1. Home
  2. Vesti
  3. Kvantitativno Impresivan američki vozni park je u proseku 12 godina star
Kvantitativno Impresivan američki vozni park je u proseku 12 godina star
2

Kvantitativno Impresivan američki vozni park je u proseku 12 godina star

303
2
Podelite sa prijateljima:

Američko tržište je drugo najveće na svetu i zaostaje jedino za Kinom. Ali jedna kategorija gde su „Jenkiji“ još uvek apsolutni šampioni je ona koja meri broj vozila na ulicama. Njih je na američkom asfaltu trenutno čak 278 miliona što je zadivljujuće kada se zna da prema poslednjem popisu „preko bare“ živi oko 327 miliona stanovnika.

Do ovog podatka je došao Institut za bezbednost na autoputevima, ali je takođe zaključio da su automobili stariji nego ikada pre i da prosek trenutno iznosi 11,8 godina. Radi poređenja, prošle godine prosek je bio nešto manji sa cifrom od 11,7 godina.

Direktor spomenutog instituta Mark Seng kaže da razlog leži u podatku da je pozudanost napredovala zahvaljujući modernijoj tehnologiji, ali su istovremeno i cene skočile što dodatno inspiriše kupce da duže zadržavaju svoje ljubimce. Zanimljivo je da prvi vlasnici uglavnom menjaju automobile kada ih otplate pet godina kasnije, ali naredni kupci ih duže zadržavaju u svom posedu.

Broj vozila na putevima je takođe značajno skočio. Spomenuta cifra od 278 miliona je za 5,9 miliona viša nego godinu dana ranije, što je rast od 2,2%. To je ujedno drugi najveći godišnjinji rast i ispred se našla samo 2016. godina (rast od 2,3%).

I tu veliku ulogu igra veća pouzdanost četverotočkaša, a eksperti nagađaju da će broj vozila starijih od 16 godina skočiti za 22% u narednih pet godina kada će ih biti 84 miliona na ulicama. Radi poređenja, tokom 2002. godine je bilo „samo“ 35 miliona takvih proizvoda na putevima.

Američke savezne države sa velikom stopom snega, prema očekivanju, imaju i največe učešće najmlađih proizvoda na četiri točka. Na vrhu liste se nalazi Vermont gde je prosek „samo“ 9,9 godina dok samo dno zauzima Montana gde je prosek za 6,7 godina viši.

Na naslovnoj fotografiji se nalazi višedecenijski prodajni lider u Americi Ford F-150, a godina njegove proizvodnje je 2007., što znači da je on, kao 12 godina star primerak, najbolji reprezent onog što se sreće na drumovima ekonomski najsnažnije zemlje na svetu.

AutoRepublika

(303)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Imao sam F-150 bas kao na slici. Ista boja, kabina, nivo opreme, itd.

moron

Još sam bolji od amerikanjskog proseka… Ima pravo Predsednik kada kaže da se u Srbiji odlično živi… Najbolje u novijoj istoriji …