1. Home
  2. Vesti
  3. Chrylser isporučio trimilioniti Ram pikap sa dizel motorom
Chrylser isporučio trimilioniti Ram pikap sa dizel motorom
0

Chrylser isporučio trimilioniti Ram pikap sa dizel motorom

162
0
Podelite sa prijateljima:

Fiat-Chrysler korporacija se ne može pohvaliti sa mnogo uspešnih divizija pa ni modela u današnje vreme, ali je marka Ram ipak izuzetak. Popularna komercijalna divizija je jedna od najprofitabilnijih za italijansko-američko partnerstvo zajedno sa brendom Jeep, a ovih dana je proslavila još jedan jubilej. Naime, isporučen je 3.000.000-ti Ram pikap sa dizel agregatom koji potpisuje američki Cummins.


Uspeh Forda i Chevroleta sa dizel motorima u većim primercima pikap kamioneta tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka je zatekao Chrysler na spavanju. Ljubitelji ovog brenda su morali da čekaju sve do 1988. godine pre nego što je prvi Ram s dizel motorom debitovao.

On je bio dostupan samo u 2500 (dva točka pozadi) i 3500 (četiri točka pozadi) verzijama, a razvio ga je čuveni proizvođač radnih mašina i dizel agregata Cummins. Reč je linijskom šestaku zapremine 5,9 litara koji je razvijao 160 konjskih snaga i 542 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Partnerstvo traje do današnjeg dana, a dok je I6 konfiguracija ostala identična, zapremina je povećana na 6,7 litara 1996. godine. Ram je takođe bio prvi koji je prešao magičnu cifru koja reflektuje maksimalan obrtni moment od 1.000 lb ft (1.356 Nm) uz 400 „konja“, a ovaj rekord je ipak nadmašio Ford pre nekoliko meseci, o čemu smo vas takođe izvestili.


Jubilarni tromilioniti model je luksuzna Longhorn verzija sa četvoro vrata i sa četiri točka pozadi, a kada se zna da je Cummins dizel opcija od čak 11.795 američkih dolara verovatno niko nije iznenađen što takav pikap košta preko 75.000 dolara.

U takvim uslovima Ram je izuzetno profitibilan za Fiat-Chrysler korporaciju, pa proizvođača sigurno raduje što je uspeo da prestigne Chevrolet Silverado i probije se na drugo mesto po prodaji na domaćem tržištu.

U prvih devet meseci je isporučeno 461.115 primeraka, što predstavlja rast realizacije od 23% u poređenju sa istim periodom protekle godine. Ram kontroliše odličnih 26% tržišta „dizelaša“. Nadmašiti Ford će već biti teži posao pošto je rival u istom periodu privukao 662.574 kupca (iako se dizajn nije značajnije menjao još od 2015. godine) uz kontrolu od čak 48% tržišta „dizelaša“ …

AutoRepublika

(162)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments