1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo 155 GTA Stradale
Zanimljivost dana: Alfa Romeo 155 GTA Stradale

Zanimljivost dana: Alfa Romeo 155 GTA Stradale

1.85K
2
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo 155 je jedan od najuspešnijih trkačkih proizvoda sa titulama u raznim šampionatima turističkih automobila. Spomenućemo titule u Italiji, Nemačkoj, Španiji i Britaniji po čemu je 155 jedan od retkih modela kojima je takav podvig pošao za rukom.

Pre nego što je debitovao naslednik u vidu modela 156, italijanski proizvođač vozila je želeo da unovči popularnost i predstavi serijski model koji bi parirao rivalima kao što su BMW M3 i Mercedes 190E 2.5-16 Cosworth Evo.

Posao razvoja prototipa je dodeljen Abarthovom inženjeru Serđiju Limoneu, a on je GTA Stradale zasnovao na već postojećoj verziji 155 koja je nosila Q4 oznaku. Q4 je već delio većinu mehanike sa Deltom Integrale, a u čast spomenutog šampiona GTA Stradale je dobio veće branike, šira krila i viši zadnji spoiler.

Kompletno vešanje je pozajmljeno sa Delta Integrale Evoluzione II dok su enterijer odlikovala kožna sedišta i crna koža. U čemu je onda bio problem?

Pa Abarth, koji bi bio zadužen za proizvodnju, je želeo 2,0-litarski turbo motor sa oko 190 konjskih snaga iz Lancije (koji je ubačen u prototip) dok je Fiat smatrao da tako prestižan automobil mora da ima minimalno V6. To bi povećalo cene u velikoj meri pa su Italijani odlučili da ugase projekat.

Jedini proizvoedeni prototip (koji je ujedno imao i pogon na sva četiri točka) je stajao četiri godine u Abarthovoj fabrici i sa vremena na vreme bi bio korišćen kao bolničko vozilo na raznim događajima. Tek 1998. godine je nekako završio kod privatnog kupca u Nemačkoj, koji je uspeo da ga registruje i da pređe oko 40.000 kilometara za godinu dana pre nego što ga je prodao novom kupcu u Italiji.

Od tada GTA Stradale je osvežen, a uskoro će se naći u prodaji. Očekuje se da bi mogao da dostigne cifru do 200.000 evra.

Zoran Tomasović

(1850)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

155-ica mi je dugo bila veliki san. Želeo sam „barem“ da bude 2,0 twin spark … Posle sam malo snizio kriterijum, sve do 1,6 TS. Ali, „nije pomoglo „:)

Balkanboj

Ja sam se razmišljao za alfettu gtv… I dalje bih taj automobil tako rado vozio. Imao.