1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Peugeot 106 Electric
Zanimljivost dana: Peugeot 106 Electric

Zanimljivost dana: Peugeot 106 Electric

797
0
Podelite sa prijateljima:

Verovali ili ne koreni elektrifikacije Peugeota sežu do prošlog veka i čuvenog modela 106. 

Zašto je baš tada francuska marka odlučila da plasira električni model ostaje pomalo misterija, ali očigledno da su verovali da je vreme za „zelene“ automobile. Imao je tada Peugeot velike planove za 106 Electric. Smatrali su da će godišnje prodavati između petnaest i dvadeset hiljada primeraka.

Ipak, stvari su pošle malo drugačijim tokom, pa je tako Peugeot prodao od 1995. do 2003. godine ukupno 6.400 jedinica ovog električnog modela.

To ne menja činjenicu da je 106 Electric bio jedan od električnih mališana koji su prvi „probijali led“ u Evropi. Tada je raspolagao sa 27 ks i 127 Nm. Performanse su naravno bile u drugom planu, vodilo se računa o ekologiji i džepu vozača.

Peugeotov električni heč imao je autonomiju kretanja od čitavih 100 km, a koristio je sada zastarele nikl-kadmijumske baterije. Punjenje se vršilo preko najobičnije kućne utičnice i potpuno prazna baterija mogla se napuniti za 6h.

Šesnaest godina kasnije nakon što je poslednji Peugeot 106 Electric sišao sa proizvodnih traka francuska marka predstavila je svoje električno izdanje modela 208. Ovaj automobil učinio je sve što njegov predak nije uspeo, i čini se da mu se smeši svetla budućnost.

AutoRepublika 

(797)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments