1. Home
  2. Industrija
  3. Blagi pad prodaje automobila u Nemačkoj
Blagi pad prodaje automobila u Nemačkoj
1

Blagi pad prodaje automobila u Nemačkoj

175
1
Podelite sa prijateljima:

Na nemačkom tržištu novih automobila u avgustu ubeležen je blagi pad prodaje od 1% u odnosu na rezultate ostvarene protekle godine. 

Ukupan broj prodatih automobila u avgustu je iznosio 313.748. Modeli koji koriste dizel gorivo indeksirali su pad prodaje od 8,2% i sada drže 30,2% udela na tržištu. Benzinci su takođe u padu, ali malim od 2% i dominiraju na tržištu sa 61,4% učešća. S druge strane, električni automobili imaju frapantan rast prodaje od čak 104%, ali i dalje imaju mali udeo na tržištu – svega 1,6%.

Nekoliko brendova ubeležilo je u avgustu u Nemačkoj odlične rezultate. Na čelu kolone pobednika je Smart sa rastom prodaje od 52%, slede Lexus 32% i Ford sa 28%. Avgust je bio blagorodan i za: Mercedes (+22%), Daciju i Hyundai (+21%), potom Peugeot (18%), Škoda (14%), a veoma dobar rezultat imali su i Mini i Citroen sa 12% uvećanjem prodaje u odnosu na 2018. godinu.

Boljom prodajom nego lane mogu su pohvaliti i Porsche (+7,3%), Seat (+5,9%) i Opel (1,5%).

Avgust nije bio dobar za svakoga. Alfa Romeo je ostvario ogroman pad prodaje od čak 45%, u stopu ga prati Nissan koji je u minusu 43%, a treće mesto na ovoj omraženoj listi drži Mitsubishi (-30%).

Nisu prošlog meseca cvetale ruže ni domaćim nemačkim brendovima: Volkswagenu (-17%), Audiju (-11%) i BMW-u (-3%).

Uprkos lošijoj prodaji u avgustu, na nemačkom tržištu je u prvih osam meseci ove godine prodato za 0,9% više vozila nego što je to bilo prošle godine za isti period. Zaključno sa avgustom u Nemačkoj je isporučeno 2,49 miliona automobila.

AutoRepublika 

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kako su vozila sa značkom VW i Audi toliko potonula, a sa značkom Škoda za isti period toliko skočila? Ko je tu „lud“ u Nemačkoj ?