije te su imali ideju da kupuju Tesline baterije i pogon, što nije isključeno da će ostati i u novoj grupaciji.
https://insideevs.com/news/379803/fca-psa-buy-tesla-platform/

Don

U kini svega toga nema (sranja oko eko normi) a tržište je veliko…da udju tamo i umjesto krsta i pojedenog čovjeka stave zvijezdu petokraku , prodavali bi milione….;)

BojanNeki

Iako odgovor nije namenjen meni ne bih se baš složio. Eto mnogi nama poznati proizvođači beleže pad prodaje u poslednjih godinu dve baš na kineskom tržištu (Renault, Ford, GM, Chevrolet i drugi…). Nemci su se pak dobro snašli, gledajući statistike i vesti o recesiji. Za njihove eko propise ne znam ali su električna vozila u većem usponu ove godine nego u Evropi, ne baš kao u Norveškoj ali približno Holandiji. Moguće je da će ove godine biti prodato blizu 3 miliona EV-a a sledeće već 5-6 ili više. Pored takvog rasta rekao bih da SUS vozila ni tamo nemaju neku… Pročitaj više »

Zen

Vidite sta neznalice mogu da urade. Upropastili jedan vrhunski, trkacki brend. Toliko kvalitetan da su dovodili strucnjake sa strane da ih proveravaju, jer oni sami sebe nisu hteli. I kad ih kupi jedna vasarska firma kao Fiat i da ih pretvori u….. To su i uradili. Pogledajte model Mc12. To je pravi Maserati. Fiat. Nema gori automobil. Skinuo krunu Yugu. Pre du Yuga kudili. A sad je Fiat s..nje

Zoran

Gde je Lanca u svoj toj prici?

Jasa

Psa grupacija je kupila opela preko tog kineza imaju kartu za kinu i njohovu tehnologiju kina je trenutno najjaca sto se tice elemtricnih vozila i tehnologije i cijene tako da sto sw tice francuza i talija a svi znamo da su francuzi tu glavni i da nas ceka zanimljova budicnost