1. Home
  2. Vesti
  3. Norvežani poludeli za električnim automobilima
Norvežani poludeli za električnim automobilima
1

Norvežani poludeli za električnim automobilima

184
1
Podelite sa prijateljima:

Skoro jedna polovina svih prodatih automobila u prvom polugodištu ove godine su bili električni modeli. 

Zapravo, tačan podataka je 45% od ukupnog broja prodatih automobila jesu modeli koji koriste električnu energiju kao pogonsko gorivo. Ovo je značajan rast prodaje električnih automobila, s obzirom na to da je za isti period prošle godine učešće iznosilo samo 31%.

Norvežani su u poslednjih nekoliko godina okrenuti ka alternativnim vozilima iz nekoliko razloga. Pre svega, električna energija se mahom dobija iz obnovljivih izvora te su ovakvi automobili ekološki prihvatljivi, potom tu su olakšice za registraciju, parkiranje, ali i izuzetno dobro razvijena infrastruktura odnosno dobra raspostranjenost superpunjača.

Stručnjaci navode da je pojava Tesla Model 3 u Evropi dodatno pogurala prodaju električnih automobila u Norveškoj. Model 3 je imao učešće na tržištu od 14% u prvih šest meseci ove godine u ovoj skandinavskoj zemlji. To u prevodu znači da je svaki sedmi prodat automobil u Norveškoj bio Tesla Model 3.

To je već ozbiljan uspeh.

AutoRepublika 

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bilo bi lepo da nam napišete i kolika su ukupna državna opterećenja cene vozila sa SUS motorom, a koja su za EV (sve uz uvažavanje „subvencija“ za EV). Meni se čini da sam negde čitao da su kod njih državna „zahvatanja“ kod SUS-a nenormalno visoka, pa da onda EV uz „subvenciju“ maltene dodje kao SUS.
Ako je zaista tako ( ako je), onda je meni potpuno logično da i to (uz ostale olakšice pomenute u tekstu), izuzetno „gura“ prodaju EV-a – kod njih.