1. Home
  2. Vesti
  3. Benzingejt: Volkswagen se složio da isplati stotinak miliona dolara odštete
Benzingejt: Volkswagen se složio da isplati stotinak miliona dolara odštete
1

Benzingejt: Volkswagen se složio da isplati stotinak miliona dolara odštete

374
1
Podelite sa prijateljima:

Samo se čeka da Volkswagen iznađe način da ugljen-dioksid počnu da prilikom rada emituju i električna vozila…

Visoka potrošnja donosi patnju prirodnom okruženju ali i finansijkim potencijalima vozača takvog automobila. Evo, sada i malo delikatnijeg primera koji pokazuje kakvu štetu proizvođaču može da donese prekomerna potrošnja. Naravno, preko-merna se odnosi na stvarnu potrošnju „preko“ deklarisane.

Naime, nemački gigant je postigao dogovor sa predstavnicima vlasnika vozila u Americi, marki Audi, Bentley, Porsche i Volkswagen, ali i sa Agencijom za zaštitu prirode (EPA) prema čijim odredbama će proizvođač biti prinuđen da zbog prekomerne potrošnje isplati odštetu u iznosu od oko 96,5 miliona dolara.

Naravno, pre toga je nužno da američki sud verifikuje zakonitost dogovora koji se odnosi na ukupno 98.000 vozila kod kojih je korigovan podatak o energetskoj efikasnosti. Saslušanje povodom ovog sporazuma, pred američkim sudijom Čarlsom Brejerom, je zakazano za 13. septembar u američkom San Francisku.

Vlasnici vozila za koje je deklarisana lažno niska potrošnja goriva će, prema očekivanju, dobiti kompanzaciju u iznosu od 5,4 do 24,3 američka dolara za svaki mesec držanja konkretnog automobila pod kontrolom (nevažno da li je u pitanju vlasnički odnos ili lizing aranžman).

Volkswagen se suočava sa još jednom pravnom implikacijom koja preti i nekim izvršnim rukovodiocima kompanije da završe kao osuđeni u procesima iniciranim navodnim krivičnim delima, a ovde se ne radi o poznatom dizel skandalu, već su u pitanju nedela vezana za benzinske jedinice.

Bilo kako bilo, EPA je naredila da se isprave podaci vezani za potrošnju goriva oko 98 hiljada vozila s bedževima neke od pomenutih nemačkih marki, a ti automobili su proizvedeni između 2013. i 2017. godine. Novi podaci će ilustrovati višu (realniju) potrošnju goriva.

AutoRepublika

(374)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da li je moguće da su lažirali deklaracije o potrošnji? Ne liči mi na njih.