1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche ne namerava da odustane od atmosferskih motora i manuelnih menjača
Porsche ne namerava da odustane od atmosferskih motora i manuelnih menjača
0

Porsche ne namerava da odustane od atmosferskih motora i manuelnih menjača

401
0
Podelite sa prijateljima:

Biće s nama bar još jednu deceniju.

Kada govorimo o budućnosti automobila, sve se uglavnom svodi na dve stvari: autonomnu vožnju i električni pogon. Prognoze su mračne kada je reč o motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Ipak, „prelazni period“ donosi smanjenje radne zapremine i uvođenje turbopunjača, da bi se s manje potrošenog goriva prešlo više kilometara.

Porsche, međutim, nije spreman da se u potpunosti odrekne benzinskih agregata, pa čak ni atmosferskih, a ni manuelnih menjača.

Andreas Projninger, šef Porsche GT divizije, dao je izjavu prilikom lansiranja druge generacije Porschea 718 Cayman GT4, konstatovavši da je odustajanje proizvođača od atmosferskih motora i manuelnih menjača, greška. Što se Porschea tiče, polovina GT modela poseduje manuelnu transmisiju. Međutim, to nije slučaj s većinom „mejnstrim“ marki, a ruku na srce, Porsche je u jedinstvenoj poziciji kao proizvođač performantnih automobila.

Projninger je osvojio srca automobilskih entuzijasta intervjuom u kojem je rekao da automobili mogu biti nešto više od pukih prevoznih sredstava. On je dodao da četvorotočkaši donose zadovoljstvo, stavljaju osmeh na lice, što je na kraju krajeva zdravo. Projningerovi komentari dolaze uporedo s radovanjem ljubitelja Caymana GT4, koji se i dalje drži atmosferske mašine i manuelnog menjača.

Da podsetimo, 718 Cayman GT4 i 718 Boxster Spyder koriste usluge novog šestocilindarskog boksera s 420 ks i 420 Nm. Motor obezbeđuje sprint do „stotke“ kod oba modela za 4,4 sekunde.

Jednog dana, jedno poglavlje automobilske istorije će biti zatvoreno. Atmosferski motori će prestati da se proizvode, a nakon njih i oni s turbopunjačima i kompresorima. Manuelni menjači će takođe biti stvar prošlosti. Međutim, proizvođači poput Porscha neće odustati od „stare“ tehnologije dokle god to bude bilo moguće. Po Projningeru, uživaćemo u „prošlosti“ još najmanje deset godina, bar kada je Porsche u pitanju.

AutoRepublika

(401)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments