1. Home
  2. Industrija
  3. Francuski novinar: Naši automobili su nepouzdani, pa šta?
Francuski novinar: Naši automobili su nepouzdani, pa šta?
36

Francuski novinar: Naši automobili su nepouzdani, pa šta?

4.64K
36
Podelite sa prijateljima:

Francuski automobilski novinar, Mišel Holc, govorio je, odnosno pisao, na temu studija o pouzdanosti automobila i lošem rangiranju francuskih modela. 

Holc u svom autorskom tekstu za caradisiac ističe da Francuzi nisu samo nedisciplinovani kada je reč o preporukama ministarstva zdravlja povodom korona virusa, već i da se isto može primeniti na njihovu automobilsku industriju. Novinar navodi istraživanje u kojem je učestvovalo 43.000 ispitanika u Evropi koje je vrednovalo pouzdanost automobilskih brendova.

Prema toj studiji, francuske marke su na začelju. Od 33 proizvođača, najbolje je kotiran DS, koji se našao na 20. poziciji, Peugeot je na 23. mestu, Citreon odmah iza njega, dok se Renault obreo na 26. poziciji. Ispitivanje je vršeno na osnovu starosti automobila, broja pređenih kilometara, kao i količine i vrste problema sa kojima su se vlasnici sretali.

„Treba li da pišem ko je bio na prva tri mesta po pouzdanosti? Pa, naravno japanski trio – Toyota, Honda, Lexus“, piše Mišel Holc. Rezultati za francuskog novinara nisu šokantni. Ono što ga jeste iznenadilo, to su podaci kada se malo više udubio u istraživanje.

Peugeot 3008, opremljen dizel 1,6-litarskim motorom jedan je od bestselera u Francuskoj, i ne samo ovde već u čitavoj Evropi. Ipak, u ovoj studiji završio je na 92. mestu od 93 učesnika! S druge strane, Renault Kadjar takođe sa 1,6-litarskim dizel agregatom nije toliko popularan kod potrošača, ali je u istraživanju odlično rangiran – stigao je do 6. pozicije“, navodi Holc.

Francuski autor ističe da su i u ovoj SUV klasi pobednici očekivani – Audi Q3 (1,4 benzin), Suzuki Vitara (1,6 benzin) i Kia Niro hibrid.

„U redu, možda nam SUV modeli nisu jača strana. Ali, šta je sa kompaktnim automobilima i limuzinama? Ni ovde nije dobro. Nemački modeli i njihovi klonovi pokupili su 76% dobrih poena, Japanci su dobili 16,7%, dok je za nas Francuze bilo svega 6,7%. Primera radi, Peugeot 308 je na 16. poziciji, daleko iza Toyote Auris ili Mercedesa A klase“, piše galski žurnalista.

On dodaje da su francuski brendovi najbolje prošli u sferi malih gradskih automobila, ali potencira da ovaj segment ne donosi brendovima željeni prestiž. „U A i B klasi se dobro nosimo, pogotovo PSA grupa koja u Top 10 ima čak tri modela – prvu generaciju 208-ice koja je na drugoj poziciji odmah iza Toyote iQ, potom Citroen C3 na trećem mestu, i Peugeot 108 koji je petoplasirani“, analizira Holc.

Nedostatak pouzdanosti nije traumatičan

„Ova studija ukazuje na deo predrasuda koje postoje, ali i na relativnu važnost pouzdanosti vozila za potrošače. U ovom slučaju Peugeot pobeđuje, pogotovo kada je reč o SUV modelima, jer je njihov plasman obrnuto proporcionalan njihovoj prodaji“, navodi francuski novinar.

Holc ističe i da je to slučaj i sa premijum brendovima, koji bi zbog svoje visoke cene i prestiža trebalo da budu među najpouzdanijima – ali nisu uvek u vrhu, zapravo daleko od toga. „To ih ne sprečava da ispune svoje prodajne ciljeve“, kaže Mišel Holc.

On iznosi jedan veoma interesantna zaključak. „Dakle, da li brendovi treba da posvete više pažnje kontroli kvaliteta? Treba li da budu manje zahtevni od svojih komponentaša? Proučavanje ovakvih studija naravno daje priliku da proizvođač poboljša određene stvari. Ali, dokle god se loše ocene ne odražavaju na prodaju, koja je poenta u pravljenju proizvodne revolucije? Pogotovo kada mali mehanički problemi obezbeđuju život čitavoj mreži automehaničarskih radnji. Cinizam ili pragmatizam?“

AutoRepublika 

(4643)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

36 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
D_C

Prvo, pouzdanost ocito nije sve. Primera radi, ja Auris ne bih uzeo u obzir nikada, pa neka je i jedini auto koji moze da prezivi nuklearnu katastrofu i da je nemoguce da se pokvari. Kao nekada za Moskvica i Ladu, nisam siguran da bi ste kao vlasnik svaki auto zeleli da traje vecito. Drugo, sve je relativno. Da li se prodati 3008 cesce vidjaju parkirani pored puta dok cekaju pomoc nego u saobracaju? Da li njihovi vlasnici cupaju kose jer vise vremena provode u servisu nego u autu? Jel pljuste tuzbe nezadovoljnih kupaca zbog neispravnih vozila, neprimernih nameni? Ili je… Pročitaj više »

don

Kupi leksus ili Ondu 🙂

D_C

Nisam taksista da bi mi bilo bitno da je auto 24h dnevno u funkciji, a nije mi ni preterano bitno da moze da predje zilion kilometara. Sa bezmalo 30 godina vozackog staza nisam jos imao japanca, neke aute sam kupovao 10 godina stare i da kucnem u drvo, jos mi se nije desilo da me je auto ostavio na putu. Dok se Toyoti i Hondi omakne neki auto po mom ukusu (npr GT86, Hondi je vise), ne mogu da se setim ni jednog Leksusa kojeg bih rado posedovao. Cisto pitanje ukusa i sta covek ocekuje od vozila.

moron

Odličan tekst. A suština je, po meni, upravo u tri poslednje rečenice. Inače, ako se ne varam, u USA je Honda u medjuvremenu gadno pala na ovakvoj rang listi (na nekoj USA listi sam je nedavno video tek na 9. mestu). Ne znam šta je tačno razlog i da li se on svodi samo na „nemir u dušama“ koji se odnosio na „zao glas“ o 1,5 turbo, za koji je, ako ne grešim, u USA došlo i do produženja garancije na 6 godina, za modele iz 2017 i 2018. godine sa tim motorom. Dok za one iz 2019 i 2020.… Pročitaj više »

D_C

Ne znam ni ja sta je tacno razlog ali ne mogu da se ne podsetim da je u Americi Saab imao slican problem sa 9-5 (naravno sa turbo motorima), pa VW grupa sa 1.8 20v turbo, pa Fordovi EcoBoost. Mozes naci na forumima cak i gomilu problema sa Subaru turbo od 2.0 i 2.5. Dolazim do zakljucka da se turbo tehnologija kod njih nesto ne prima. Ne bih po svaku cenu odmah ekstrapolisao da se isto odnosi na Evropu.

Yankee

Ford EcoBoost nisu imali nikakve vece probleme od kada su debitovali u Americi. Ford ih nudi u gotovo svim proizvodima i vecina Fordovih kupaca bira bas EcoBoost, tako da ih je prodato gomila. A Ford je najprdavaniji brend u Americi tako da ili nema problema sa EcoBoostom ili ako ima onda ne pravi razliku u kupovini.

don

Može li lista dijelova koji odlaze po markama proizvodjaca, da vidimo šta to strada i u kojoj mjeri? Onda treba vidjeti koji su dobavljači tih komponenti i koji su standardi i zahtjevi koje isti moraju ispostovati . Sjećam se , bilo je priče kod nekih dijelova npr za Toyotu je to škart ali kod drugih proizvodjaca taj dio je više nego dobar. Na koncu , Toyota je i preradila BMW dizelaše, jer su, za njen pojam, škart roba i ugradila mnogo izdržljivije komponente. RE oprema nikad nije isto što i OEM, a prva ugradnja nikad nije isto što i dio… Pročitaj više »

Bungi

Šef naredio inžinjerima da urade nešto nezakonito što može ugroziti život vozača i putnika(ako nosač motora nije dovoljno jak motor može da prodre u putnički prostor i smrtno povrijedi putnike) a oni sve to snimali, postupili po naređenju i to javno svima objavili.??? U filmovima i mašti sve je moguće.

don

Ne znam šta je nemoguće , kad je tako bilo. Nosač na kojem je nakacen hladnjak puca već pri 40 km/h, ak ne vjeruješ, a ja znam šta sam čuo, uzmi mondea i sudari se frontalno pri 40 km/h pa dokazi da lažem.(ne znam šta imam od toga da lažem, apsolutno nikakve koristi), ali ćeš vidjeti da će se slomiti.

D_C

‘Toyota je i preradila BMW dizelaše, jer su, za njen pojam, škart roba i ugradila mnogo izdržljivije komponente.’ I da ne zaboravimo da je naravno Mercedes preradio Renault 1.5 dizel. I da naravno postoji Deda Mraz.

‘Oduvijek je poznato da Francuzi nisu pouzdani’ – Upravo zbog toga su godinama u Africi zavrsavali svi polovni Mercedesi W123/124 i razni Peugeot da se koriste kao taksi vozila. Afrikanci pametni, nisu hteli Alfu da bi mogli da zabusavaju kad je auto u kvaru.

don

Jebga drug, u kelnu se prave i neka vozila znaš, a puno je i firmi koje rade komponente za razne proizvodjace., Raznorazne komponente, a neki od poznanika radili su za puno različitih firmi (jebga, idem tamo dje me plaćaju bolje, reče jedan koji radio bmw motor sa , ak se ne varam tri turbine, tak da sam imao tu informaciju dok je taj motor bio u povoju, a taj isti je radio i toga mondea), i znam da neki i izrađuju komponente za proizvodjace pa je u njima i toyota, i znam kako su im rigorozno proizvodni uvjeti za Japance… Pročitaj više »

Yankee

Veliku ulogu u tome cesto ima i lokacija proizvodnje. Recimo, Peugeot 504 se proizvodio u Juznoj Africi (do 1985.), u Keniji (do 2004.) i Nigeriji (do 2006.). U takvim uslovima za ocekivati je da ce ih biti dosta po Africi. Peugeot 505 se proizvodio u Nigeriji i Egiptu, Peugeot 404 isto u Juznoj Africi …
Ovo nista na racun pozudanosti Peugeota, samo kazem da postoji vise od jednog razloga zasto se u Africi masovno vozio.

TNT

@Don, pisah o Tojotinom dizelu, PRE kupovine onih od BMW – lično sam u garanciji menjao (polu)motor. Onih 2.2 je menjana gomila pod garancijom. Posle tih “slavnih” rezultata kupili su BMW dizel, pa su onda jedva dočekali dizelgate da se kanu ćorava posla.

Don

uh, taj 2.2. toyotin je imao problema, cuclao ulje gore nego ijedan vw, iako sam mislio da je to nemoguce…al sta ces, tako je to…

moron

Ne bih ja previše polagao na ovu „statistiku“, jer, kako se u tekstu kaže: „Novinar navodi istraživanje u kojem je učestvovalo 43.000 ispitanika u Evropi „. „Tanko“ je to. Kao što su „tanki“ i još neke statistike (čak i on na bazi rezultata tehničkih pregleda). Pa, ovo mu ga dodje „jako“ koliko i J.D. Powers, a npr 14.05.2019. smo na B92 mogli čitati tekst pod naslovom: „Premijum ne znači i kvalitet – najpouzdaniji je Peugeot, na začelju Audi i BMW“. A tada je ponudjena nešto drugačija lista: J.D. Power studija pouzdanosti vozila: 1. Peugeot 77 problema na 100 vozila 2.… Pročitaj više »

Peki

U celoj prici veoma je vazno sta se podrazumeva pod nepouzdano vozilo? Da li „nebitni“ detalji, kao sto su rucica na vratima koja vam ostane u ruci, istrosena koza na upravljacu, ventilator ili sistem infomedia odnose prednost nad ozbiljnim problemima tipa defektni turbo ili menjac koji blokira? Imao sam privatno 5-6 francuskih automobila, ni jedan mi nije priredio vece sranje, mada je cinjenica da sam stalno nesto cackao na njima. Te taj spomenuti ventilator za grejanje i karburator (Renault 19), brisaci stakla, elektro motor za podizac prednjeg levog stakla (Megan 1 i 2), oguljena plastika na rucicama vrata (Megan 2),… Pročitaj više »

D_C

Hej Peki, izgleda da smo braca po autima 🙂 I ja sam jednom davno imao Renault 19. Kupio ga sa 170000km (pravih), prodao sa 235000km. Motor nikada nije otvaran, ni kod mene ni kod prvog vlasnika. Problemi sa sajlama (za rucnu, za kvacilo – auto je bio sa volanom na desnoj strani pa je bila mnogo duza sajla za kvacilo koja pravi neke krivine i predstavljala je boljku na tim vozilima, naravno, kao sto rekoh, samo u RHD verziji) i aktuatorima centralnog zakljucavanja u vratima. Vrlo pouzdano vozilo bez obzira sta kazu drugi, bez obzira na mozda ne najkvalitetniju plastiku… Pročitaj više »

TNT

Peki, za “korisničko iskustvo” su nekada najbitniji upravo oni delovi sa kojima je korisnik u svakodnevnom kontaktu. Na osnovu toga se stiče neka percepcija o vrednosti proizvoda, a često ljudi pomisle i “ako ne umeju ručicu da naprave, kakav li je tek motor”? Nisu kupci “iskusni vukovi” automobilskog novinarstva – mnogi ne znaju ni gde se motor nalazi… A “prodajni savetnici” su uvek raspoloženi da kupca ubede kako je npr. otkaz turbine izazvan lošim gorivom, neadekvatnom upotrebom, sunčevim pegama, korona virusom… A kad podvučeš crtu, baš fabriku briga šta ti misliš – bitnija je npr. plavušica kojoj sponzor finansira automobil… Pročitaj više »

Don

pa zato sam i rekao da napisu koji to dijelovi odlaze (po markama) itd..

J4ZZ3R

3008 je prosle godine, zapravo 2018. pobedio u Autoexpressovm Driver power ispitivanju zadovoljstva vlasnika i cak je u domenu pouzdanosti prosao sa „flying colours“. 2019 je bio u prvih 10. Ja na pouzdanost gledam kao onaj nas epidemiolog koji rece „za onog ko umre smrtnost je 100%“ 🙂 Maltene u svim istrazivanjima najbolje marke tipa Lexus, Porsche, Toyota, Honda… Su na nakih 90 do 94% proizvodnje bez problema u nekom periodu, a najgore su na nekih 80%+ tako da sa aspekta pojedinca sa Japancem ti je bitno da ne budes 1 od 10, a sa ostalima da ne budes medju… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Ceo život pričam isto. Da li će mi zahtevati 100 ili nijedan evro u prvih 150.000 km, apsolutno mi je svejedno. A to je neka razlika između najpouzdanijih i najnepouzdanijih. Isto se slažem i za teoriju verovatnoće. Onome kome se nesreća (ili sreća) dogodi, za njega je verovatnoća apsolutna kategorija. J4ZZ3R sve više me podsećaš na morona, po razmišljanju, tj ko da smo familija 🙂

moron

J4ZZ3R,
Da, baš tako, “za onog ko umre smrtnost je 100%”.
Lepši prikaz surove istine nisam pročitao, pri čemu je ona apsolutno primenjiva na „statistiku“ o kojoj govori ovaj tekst.

Renault Terminator

Obicna glupost… U mojoj porodici su bili i neki su jos uvijek,Renault 4,Renault 5,Renault Clio 2 ph1,Renault Clio 2 ph2,Renault Megane 1 ph1coupe,Renault VelSatis,Renault Twingo 2 ph1. A pored toga vozio sam skoro sve modele Renaulta. Nikada ni jedan me nije ostavio na putu ni mene ni moje.I to je tako evo skoro 30 godina.A pored puta u kvaru sam vidjao i Bmw i Mecke i Alfe,VW da ne govorim,Audije..A moj Renault koraca dalje.. Te statistike se obicno sranje.Ja tome nista ne vjerujem.Vjerujem samo svom licnom iskustvu iz prve ruke.Za mene je Renault par svjetlosnih godina ispred svih kada je… Pročitaj više »

TNT

Pouzdanost i kompleksnost ne idu zajedno. Što je nešto složenije, sastavljeno od više međusobno zavisnih sklopova i podsklopova, sa komilom senzora i kogičkoh ploča, veće su šanse da otkaže. Komponentaši su pod pritiskom da delovi koštaju što jeftinije; kupci traže maksimum performansi, luksuza i udobnosti i pouzdanost mora da trpi. Mašinski sklopovi su obično vrlo pouzdani, ali sa forsiranjem do krajnjih granica i tu se mogu javiti problemi.

Mogu da potpišem sve što je D_C napisao, uz osnovno pitanje – da li je pouzdanost najvažnija? U USA izgleda da jeste, u EU očigledno nije.

moron

Zato Dr. Marušić i ne propušta priliku da ponovi da „Manje je uvek više“ 🙂

don

Samo kad je vw u pitanju ne bi li ga odbranio od optužbi da ugrađuju petobrzinski mjenjače

moron

Sve znaš o našem vanrednom profesoru FPZ-a 🙂

BojanNeki

Pa sad reci da električni automobili nisu najpouzdaniji, kad već takvu logiku opisuješ.
Jer najmanje delova…

Don

a ne mozemo protiv cinjenica, a one kazu da su japanci uvijek ili gotovo uvijek na vrhu liste pouzdanosti, zatim korejci, pa onda oni koji placaju da budu u vrhu poput svapske trojke, koja mjesecno samo u Njemackoj ima 4 opoziva svaki. Struktura dijelova koji odlaze je razlicita, kod italijana se moze ocekivati da crkava elektronika ali i ona koja upravlja radom motora, sto je jeben kvar i ostavlja vas van ceste, ali kod svaba uglavnom odlaze ili mjenjaci ili dijelovi motora sto je takodje kapitalna stavka i kosta ko kajgana u onog Petra. Kod Francuza obicno je sve to… Pročitaj više »

Rikošet

Moj dobri komšija, dobričina rođeni, nekad tamo, par godina poslije rata prodao je neku očevinu i odmah kupio nov Moskvitch Aleko. S vana neka muljava boja, između bijele, plave i sive. Iz današnje perspektive odvratan miks. Pozadi kuka, crni plastični branici i crni retrovizori. Unutrašnjost kombinacija crne i kaki krem boje – opet užas. Foteljasta sjedišta, dvokraki volan, radio, ventilacija… Kupio ga je s puno entuzijazma i ljubavi… Danas kaže da je mogao još jednu kuću da napravi koliko je para dao da održi Aleka pokretnim, ali i da bi ga pored toga opet kupio bez razmišljanja? Pitam ja njega,… Pročitaj više »

don

http://proauto.ba/odrzavanje-polovnog-peugeota-208-1-2-vti-i-1-4-hdi-2012-2015/ Evo jednog primjerka, uzeh ga čisto primjera radi, i sad pogledajte (mada na sajtu ima i gorih modela.). A problem stvara i tehnički pregled, ko je gledao sat ovu nedjelju, vidio je kako je u Srbiji prošla kija, a kako je pala u češkoj,Sloveniji i njemačkoj na pregledu. Ovjes kod francuza je takodje rak rana, i tu bio očekivano najveći postotak kvarova, a onda znači da moram popravljati, a popravak ovdje puno košta i onda naravno ljudi j…u Mater francuzima . Naravno da ima pozitivnih slučajeva , ali članak nije o njima nego o konstataciji da su francuska vozila… Pročitaj više »

D_C

1. Statisticki vrlo verovatno, medjutim iskustvo ljudi na ovom forumu (i sire) koji su ih vozili ili voze, govori potpuno drugacije. Evo, Peki, moron i ja, ljudi s kojima komuniciras vec ko zna koliko godina ti kazemo da to uopste nije tako kako se predstavlja. Neces da nam verujes ? Tvoje pravo, ne moras.
2. Kome je i koliko bitna ta statisticka razlika? Osim tebi i tamo gde se auto kupuje da prelazi 100,000km godisnje. Meni prvom ne.

moron

Don Neću o „statistici“, ali, na onom linku, cene održavanja koje su navedene za pežo, rekao bih da deo toga nije konzistentan, nepotpun je, a i protivrečan je. Pa i netačan (mislim). Primera radi, za 308 1,6 HDI piše u tekstu da cena „osnovnog servisa“ iznosi 78 KM, dok za 208 1,4 HDI piše 345 KM. U prvom slučaju se verovatno misli samo na ulje ( piše 5 litara ulja, a taj motor ima „kapacitet“ 3,8 litara ) i filter ulja, a u drugom slučaju se verovatno misli i na sve ostale filtere. Ali, to ne piše. I čovek treba… Pročitaj više »

D_C

Ma moron, covece, nemas ti pojma, bez obzira sto si vozio/vozis Peugeot. Samo neces da priznas da si ispao budala kada si ga kupio. Svi znamo da se francuski auto raspadne jos na putu od salona do kuce. Dok stignes – drzis samo volan kao u crtanom filmu. Jel tako Don?

moron

D_C Možda su moja pozitivna iskustva sa dva pežoa, tokom 16 godina, samo veoma retki izuzeci, koji potvrdjuju „pravilo“, da je to najveći đubar auto industrije … Ali, posmatrano (hipotetički) iz moje perspektive, deluje mi mnogo bolje da je tako ispalo, nego da sam vozio neko vozilo koje je statistički br 1 po pouzdanosti, a na kome bi meni, kao izuzetku, recimo, „crkao motor“. Ni taj izuzetak, naravno, saglasno zakonu velikih brojeva ne bi ugrozio to statistički prvo mesto. Ali, za mene bi to (hipotetički) bilo „katastrofa“. Elem, „saberi-oduzmi“, šta mi znači ta „opšta“ statistika. Ja imam/vodim moju „ličnu“ statistiku… Pročitaj više »

don

Sta si se nakacio na mene? Je li članak pisao neki francuz ili ja? Jel statistika kvarova , prikupljena od stanica za tehnički pregled vjerovatno, takva kakva jeste ili sam ju ja izmislio? Jesu li ti rezultati po francuze porazni pa sami kažu iz očaja u nemogućnosti da se odbrane , da su im auta nepouzdana pa sta, ili sa ja pisao? Ako ti se ne sviđa, obrati se institucijama , tuv itd i navedi da ti, Peki i moron imate tj nemate niti jedan kvar i da lažu… Ja sam ti pokazao stranicu, gdje je covjek obradio polovna auta… Pročitaj više »