1. Home
  2. Vesti
  3. Renault i PSA u plusu uprkos opštem padu tražnje u Evropi
Renault i PSA u plusu uprkos opštem padu tražnje u Evropi
0

Renault i PSA u plusu uprkos opštem padu tražnje u Evropi

180
0
Podelite sa prijateljima:

Evropsko tržište novih automobila je zabeležilo pad od 0,4% u aprilu, što je osmi mesec u nizu koji karakterišu rezultati sa negativnim predznakom. Uprkos takvim opštim trendovima, francuski proizvođači su uspeli da ostanu u zoni pozitivnih brojki, zaključuje se iz juče objavljenih statističkih podataka.

Marke koje posluju unutar PSA grupacije (Peugeot, Citroen, DS, Opel, Vauxhall) su zabeležile rast tražnje od 1,5% na teritoriji Evropske unije tokom prošlog meseca. S druge strane Renaultovi brendovi (Dacia, Alpine, Lada kao i osnovna marka) ostvarili su još bolji rezultat, odnosno veću prodaju za 1,8%. Ove podatke je javnosti servirala Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Ukupan broj prodatih novih vozila tokom aprila je iznosio 1.304 miliona primeraka, što je za 5.000 jedinica manji broj isporuka u odnosu na lanjsku realizaciju u Evropi. Tražnja je pokazala neravnomeran trend, pa je tako ona za 4,6% porasla u zemljama središnje Evrope, dok je u ostatku kontinenta bila u minusu.

Dobar rezultat su zabeležile i sledeće države: Španija (+ 2,6%), Italija (+1,5%) i Francuska (+0,4%). Naauprot njima stoje: Velika Britanija (-4,1%) i Nemačka (-1,1%) kao dva najznačajnija evropska tržišta.

U prva četiri meseca ove godine, pad prodaje se meri sa 2,6%, što znači da je isporučeno 5,3 miliona novih četvorotočkaša. Za taj period je karakterističan pad tražnje u Nemačkoj (-0,2%) i Francuskoj (-0,4%), Italiji (-4,6%), Španiji (-4,5%) i Velikoj Britaniji (-2,7%).

Jedno od četiri isporučena vozila na teritoriji Evropske unije je nosilo oznake nemačkog Volkswagena, čime se nastavila dominacija ovog proizvođača. Ipak, i ta marka je doživela pad prodaje od 3,7% u aprilu, a 3% od početka godine. Najveći pad unutar Volkswagen grupe se odnosio baš na matičnu marku (-7,2%), dok je Audi takođe prošao loše, ali uz pad od 5,4%, ipak nešto bolje. Škoda je tokom aprila bila u plusu, i to 1,4%). Ostali rezultati iz portfolia marki iz sastava VW konglomerata su: Seat (+2,9%) i Porsche (+4,5%).

AutoRepublika

(180)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments