1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis će u Srbiji proizvoditi električne automobile!
Stellantis će u Srbiji proizvoditi električne automobile!
29

Stellantis će u Srbiji proizvoditi električne automobile!

2.25K
29
Podelite sa prijateljima:

Sada je i zvanično – fabrika u Kragujevcu ima osiguranu budućnost! 

Nakon održanog sastanka prvog čoveka Stellantisa – Karlosa Tavareša sa državnim vrhom Srbije potpisan je novi ugovor sa ovom kompanijom. Na taj način nastavlja se proizvodnja automobila u Šumadiji, a novi model će iz kragujevačkog pogona početi da izlazi već 2024. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da se radi o električnom automobilu za srednju klasu, što je vrlo širok pojam i u ovom trenutku nije moguće zaključiti o kom vozilu se govori. Šta više, teško je kazati i čiju će značku nositi taj budući EV koji će se montirati u našoj zemlji, jer Stellantis pod svojim kišobranom ima veliku količinu brendova.

Od Vučića su stigle i novosti u vezi sa elektrifikacijom domaćeg voznog parka. „Moramo da razmišljamo o ceni električne energije, da imamo jeftinu, odnosno od drugih jeftiniju struju, a da bismo to postigli moramo da imamo više obnovljive energije, da krenemo u izgradnju reverzibilnih elektrana. Mnogo posla i stvari je pred nama. Moramo da se promenimo da bismo u potpunosti bili spremni, jer 2035. neće postojati nikakva druga vozila od električnih. Do 2030. zadržaćemo klasične motore, posle toga imaćemo samo električne motore“, rekao je predsednik Republike Srbije.

Vučić je dodao da je ukupna vrednost investicije 190 miliona evra, te da će naša državi uložiti 48 miliona evropskih novčanica. On je naveo da će se u fabriku dovesti nove mašine i da sledi tranzicioni period kako bi se pripremili za proizvodnju električnih automobila.

Sa druge strane, Karlos Tavareš, izvršni direktor Stellantisa, istakao je da je zadovoljan zbog potpisivanja novog ugovora i da je srećan što će fabrika u Srbiji nastaviti sa radom. „Ovo je veoma važan trenutak. Ovaj ugovor je prekretnica i možete da verujete Stellantisu. Mi ćemo uraditi svoj deo posla i uvereni smo da će i Srbija uraditi svoj deo“, rekao je Tavareš.

Šta će se tačno proizvoditi u Srbiji?

Ono što je za ljubitelje automobilizma najbitnija informacija – šta će dolaziti iz Kragujevca ostalo je misterija. Italijanski stručni mediji veruju da bi to trebalo da bude Fiatov električni hečbek, odnosno nekakav naslednik Punta. Takođe, piše se i da bi iz Šumadije nakon toga mogli dolaziti automobili sa drugim značkama, a u bliskom srodstvu sa pomenutim hečom.

Tako se govori o potencijalnom modelu Peugeota, ali i Chryslera?! Pomalo čudno što se američka marka nekako stavlja u priču, ali u ovom trenutku potpuno je nejasno šta će Stellantis proizvoditi u Srbiji.

Ono što je sasvim izvesno je da će Fiat 500L uskoro otići u penziju, najverovatnije iduće godine, kako bi se kragujevačka fabrika transformisala i pripremila za proizvodnju električnih vozila.

AutoRepublika 

(2252)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

29 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

dobra vest i za radnike i za privredu srbije
ali ko je od nas spreman dati 30-40 k € za el. vozilo u nivou punta
dakle biće samo export EU & USA

moron

Ako u ponudi ne bude i neki hibrid (a ako ne grešim, FCA nema trenutno u ponudi HEV, već samo MHEV i PHEV ), slaba vajda od ovoga za kupce u Srbiji.
Jer, EV će relativno dosta da košta (npr, u SLO električni Fiat 500 startuje sa nešto preko 30 hiljada, ne računajući subvencije ) i malo kupaca u Srbiji bi to sebi moglo da priušti.
Sa druge strane, u SLO Tipo sa novim 1,5 MHEV DCT-7 startuje sa 8.500 nižom cenom od baznog električnog fiata 500.

BB

Čim sam saznao da Nidec ulaže u fabriku motora, odmah sma znao dnaće Kragujevac biti „dildograd“ 😉

J4ZZ3R

Mislim da je bolje da radnike obučimo kako da seju beli luk (95% lokalne potrošnje se uvozi iz Kine) i slične kulture, da Srbija bude zemlja zdrave hrane, čiste vode i vazduha, seoskog i gastro turizma, a već će se neko naći za šrafciger industriju …
Što se mene tiče zabranio bih sve subvencije

TheStig

Srbija ovim nista ne dobija. Postaje ovim daljni poligon za okupaciju i ucjene od zapada pfeko zapadnih konglomerata. Ionako će jako malo dio stanovnika imati novac da kupi kakav god el automobil se bude proizvodio u Srbiji. Stellantos došao da plati radnika 600 eur i da proda dildo zapadu sa marzom 100 odsto. Slazem se sa tobom da je bolje da ulazemo u poljoprivredu te da tu istu hranu prodajemo Zapadu jer oni svoje zemlje nemaju, niti ce imati hrane. Umjesto da drugi zavise od nas, mi cemo zavisiti od drugih na svojoj zemlji.

BB

Ako hoćeš da razvijaš poljoprivredu možeš to popodne da radiš u drvorištu iza kuće… Ovim Srbija mnogo dobija! Ne možeš imati kvalitetan kadar ni mašinskog ni elektro inžinjera, niti bilo koji drugi profil, dok nemaš probleme koje treba da rješavaju. Misliš da će italijan uključiti robota i da će sam raditi, a gedža da dodaje dijelove? Neće… Gdje god je tehnika potreban je neko na lokalnom nivou da razumije tehniku i da je drži u pogonu. Prije 15 minuta sam se vratio iz firme gdje sam isporučio jedan servo regulaotr, uređaj koji služi za pogon visokoprecizne mašine i pričao sa… Pročitaj više »

TheStig

Sve je to tacno sto ti kazes ali ne razumijes Bebe ekonomsku stranu toga da se time privatizuje drzava. U svakoj oblasti industrije imas jednu, dvije ili tri korporacije svjetske koje dolaze najvise tu iz razloga jeftine radne snage. I posle nakon sto se ti inzinjeri obuče oni odoše dalje na zapad. Krajnji rezultat bude odliv mozgova. Industrija se razvija postepeno. Mi proizvodnju ovakve vrste maltene nemamo i sad odjednom bum Stellantis. A mnoge komponente se nece proizvoditi u Srbiji vec ce se uvoziti i sklapati ovdje. Pravi posao je da imas citav lanac dobavljackih elemenata i sklopova i time… Pročitaj više »

BB

Пошто ме не разумијеш, да пробам на ћирилици… 😉 Сјећам се једног предавања на постдипломским студијама професора Љубише Адамовића гдје је он износио своја сјећања кад је он био млад и студирао у Лондону… Сјећа се професорице која је била цијењена као лијево оријентисана, а с обзиром да је он и још пар студената долазили из СФРЈ, била им је посебно симатична. Питање је за њу било: Има ли шта горе него да вас неко експлоатише? Одговор од „црвене“ професорице их је прилично изненадио: Најгоре је кад нико нема интерес да вас експлоатише!!! Да се вратимо на инжињере, ако инжињер… Pročitaj više »

TheStig

Бебе 🤣Написао докторску дисертацију 😅Види доле шта је Матија написао. Друго, теорија ти има фундаменталну „фулу“. Кина има интензивност људског капитала у производњи (имају бројну популацију). Србија то нема. И кад обучени инжињери буду одлазили треба доста времена да се нови обуче а ти млади људи који оду узрокуку за нас ненадокнадив губитак и по нас највећи (даље пада наталитет). Кинези су размјенили радну снагу за технологију па сад од исте технологије имају своје корпорације најјаче на свијету. Чију смо ми технологију узели и шта своје од тога производимо?

TheStig

Друга ствар, ми треба да производимо оне производе за које имамо услове и у којима имамо компаративну предност. Шта фали идеји о земљи пољопривредника?Али то не може. А знаш ли зашто не може?Јер дјеца умјесто у школи бораве мна TikToku.Опет западни олош. Имају сваки облик контроле подсвијести. Немамо ни најмању способност одлучивања о властитој судбини. Западни свијет је у рукама Америке. Чак је и Renault морао да се повинује одлуци да одступи из Русије након што је првобитно објавио да наставља пословање у Русији.

BB

Добро, убиједио си ме, мотику у руке а у гепеку од Кие, чизме, рукавице, неколико врећа ђубрива. Колику приколицу може Киа да повуче?

TheStig

Ne znam koliki joj je vučni kapacitet, ali može stati bar 30 motika što osigurava dobar prinos pa nećemo samo imati prostu reprodukciju već i za prodati. Eto već smo dobri 🤣Nije meni cilj da se nas dvojica ubjeđujemo. Uostalom za 10 godina ćemo vidjeti kakav je efekat imao ovakav potez. Da EU nama nudi priliku za slobodarsku međunarodnu ekonomsku politiku ja ne bih imao ništa protiv ali ono što nam se nudi je samo slijepa poslušnost kroz primjenu „meke“ američke sile nad nama. Evo vam u 2 minute ono što se nama nudi i šta ćemo mi dočekati. https://youtu.be/TubUf-5yKwc… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Tako je, s obzirom koliko se Dacia vozi, očito je da bijeli luk iz Kine ne funkcionira kad je gmo.🤭😁

DUDE

Losa vest je da ce taj novi model biti tesko dostupan lokalnom trzistu, zbog visoke cene (preko 25000eur).
Dobra vest je da ce se izvoziti skup model, koji ce igrati ozbiljniju ulogu u BDP Srbije.
Sve u svemu – neka prave sta zele, samo da radnici rade i da ne idu na godisnji odmor 10 meseci godisnje.

moron

Neće se izvoziti „skup model“.
Automobile će da proizvodi FCA Srbija d.o.o. Kragujevac (to je mešovita firma, sa 2/3 udela FCA ITALY S.P.A. i 1/3 udela Republika Srbija.
Ali, sve proizvedene automobile će fabrika da prodaje po nekoj mizernoj ceni „nekom kupcu“, recimo iz Italije, a „taj“ će dalje to skupo da prodaje i uzima sav kajmak.
Baš zato „naša“ FCA Srbija d.o.o. i do sada nije ostvarivala neku značajnu dobit. Niti se Srbija ( kao vlasnik sa 1/3 ) ovajdila o neku dobit.
I to će tako i ubuduće da se nastavi.

BB

Opet transferna cijena od „đubra“ i „skupljeg modela“ će da bude različita, tj. veća… A ako se potrefi popularan model, a C segment bi to trebao biti, pa još u 4-5 brendova, tu će se praviti bar 200.000 komada dakle biće izvoza (dorpinosa BDP-u) bar 10-12 puta više nego do sada sa „đubrom“.

moron

Bilo je veoma davno dosta pesimističkih tekstova o tome sa kolikom vrednošću FCAS opterećuje uvozom, a sa kolikom doprinosi izvozom.
Zbog više faktora kod 500L je tu bila baš slaba vajda.
Verujem da kod novog modela tu ima predispozicija za bolji saldo, ali, biće tu i dalje velika muvačina ( i šteta za Srbiju) sa niskom izvoznom cenom vozila najpre u Italiju.

BB

Онда транспрарент и на трг, протести ће нам донијети толико потребну демократију (далеко јој лијепа кућа)…
До јутрос је била кукњава како нема модела који ће се радити у Србији, а сада одједном толика негативна енергија када се сазнало да се траба радити нешто (најпопуларнија класа). Ко би вам угодио…

Iznogud Časni

Vratimo komunizam i Tita iz mrtvih !

moron

Kada imaš neki ugovor „o stranom ulaganju“, a ugovor je u komercijanim elementima „tajan“ ( što je slučaj i sa ugovorom o osnivanju FAS-a) , kako „javnost“ može da zna šta su tu čije obaveze ( pa i obaveze države kao domaćeg ulagača) ili kako bilo koji nezavisan i nepristrasan ekonomski stručnjak može da proceni ili utvrdi ekonomske efekte takvog ugovora i „stranog ulaganja“ ? Ne mislim na ekonomske efekte na ime provizija koje idu u privatne džepove ( u ugovoru svakako ništa ne piše o „ulaganjima“ pod tim nazivom ), već na efekte na našu državu kao domaćeg ulagača… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Sa djubrom? Oli je dildo grad proizvodio x5?

Iznogud Časni

Zna se ko su majstori svih zajeba, smiješno bilo očekivati da nas Srbi zajebu. Naravno da će sva lova u Italiju, a marvi mrvice. Šta se čudi?? Uostalom, tako je kod svakog stranog kapitala. To je kapitalizam.

Bungi

Hvala Bogu dragom! Neka više proizvode bilo šta, makar i veš mašine.

Matija

Ovo sto cu sada reci nema veze sa „Autorepublikom“, na protiv hvala vam za ovu informaciju, veoma je vazna! Informacija da ce Stelantis u Srbiji da proizvodi e-automobile lici mi na govno koje je neko poprskao parfemom i pokrio sarenim papirom da bi zamaskirao sta je ispod! Objasnjenje: 1. Sasvim je moguce da ce Stelantis nesto da proizvodi u Srbiji ali je vrlo verovatno da ce Zastava i dalje biti sporedni kolosek gde ce da se rade neatraktivni modeli, sa slabom prodajom. Posto Zastava i Srbija nemaju nikakvog udela u zaradi Stelantisa, radi se iskljucivo o zaposlenosti nasih radnika. Do… Pročitaj više »

Matija

Da dopunim svoj komentar, to sto sam rekao jos nije sve:

3. Svaka investicija koja dolazi iz EU bice kad-tad instrument pritiska na politiku Srbije da se odrekne svog kursa neutralnosti! Da li cemo za parce hleba da prodamo sebe? Investitori sa dalekog istoka ne bi imali nikakvog interesa da sa Srbijom igraju neke politicke igre! Oni su u Evropi zbog zarade.

TheStig

Gotovo je sad. Ko se s đavolom pod ruke uhvatio nema izlaza iz kola. Ja bih suv hljeb jeo ali nikad sa EU niti sa bilo kim drugim sarađivao ne bih. Sve zemlje koje su učestvovale u bombardovanju SR Jugoslavije njihove ambasade bih zatvorio. To nisu ljudi, niti su živa bića nego žohari obični.

TheStig

Evo kazu na dnevniku da ce se u Kragujevcu proizvoditi dildo Panda 😁Moron na aparatima😂

M M

Šta god da se proizvodi u Kragijevcu u „Zastavi“, iz tog Stelantis programa je bolje od Fiat 500L. Mene je nešto baš mučno u stomaku od 500L, i to od početka bilo . Nekako me bilo sramota da takvo vozilo izađe iz Sbije i da na njemu piše Made in Serbia. Nikad me nije bilo sramota od Juga i Stojadina, ma kako loši bili….Njegov 500L spoljašnji izgled je ravan zajebanciji, mada vreme leči sve i kako vreme prolazi sve manje smeta oku. I taj izgled, baš nekako podseča na opštu zajebanciju od Srbije, na ovako neozbiljnu formu. A unutrašnjost 500L… Pročitaj više »

Matija

Sav profit ide vlasniku, u Srbiji ostaju samo plate radnika. Ali tako treba da bude – onaj koji investira i organizuje njemu ide zarada. Inace nema racuna. Zbog toga je Tito nekada kupovao kompletne fabrike da bi smo mi bili gazde u svojoj kuci a ne stranci! Njegova ideja bila je genijalna ali za njenu pravu realizaciju potrebno je mnogo pametnih i iskusnih glava koje mi nismo imali. Bio je to suvise brz proces sazrevanja za nas seljacki mentalitet. Primer Zastave – kada je 50-tih godina kupljena licenca Fice sa kompletnom fabrikom, bio je to tada moderan auto. Sto god… Pročitaj više »