1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Raste zabrinutost zbog potencijalne nestašice sirovina za automobilske baterije
Raste zabrinutost zbog potencijalne nestašice sirovina za automobilske baterije
1

Raste zabrinutost zbog potencijalne nestašice sirovina za automobilske baterije

417
1
Podelite sa prijateljima:

Ključni igrači u proizvodnji baterija, uključujuči i proizvođače automobila i trgovinske kuće od Severne Amerike do Evrope, postaju sve zabrinutiji zbog buduće nestašice glavnih materijala neophodnih za baterije električnih vozila, jer njihova proizvodnja opada.

Clean TeQ Holdings, firma koja je razvila Sunrise nikl-kobalt-skandijum projekat u Australiji, kaže da je desetak strana izrazilo zainteresovanost za preuzimanje 50 odsto udela u projektu, kaže šef, Sem Rigal. Tu su regionalne kompanije koje donedavno nisu pokazivale posebno interesovanje za snabdevanje sirovinama.

„U Severnoj Americi i Evropi dolazi do osvešćivanja da treba da se obrati pažnja na sirovine“, kaže Rigal. „U prethodne dve godine, kucao sam na mnoga vrata bez mnogo uspeha, da bi ih zainteresovao u Americi i Evropi. U poslednjih šest meseci, stvari su se dramatično promenile.“

Volkswagen grupa je u maju odabrala švedski Northvolt za partnera u proizvodnji baterija za električne automobile, dok su se vlade Nemačke i Francuske obavezale na političku i finansijsku podršku evropskoj industriji proizvodnje baterija.

U SAD, broj baterijski pogonjenih modela dostupnih kupcima će se po procenama udvostručiti do kraja 2021., kažu podaci Blumberga.

Clean TeQ sa sedištem u Melburnu, koja je prošlog meseca postavila Macquarie Group Ltd. da vodi proces pronalaženja partnera, u potrazi je za finalnim ponudama za udeo u Sunrise projektu do kraja septembra, a ciljaće da kompletira prodaju do kraja godine.

Kineska dominacija na proizvodnju litijum-jonskih baterija će malo popustiti zaključno sa 2025., kažu prognoze, jer će novi kapaciteti biti izgrađeni blizu centara potražnje u SAD i Evropi.

Obim planiranih investicija u električna vozila znači da će se i proizvođači automobila i srodne industrije u Evropi i SAD fokusirati na to kako osigurati buduće zalihe nikla iz baterija, kao i na to da se obezbedi dovoljno kobalta nakon što se pooštri situacija na tražištu od 2021. do 2022., kaže Rigal.

„Oni su jednostavno prisiljeni da se okrenu sirovinama“, rekao je on. „Oni u toj grani poslovanja vide značajan rizik.“

Na horizontu se pomalja nestašica nikl-sulfata, materijala koji se koristi za proizvodnju baterija, jer prognoze kažu da će potražnja nadmašiti planirane nove kapacitete, saopštio je BNEF u izveštaju 2. jula. Potražnja za kobaltom bi takođe mogla da nadmaši snabdevačke kapacitete 2025.

Cene kobalta su se smanjile od početka 2018. jer neki proizvođači teže tome da smanje količinu ovog metala u svojim baterijama. Cena nikla je takođe pala oko 11 odsto na Londonskoj berzi metala prošle godine.

AutoRepublika

 

(417)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
126P

Svetla budućnost je pred nama.